https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/naftogaz-se-dohodl-s-kanadskou-symbio-na-dodavkach-lng-a-vodiku-na-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Naftogaz se dohodl s kanadskou Symbio na dodávkách LNG a vodíku na Ukrajinu

14.6.2022 01:33 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajinská státní energetická společnost Naftogaz se dohodla s kanadskou společnosti Symbio Infrastructure na nákupu zkapalněného zemního plynu (LNG) a zeleného kapalného vodíku (LH2). Firmy to uvedly ve společném oznámení. Dodávky mají začít v roce 2027.
 

Generální ředitel společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko uvedl, že dohoda je významným milníkem ve snaze Ukrajiny diverzifikovat dodávky energií z celého světa, kterou země zahájila koncem roku 2014 zastavením přímých dodávek zemního plynu z Ruska.

Firma Symbio používá bezuhlíkovou infrastrukturu poháněnou vodní energií, což znamená výrazné snížení globálních emisí skleníkových plynů. Symbio tak bude dodávat LNG s nejnižšími emisemi oxidu uhličitého na světě.

Kanadská vláda už dříve uvedla, že má zájem pomoci Evropě v řešení energetické krize a diverzifikace dodávek LNG. Urychlí proto poskytování příslušných povolení k vývozu zemního plynu z východní Kanady do Evropy prostřednictvím zařízení na export nízkouhlíkového LNG s možností budoucího rozšíření o vývoz vodíku.

Symbio buduje v kanadském Québecu prostřednictvím své dceřiné společnosti GNL Québec zařízení Énergie Saguenay, které bude prvním rozsáhlým zařízením na vývoz LNG s nulovými emisemi oxidu uhličitého na světě. Zařízení bude zkapalňovat a vyvážet do Evropy 10,5 milionu tun neboli 15 miliard metrů krychlových čistého LNG ročně. To odpovídá zhruba 17 procentům spotřeby plynu v Německu nebo polovině spotřeby Ukrajiny. Symbio uvádí, že dodávky by měly být za konkurenceschopné ceny, a to díky krátké přepravní vzdálenosti do Evropy a nákladové efektivitě zajišťované chladným kanadským klimatem.

Naftogaz je na Ukrajině největší státní společností, která se zabývá kompletním cyklem průzkumu a využívání ložisek, těžbou a průzkumnými vrty, skladováním ropy a plynu a dále zpracováním a distribucí ropných produktů, zemního plynu a zkapalněného plynu spotřebitelům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

14.6.2022 05:33
2027? To je docela dlouhá doba. V současnosti jsou přednější dodávky zbraní a techniky, aby Ukrajina mohla vyhnat ty ruské dementy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.6.2022 10:19
Dovoz vodíku na Ukrajinu, na co, na výrobu oceli? Ale je to hudba budoucnosti. Minulý rok zase proběhla krátká zpráva, že Němci plánovali výrobu vodíku na Ukrajině pro sebe.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist