https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nakladani-s-odpadem-se-musi-zcela-zmenit-mini-expert
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nakládání s odpadem se musí zcela změnit, míní expert

10.10.2019 00:21 | BRNO (ČTK)
Nakládání s odpadem se musí v Česku a nejen v něm změnit od základů. / Ilustrační foto
Nakládání s odpadem se musí v Česku a nejen v něm změnit od základů. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Nakládání s odpadem se musí v Česku a nejen v něm změnit od základů. Všechny dosavadní systémy, které lidstvo vymyslelo, aby řešilo problém s odpady, selhaly, řekl včera na konferenci o oběhovém hospodářství na strojírenském veletrhu v Brně generální ředitel společnosti SUEZ Využití zdrojů Zdeněk Horsák. Aby bylo možné odpadové hospodářství efektivně řešit, je podle něj potřeba spolupráce průmyslu, odpadových firem a obyvatel.
 

Průmyslové firmy podle něj nesmí hledět pouze na to, co vyrábějí a co chce spotřebitel, ale musí ho ovlivňovat a myslet na to, co bude s výrobkem v celém jeho životním cyklu a jaký má dopad na životní prostředí. "Problém, který s odpady planeta má, nelze přehlížet. Dávno je na stole a nemluví o něm jen zelení. Generace, které postupně přicházejí a budou přicházet, ho budou řešit velice intenzivně a budou chtít výrobky, u nichž výrobci budou řešit dopad na životní prostředí," řekl Horsák.

Ve zpracování odpadu je podle Horsáka potřeba jít novou cestou. "Třídění je staré 40 let a dnes už barevné kontejnery nevyhovují potřebám. Nesmyslné je i ruční dotříďování odpadu. Je potřeba zavést maximum robotizace a automatizace. Nainstalovali jsme moderní linku v německém Ölbronnu. Roboti se od sebe pořád učí a ze směsného stavebního odpadu dokážou vytřídit všechno tak, že máme materiál k dalšímu zpracování," řekl Horsák. Některé linky umí samy vytřídit různé druhy plastů a podobně fungují i chytré popelnice, které rozpoznají vhozený odpad a umístí jej na příslušné místo. "Jde o obrovské množství znovu využitelného materiálu," řekl Horsák. A pokud nejde odpad využít materiálově, jde často využít alespoň energeticky.

Podle něj nemá smysl v Česku hovořit o novém zákonu o odpadech. Zákonodárci letos mimo jiné prodloužili lhůtu pro skládkování do roku 2030, původně mělo být citelně omezené od roku 2025. "Místo toho by měl vzniknout zákon o oběhovém hospodářství," řekl Horsák. Stát podle něj musí ekonomicky zvýhodnit účelné zpracování odpadu a výrobky z recyklovaného materiálu, aby bylo výhodnější koupit je, a ne výrobky z primární suroviny.

Zatím míří v Česku na skládky zhruba polovina veškerého odpadu, což bylo v roce 2016 zhruba 17 milionů tun. "Bohužel, současná situace vyhovuje všem. Odpadové firmy věří, že se podaří prodloužit skládkování, které je zatím levné. Obyvatelům i firmám to také vyhovuje, protože je to levné. Jenže planeta nemá penzijní připojištění. Věřím ale, že nové generace k tomu budou přistupovat jinak, a na veletrhu jsem viděl, že mnohé průmyslové podniky už cestu k oběhovému hospodářství nastoupily. Důležité je, aby odpadové firmy uměly s jejich produkty pracovat, a pokud se to podaří, nastartujeme úplně nové průmyslové odvětí, které je obrovskou příležitostí," řekl Horsák.

Pro fungování oběhového hospodářství je také důležité, aby část odpadu vůbec nevznikala. Například aby se výrobky používaly déle, k čemuž slouží second handy, v některých městech již existující takzvaná re-use centra, je potřeba více výrobky opravovat, než nahrazovat novými, dobrým principem je sdílení některých věcí, které člověk používá jen občas, uvedl Horsák.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Meitner
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

10.10.2019 15:26
Pokusím se o překlad z češtiny do češtiny. Pan Horsák především zastupuje firmu SUEZ, její odpadovou skupinu, no a pokud se v odpadovém hospodářství bude točit více peněz, tak je to pro ně potenciální příležitost získat více zakázek. No a pokud do tohoto byznysu stát přisype nějakou dotaci, tak jenom pro ně lépe.
Evropa potažmo ČR opustilo hospodaření na základě vysoké produktivity práce a dalo se na cestu sociálního inženýrství. Že je to slepá ulička víme, od doby, kdy nám podobně organizovali život komanči.
Odpovědět
ig

10.10.2019 17:07 Reaguje na Vladimír Hošek
Ani nemusí stát přisypávat, ono je to tak podchycené zákony, že lidi (a hlavně firmy) platí jak mourovatí. Chcete vyvést kolečko hlíny a je to odpad, chcete dát kus zrezlého železa do šrotu a je to odpad, neplatíte si tři různé popelnice i když jste firma o jednom člověku a nikdy do nich nic nedáte a je to průšvih, ... :-) Lidi se s tím naučili žít, už ani moc neprotestují, tak se holt ještě zpřísní nakládání s odpadem a penízky se zase posypou.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

11.10.2019 16:48 Reaguje na Vladimír Hošek
Víte, on už bezbřehý rozvoj není nadále možný, protože vede do háje. Produktivita je fajn, ale pokud se dosahuje na úkor životního prostředí, které je jaksi "zadarmo", je to prostě špatně. Asi bude třeba započítávat a zohledňovat i ony náklady na životní prostředí. To není zas tak blbě, ne?
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

21.10.2019 14:51 Reaguje na Jindřich Duras
No ono to není tak jednoduché jak si představujete, nevím jak produktivita práce v odpadovém hospodářství souvisí s životním prostředím. Ale jednoznačně paušálně lze konstatovat, že dotace vždy jsou z dlouhodobého hlediska vždy kontroverzní a nesystémové. Ve většině případů jsou kontraproduktivní.
Vy jste zaznamenal v té části článku od pana Horsáka, že by v odpadovém hospodářství bylo něco na úkor životního prostředí.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

11.10.2019 16:45
Ano, je to o rozpoznání nových příležitostí pro nové technologie pro udržitelnější budoucnost. To platí nejen o odpadech, ale i o zemědělství, vodním hospodářství... Brblalové a stěžoválci zůstanou s pošklebováním sedět na zadku, zatímco země, které ty nové výzvy pochopí, se dostanou na technologickou špičku...
Odpovědět

Jan Šimůnek

12.10.2019 08:42
Tohle je cesta správným směrem. Je absurdní např. požadavek, aby obaly od potravin šly do kontejnerů vymyté, protože individuální vymývání obalů spotřebuje mnohonásobně víc vody a energie než když se to udělá v zařízení k tomu speciálně postaveném, s recyklací vody a případně i tepla, záchytem nežádoucích odpadů (když vymejvám flašku od oleje, tak to vše skončí v kanalizaci, která na to úplně stavěná není) a dalšími vychytávkami, které ten proces učiní ekonomičtějším a ekologičtějším.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist