https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/narodni-dotace-v-zemedelstvi-by-mely-klesnout-minimalne-rekl-vyborny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Národní dotace v zemědělství by měly klesnout minimálně, řekl Výborný

21.9.2023 11:27 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Dotace v zemědělství ze státního rozpočtu by v rozpočtu na příští rok měly klesnout jen minimálně. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) chce, aby se udržela částka 2,5 miliardy korun, řekl ve svém vystoupení při příležitosti oslav 30. výročí Agrární komory ČR. V letošním rozpočtu bylo na národní dotace určeno 2,7 miliardy korun. Vláda již zrušila dotaci pro potravinářské podniky, na které se mělo rozdělit 230 milionů korun. Zrušil se také dotační program na chov dojnic a skotu bez produkce mléka, kde se má podle odhadu ministerstva uspořit přes 300 milionů korun.
 

Vláda ve svém ozdravném balíčku veřejných financí chce v příštích dvou letech škrtnout v resortu zemědělství dotace za 10,2 milionu korun. Peníze z národních dotací směřují například na programy proti šíření nákaz hospodářských zvířat nebo zlepšení životních podmínek v chovech. Pro letošní rok částka určená na národní dotace klesla ze zhruba pěti miliard v loňském roce o 2,3 miliardy korun.

Výborný při příležitosti oslav výročí komory řekl, že společný úkol s jeho resortem je vytvářet pozitivní obraz sektoru v očích veřejnosti. "Tady máme velký dluh a tady je náš společný úkol," doplnil.

Zdůraznil, že jako jeden ze svých úkolů si dal snižování byrokracie pro zemědělce. Poznamenal, že o tom mluvil i na jednáních v Bruselu. "Není možné, abychom vytvářeli v rámci nových nařízení a směrnic podmínky, které budou dále zatěžovat farmáře zbytečnou byrokracií," řekl s tím, že podle něj nemohou o takových věcech rozhodovat lidé, kteří sami nikdy nebyli v chlévu nebo na poli. Naopak by do toho měli promlouvat lidé z praxe, uvedl.

Upozornil také na to, že ministerstvo již vypsalo první kolo příjmu žádostí o investiční dotace, Rozdělit by se mělo zhruba osm miliard korun, mimo jiné na investice do zemědělských podniků. Ministerstvo přijalo přes 5600 žádostí za 13,3 miliardy. Podle Výborného se podaří uspokojit 65 procent objemu žádostí. Na investice se také budou vypisovat další kola.

Ministr poznamenal, že cílem je poskytnout co nejvíce peněz na začátku dotačního období Společné zemědělské politiky EU mezi lety 2023 až 2027. "Je to proto, že máme ambici, aby se zemědělství posunulo dál, pokud jde o využívání moderních technologií. Chceme pečovat o naši krajinu, k tomu potřebujeme moderní stroje, moderní technologie, které nejsou levné," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

21.9.2023 15:16
Taky dobrý - všude okolo dotace do zemědělství stoupají a v ČR budou klesat !
Další hřebíček do rakve zemědělství v zemích Koruny české.
Odpovědět
Pe

Pepa

21.9.2023 20:50 Reaguje na smějící se bestie
Jaky hrebicek do rakve? Zemědělci vydělali loni dvouapulnasobek oproti předešlém roku!
Odpovědět
JS

Jiří S

21.9.2023 23:01 Reaguje na Pepa
A to je známka toho, že se mají dobře? Možná to bude spíše tím, že ceny komodit po 30 letech od revoluce stouply. Nemyslíte?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.9.2023 08:16 Reaguje na Pepa
Máte vůbec základní ekonomické vzdělání? Pokud nakoupím vstupy za nízké ceny(hnojiva, osiva, postřiky, stroje atd.) a prodám produkci za skokově vysoké ceny, tak mám DOČASNĚ vysoký zisk. Nové vstupy nakoupím za skokově zvýšené ceny, ale produkci prodám za skokově sníženou cenu i díky dovozům
z Ukrajiny. K tomu mi stát sníží dotace a dostanu se do
mínusu a nebo budu šul nul, pokud mi ztrátu pokryje zisk z předchozího roku. Jste to schopen pochopit?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist