https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/navrh-klimaticko-energetickeho-planu-vychazi-z-realistickych-analyz-rekl-sikela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Návrh klimaticko-energetického plánu vychází z realistických analýz, řekl Síkela

18.10.2023 14:52 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie (OZE), který by podle návrhu národního klimaticko-energetického plánu měl do roku 2030 stoupnout ze současných 18 procent na 30 procent, vychází z realistických propočtů státu, řekl ještě před jednáním vlády ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle něj má Česko v oblasti OZE horší startovací pozici než některé jiné země. Plán kromě toho počítá také s posilováním jaderných zdrojů, dva nové reaktory by měly vzniknout v Dukovanech a další dva v Temelíně.
 

Návrh plánu dnes projednávala vláda. Po schválení bude odeslán Evropské komisi. Děje se tak s několikaměsíčním zpožděním, původní termín pro odeslání vypršel na konci června. Návrh ovšem není konečnou verzí plánu, vláda ho bude s komisí dál konzultovat a případně opravovat. Finální znění by pak měl mít stát hotové do léta příštího roku.

"Je to nástroj, který nám pomůže splnit klimatické i energetické cíle. Měl by do budoucna zajistit dostatek energií a také splnění klimatických cílů, ke kterým jsme se zavázali," uvedl dnes ráno Síkela.

Upozornil, že do roku 2030 výrazně vzroste spotřeba elektřiny. Plán počítá s postupným zvyšováním podílu obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě, který by na konci dekády měl činit 30 procent. Podle kritiků je však cíl nedostatečný, protože nezohledňuje tuzemský potenciál.

Podle ministra však stanovený cíl vychází z propočtů a analýz, které ministerstvo průmyslu a obchodu při zpracování plánu mělo k dispozici. Podle Síkely jde o číslo, které bude do budoucna reálné vzhledem k domácím podmínkám. "Máme horší startovací pozici, ale ukázali jsme, že ten podíl dokážeme zvyšovat," dodal.

Plán v delším časovém horizontu počítá také s dalším navyšováním jaderných zdrojů v zemi. V současnosti pokračuje tendr na jeden nový blok v Dukovanech, podle plánu by však mělo v Česku vzniknout nových reaktorů více. Podle ministra plán pracuje s možností maximálního využití lokalit v Dukovanech a Temelíně, přičemž příprava více bloků zároveň by mohla zefektivnit výstavbu. Kromě připravovaného bloku by v Dukovanech měl podle návrhu ve 40. letech vzniknout ještě jeden nový reaktor kvůli plánovanému horkovodu do Brna. Na přelomu 30. a 40 let pak plán počítá s dalšími dvěma bloky v Temelíně.

Jaderné energetice by se však blíže měla věnovat aktualizovaná energetická koncepce, kterou by ministerstvo mělo mít hotovou do konce roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

18.10.2023 19:39
https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/ideologie-politicke-zdroje-klimatickeho-alarmismu.A231016_170409_p_klima_nef
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

18.10.2023 20:00
https://neviditelnypes.lidovky.cz/klima/ekofanatismus-miliarda-lidi-zemre-straseni-lidi-pokracuje.A231015_155747_p_klima_nef
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.10.2023 21:33
Síkela popírá zákon zachování energie , nevím jaký byl bankéř , ale z fyziky by ho museli vyhodit nejpozději v sedmé třídě ZŠ.
Odpovědět
HH

Honza Honza

19.10.2023 06:40
vláda projedná nový energetický plán schválený hnutím Duha aj. ekolog. sdruženími, který předloží EU: hledání levné, ekologické, recyklovatelné baterie, aby celá FV měla smysl!!! a urychlené dostavbě 4 bloků JE + malých modulárních reaktorů. Vláda chce jednat zodpovědně k českému národu, nechce jej přivést k bídě a zmaru, proto odstaví plynové a uhelné elektrárny až po splnění těchto základních úkolů !!!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist