https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nejen-francie.jaderne-elektrany-se-stavi-napric-evropou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nejen Francie. Jaderné elektrány se staví napříč Evropou

10.11.2021 09:00 | PAŘÍŽ/PRAHA (ČTK)
Ve Finsku se buduje třetí reaktor v jaderné elektrárně Olkiluoto, který by měl po řadě odkladů podle informací ze srpna 2020 začít v pravidelném režimu vyrábět elektřinu od února 2022.
Ve Finsku se buduje třetí reaktor v jaderné elektrárně Olkiluoto, který by měl po řadě odkladů podle informací ze srpna 2020 začít v pravidelném režimu vyrábět elektřinu od února 2022.
Licence | Volné dílo (public domain)
Výběr informací o výstavbě staveb jaderných elektráren ve vybraných evropských zemích, které podporují jadernou energetiku (francouzský prezident Emmanuel Macron oznámil, že Francie znovu zahájí výstavbu jaderných reaktorů, aby si tak zajistila energetickou nezávislost, dosáhla svých klimatických cílů a udržela ceny elektřiny pod kontrolou).
 

Finsko

V zemi se buduje třetí reaktor v jaderné elektrárně Olkiluoto, který by měl po řadě odkladů podle informací ze srpna 2020 začít v pravidelném režimu vyrábět elektřinu od února 2022. Cena za třetí reaktor se odhaduje na zhruba deset miliard eur (252 miliard Kč). Původní hodnota smlouvy na výstavbu jaderného reaktoru na klíč francouzsko-německým konsorciem Areva-Siemens byla tři miliardy eur. Elektrárnu staví pro finskou jadernou energetickou společností Teollisuuden Voima Oyj (TVO), kterou založily velké finské energetické a průmyslové podniky, jako například papírenské firmy UPM a Stora Enso či energetická firma Fortum.

Ve Finsku se chystá také výstavba jaderné elektrárny Hanhikivi, která se nachází na stejnojmenném poloostrově v obci Pyhäjoki. Má v ní být instalován jeden ruský reaktor VVER-1200 na tlakovou vodu s výkonem 1200 MW. Reaktor by měl od roku 2029 dodávat deset procent elektřiny v zemi. Pro stavbu jaderné elektrárny Hanhikivi vyrobí podle oznámení z letošního března třebíčská firma MICo EWC dvě kontejnerové kotelny. Kotelny budou zajišťovat vytápění podpůrných provozů pro výstavbu. Na zakázce za desítky milionů korun MICo pracuje od začátku letošního roku.

Francie

Země je po Spojených státech druhým největším výrobcem elektřiny z jádra. V roce 2015 parlament schválil snížení podílu jaderné energie na výrobě elektřiny v zemi ze 75 na 50 procent do roku 2025 (koncem roku 2018 ale prezident Macron uvedl, že na 50 procent se země dostane nejdříve v roce 2035).

Energetická společnost Électricité de France (EDF), kterou většinově vlastní stát, loni v únoru uzavřela první jednotku své nejstarší atomové elektrárny Fessenheim, v červnu uzavřela druhou jednotku. Stát kvůli kompenzaci počátečních nákladů vzniklých v důsledku uzavření závodu zaplatí EDF 400 milionů eur (10,1 miliardy Kč) a má společnosti postupně uhradit ušlý zisk, který by elektrárna generovala do roku 2041.

EDF nyní staví nový jaderný blok Flamanville 3, projekt má deset let zpoždění, měl by být dokončen na konci příštího roku. Rozpočet se zatím zvýšil více než trojnásobně - asi na 11 miliard eur (zhruba 277 miliard korun).

Prezident Macron oznámil, že Francie znovu zahájí výstavbu jaderných reaktorů, aby si tak zajistila energetickou nezávislost, dosáhla svých klimatických cílů a udržela ceny elektřiny pod kontrolou.

Maďarsko

Ruský koncern Rosatom má postavit další dva bloky maďarské jaderné elektrárny Paks, jediné svého druhu v zemi, jejíž stávající čtyři bloky pokrývají asi polovinu energetické potřeby této země. Tato elektrárna bude organizačně oddělena od stávajících bloků, a tak zde vznikají dvě samostatné jaderné elektrárny.

Vláda v Budapešti chce projekt financovat pomocí ruské půjčky ve výši deset miliard eur (zhruba 252 miliard korun), kvůli čemuž někteří západní politici Maďary kritizují. Rakousko už v minulosti obvinilo Budapešť z nedovolené státní podpory při dostavbě elektrárny. Evropská komise sice uvedla, že se Maďarsko nedovolené podpory nedopustilo, Vídeň ale toto rozhodnutí napadla u Soudního dvora EU.

V roce 2003 došlo v této elektrárně k havárii a do vzduchu uniklo menší množství radioaktivity.

Na Slovensku se staví dva nové bloky jaderné elektrárny Mochovce.
Na Slovensku se staví dva nové bloky jaderné elektrárny Mochovce.

Slovensko

V zemi se staví dva nové bloky jaderné elektrárny Mochovce. Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce v 90. letech pozastaveny, obnoveny byly v roce 2008 poté, co majoritní podíl ve společnosti Slovenské elektrárne (SE) získal italský koncern Enel. Realizaci projektu provázely informace o použití nekvalitního materiálu a policejní razie v elektrárně. Zahájení provozu čtvrtého bloku elektrárny se podle dřívějších informací očekává dva roky po spuštění třetího bloku.

Do vlastnické struktury SE v roce 2016 vstoupila česká skupina Energetický a průmyslový holding. Zbylých 34 procent SE drží slovenská vláda. Projekt je podle EPH největší soukromou investicí na Slovensku.

Dokončení třetího a čtvrtého bloku elektrárny se proti původním plánům opožďuje a rozpočet projektu z původních 2,78 miliardy eur (70,2 miliardy korun) postupně vzrostl na více než dvojnásobek. V červenci 2018 řekl slovenský premiér Peter Pellegrini, že italský koncern Enel poskytne společnosti SE půjčku 700 milionů eur (18 miliard korun) na financování dostavby elektrárny.

Letos v lednu zveřejnil slovenský Úřad jaderného dozoru (ÚJD) návrh rozhodnutí, které kromě jiného umožní uvedení třetího bloku do činnosti. List Hospodárske noviny napsal, že jaderné palivo je již připraveno v elektrárně, kterou vlastní společnost SE. V polovině května vydal ÚJD povolení uvést do provozu dostavěný třetí blok elektrárny Mochovce.

Ve Velké Británii francouzská EDF s čínským partnerem CGN Power staví jadernou elektrárnu Hinkley Point C a také připravuje výstavbu nového bloku Sizewell.
Ve Velké Británii francouzská EDF s čínským partnerem CGN Power staví jadernou elektrárnu Hinkley Point C a také připravuje výstavbu nového bloku Sizewell.

Velká Británie

Jaderná energie je důležitou částí britské vládní průmyslové strategie a součástí plánů vlády na uhlíkově neutrální ekonomiku. V současnosti zde francouzská EDF s čínským partnerem CGN Power staví jadernou elektrárnu Hinkley Point C a také připravuje výstavbu nového bloku Sizewell. Evropská komise schválila státní podporu pro Hinkley Point C v roce 2014. Vláda provozovatelům slíbila výhodný garantovaný tarif na 35 let. V září 2016, kdy britská vláda podepsala se zástupci vlád Francie a Číny dohodu o projektu Hinkley Point C, se celkové náklady odhadovaly na 18 miliard liber (531,3 miliardy Kč). EDF, která již několikrát zvýšila odhad nákladů na stavbu, nyní předpokládá, že elektrárna vyjde až na 22,5 miliardy liber (664 miliard Kč).

Proti státní podpoře projektu protestuje Rakousko. Vloni v květnu generální advokát Soudního dvora EU odmítl rakouské odvolání proti předchozímu zamítnutí námitek ohledně státních dotací elektrárně Hinkley Point C. Soudní dvůr Evropské unie vloni v září definitivně zamítl rakouskou žalobu kvůli schválené státní podpoře pro výstavbu a provoz elektrárny Hinkley Point C.

V prosinci 2017 britská vláda rozhodla, že poskytne v příštích třech letech až 56 milionů liber (1,6 miliardy Kč) na výzkum a vývoj malých jaderných elektráren.

Letos v září oznámila třebíčská firma MICo, že posílá do elektrárny Hinkley Point další čtyři velké nádrže. Sloužit tam budou jako zásobníky na naftu pro záložní dieselové agregáty. První čtyři palivové nádrže dodala firma MICo do Hinkley Point před dvěma lety.

Česká republika

Výstavba nových jaderných bloků se řeší již více než deset let, původně měly vyrůst v Temelíně. V srpnu 2009 zahájila polostátní společnost ČEZ výběrové řízení na dodavatele, na jaře 2014 byl ale tendr zrušen, ČEZ tehdy uvedl, že bez státních garancí je stavba nemožná. Nabídky podaly americká firma Westinghouse, rusko-české Konsorcium MIR.1200 (Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress) a francouzská Areva, kterou však ČEZ pro nesplnění podmínek z tendru vyřadil.

Poté, co v červnu 2015 vláda schválila Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky, se pozornost přesunula na přípravu výstavby jednoho bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně (s možností rozšíření na dva). Loni v červenci vláda schválila model financování bloku v Dukovanech. Stát se podle něj má na stavbě podílet ze 70 procent. Zbytek měl zaplatit ČEZ. Letos na jaře ale padlo rozhodnutí, že nový blok bude plně financovat stát.

Letos pak parlamentem prošel zákon, podle kterého stát nebude pro stavbu bloku v Dukovanech moci využít nabídky firem z Ruska nebo z Číny. ČEZ v červnu zahájil bezpečnostní posouzení tří zájemců o stavbu nového dukovanského bloku. Ruská ani čínská společnost ho neobdržela. Ve hře tak zůstaly francouzská firma EDF, jihokorejská KNHP a kanadsko-americký Westinghouse.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.11.2021 13:52
Co k tomu dodat. Lidi se začnou chovat racionálně vždycky až poté co vyzkoušejí všechny nesmyslné možnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.11.2021 17:49 Reaguje na
Omyl jak dycky. Tady působí dva silné faktory. Nebezpečnost JE prokázaná v Černobylu, na jejíž základě se Německo začalo odklánět od jádra celkově a váhavě - spíš nějak porozumu.
Ovšem Fukušima tomu dala nový drajv.
Mezitím se zcela nezávisle zjistilo, že nastává až fatální problím s emisemi CO2 a jádro je v tom prakticky čisté.

Co s tím? Jak z toho ven?

Němčouři se pustili do budování mohutných kapacit v OZE, což se jim daří, jenže je to málo. To klima nám už drtí palce a uhelny jsou nejhorší sviňa.
Takže i Němčoři volí menší zlo a asi JE vezmou na milost, kromě Rakušáků zásadně proti asi už nikdo nebude.

To je jasný důkaz, že EU není žádný "eurosajuz", že se nekoná žádný "diktát z Bruseli", proti JE nebyla nikdy (jak se nakecává nám) zakazováno, jen nebylo v taxonometrii pro podporovaných čistých energií.
Teď se to asi změní, jenže nám je to houby platné.
Ještě nemáme ani vypsaný tendr a OZE budovat odmítáme.
Tím pádem směřujeme do energetické bídy, jak nás straší pořád ropáci.
Jenom ta bída nebude Evropská, ale čistě naše.

"Na většině trhů představuje dnes OZE nejlevnější zdroj energie". IEA


















Prví bylo zrušení biopaliv první generace, které dotujeme mohutně snad jen my.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

11.11.2021 02:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyznačujete se asi hodně krátkou pamětí. Slepice se údajně pamatuje 7 vteřin. Jste na tom lépe?
Ještě je potřeba si odpovědět na otázku kdy se z nejlevnějšího zdroje stane "žádný" zdroj? Ono potom najradit ty výpadky nejlevnějších zdrojů je bohužel stále hodně drahé. No a to ještě můžeme být rádi, že to máme zatím stále čím nahradit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2021 09:58 Reaguje na Jarek Schindler
Musíte hned v začátku urážet?
Proč bych se pak měl s vámi vůbec bavit?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.11.2021 13:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, vy tu furt hlásáte to své svaté přesvědčení, že si to Říše s tím jádrem rozmyslí. Ale fakt je ten, že to stále odmítá SPD, CSU, CDU se moc nevyjádřila, ale fakt u ní nějakou mohutnou podporu nevidět, a pro Zelené je JE tabu.

Fakt mi přijdete jak člověk s nějakou duševní poruchou, sorry jako.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2021 13:14 Reaguje na Svatá Prostoto
V Reichu se nežvaní do větru a když se na něčem Skopčáci shodnou, drží to jak helvétská víra.
Takže to bude asi trvat, dobré by bylo, kdyby se aspoň shodli, že neodstaví ty posladní JE. Pak ať se děje vůle Boží.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

11.11.2021 18:24 Reaguje na Pavel Hanzl
To my všichni o nich víme, že kalich hořkosti si
vždy vypijí do dna. Nad bunkrem s vůdcem duněla
děla a klučíci jeho mládeže bojovali do roztrháni
těla. Nyní je bude muset vyléčit výpadek proudu
a pak začnou uvažovat racionálně. Strany z nové
vlády by musely popřít své předchozí téze a tak
se zpronevěřit volebnímu programu, se kterým
zvítězili. Takže já to vidím tak, že JE vezmou
na milost pouze po pořádném výpadku proudu a po
katastrofálních následcích toho výpadku na život
v celé EU. Ano, opatrně to přehodnocují, ale
budou mít odvahu popřít předchozí rozhodnutí?
Tipuji, že NE !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 11:25 Reaguje na Břetislav Machaček
Pořád všude píšu, že Němčouři to MOŽNÁ přehodnotí, že ASI nevypnou ty poslední jaderky.
Ta cesta je tam ještě asi dost dlouhá, navíc na těch JE jsou dluhy v údržbě, které by se musely urychleně dohnat.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.11.2021 14:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Za 13,5 měsíce je šlus.
Příští prosinec si povíme.
A pak už snad aspoň s tímhle dáte pokoj:-).
Odpovědět
KP

Karel Ploranský

13.11.2021 00:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte opravdu velice krátkou paměť.
Ještě neuplynul ani rok od doby, kdy jste velebil moudrost a správnost německé Energiewende se vším všudy. A když jsem si dovolil poznamenat že se těším, jak se Němci začnou k jádru pokorně vracet až se jim ty vlhké sny začnou hrouti, tak jste tenhle názor vehementně odmítal.

S vámi člověk fakt neví...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2021 16:33 Reaguje na Karel Ploranský
Asi jste si mě s někým spletl, žádnou Energiewende jsem nikdy nevelebil, ani jsem to nečetl.
Jen jsem prosazoval OZE, (což dělám doposud) a doufal jem, že Němčouři neodstaví to jádro. Pan Wagner mě za to zdupal.
S jádrem jsem měl trochu probém, ale po hlubším zamyšlení a nějakých informacích mě došlo, že se bez něho neobejdeme.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.11.2021 13:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Vás si splést nelze.
Jen lze občas zapomenout, že snad ještě udržíte moč, ale rozhodně ne myšlenku.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.11.2021 21:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl, ani jeden z nás neví, jak to tam dopadne. To je v poho, koule máme oba, ale aspoň já ne z křišťálu:-).

Prostě jen přestaňte všude psát, jak se Skopčáci probudili a jak tam jádro pojede dál. Bo to nevíme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.11.2021 17:39 Reaguje na Svatá Prostoto
Vy s panem Vinklerem víte všechno na 50 let dopředu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.11.2021 19:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Já ... Hanzl, ani jeden z nás neví, jak to tam dopadne.

Vy ... Vy s panem Vinklerem víte všechno na 50 let dopředu.

Že vy jste si zase nevzal prášek, co:-)?
A nebo máte tak o půl flašky víc než obvykle:-))).
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.11.2021 07:11 Reaguje na Svatá Prostoto
Panu Hanzlovi schází přehled v branži a nechává se unášet emocemi jak prvnička.
Pochopitelně, že jsem rád , že v krátké době se prokazuje pravdivost mých tvrzení a na straně druhé úlety pana Hanzla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.11.2021 16:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proboha jakých? Že IPCC je banda podvodníků a žádné oteplení se nekoná?? Fakt ne?
Odpovědět
RP

Radim Polášek

13.11.2021 10:53
Vida, stačí jen reáné riziko, že se lidi v EU začnou bouřit a zařídí to se zelenými pojašenci na úřednických a politických funkcích v Bruseli podobně jako je tradicí v Čechách. Pěkně z oken ven a pokud se ve vteřině nenaučí lítat, tak na hnojiště pod okny. Jako svého času na začátku Třicetileté války nějací Slavata a Martinic. I když to byli jen písaři a tudíž úředníci, kteří tehdy v tom byi opravdu nevinně. Na rozdíl od dnešních nevolených bruselských úředníků.
A najednou stavba jaderných i plynových elektráren jde. Je vidět, jak se má správně tedy s bruselským establišmentem jednat. Žádné domlouvání , žádné jednání, žádné rezoluce, žádné udávání do Brusele. Ale pěkně zčerstva pohrozit fyzickým působením a pak to najednou půjde .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.11.2021 17:49 Reaguje na Radim Polášek
Bouřit by se mohli asi jen čecháčci v babišovském uhelistánu.
Normální země Evropy jsou v pohodě. Makají na OZE, což je už nejlevnější energie a ví, že budou muset víc zacálovat za všechno.
Ale ví proč a tak je to nesere.
U nás jsme se propadli z úplně jiných důvodů, máme zablokovanou možnost vývoje, krizi energetickou, finanční a kovidovou, jsem zvědavý, jak to vedení země zvládne.

Bába předává zemi v katastrofálním stavu, kde státní ouřady nefungují (10x vyšší zálohy za plyn, který se zdražil 3x), ještě nejsme v kolapsu, ale daleko to nemáme.
Dobrej nápad byl si zvolit nepolitiky, asi jako se nechat léčit od nelékaře a auto spravovat od nemachanika.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist