https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekolik-obci-v-severospanelske-galicii-se-potyka-s-premnozenim-much
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Několik obcí v severošpanělské Galicii se potýká s přemnožením much

19.5.2024 00:56 (ČTK)
Moucha domácí
Několik obcí ve španělské Galicii čelí doslova invazi much, některé stěny domů jsou tímto hmyzem zcela obsypané a místní obyvatelé kvůli tomu omezují větrání. Někteří experti vysvětlují tento populační boom mouchy domácí teplem po deštích, úbytkem některých druhů ptáků i klimatickými změnami, informoval deník El País. Podle něj mají problémy s přemnožením much v Galicii téměř dvě desítky obcí.
 
"Je to naprosto šílené, někdy vyjdu z domu a žádné tu nejsou, ale když se vrátím, mám jich plný byt, i když jsem nechal okna zavřená. Musely se tam dostat komínem či ventilací z kuchyně," popsal deníku El País Isaac Acuňa z města Tomiňo v provincii Pontevedra na severozápadě Španělska. Dům má přitom už plný moskytiér a mucholapek. "Za dvě hodiny jsem jich ve svém domě zabil 300," postěžoval si s tím, že to omezuje jeho venkovní aktivity a doma nemůže pořádně větrat. "Je to už opravdu náročné na psychiku," dodal.

Acuňa si myslí, že k invazi much přispěli i místní zemědělci, kteří vozí na pole čerstvý hnůj, zatímco dříve ho nejdřív kompostovali. Problém ale není nový. "S přemnožením much jsme se potýkali například už v roce 2020 poté, co nedaleko vykáceli celý les, aby se tam mohla pěstovat vinná réva a avokádo," uvedl Acuňa.

Podle zoologa Salustiana Mata z univerzity ve Vigu jsou na vině klimatické změny. "Změna klimatu aktivuje biologický cyklus tohoto hmyzu po celý rok a zvyšuje jeho populační dynamiku. V oblasti přestaly teploty klesat pod nulu," uvedl Mato. Populační boom se podle něj objevuje v cyklech, které mohou trvat tři či deset dní, nebo i téměř měsíc.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist