https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-na-ucelove-deleni-farem-se-bude-nahlizet-jako-na-dotacni-podvod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula: Na účelové dělení farem se bude nahlížet jako na dotační podvod

5.4.2023 00:57 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Na účelové dělení farem kvůli získání zemědělských dotací se bude pohlížet jako na dotační podvod, řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Generální ředitel Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Petr Dlouhý k tomu uvedl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tak mělo dít. Nová dotační politika, která začala platit od ledna, přesunula větší část dotací k menších farmářům. Dodržování podmínek udělování dotací bude fond nově kontrolovat pomocí družic.
 

Menší zemědělci získají více peněz kvůli změně v takzvané redistributivní platbě, která určuje, jaká část peněz na přímé platby na hektar se rozdělí na prvních 150 hektarů. Vláda loni rozhodla, že to bude 23 procent, dříve se plánovalo deset procent. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, které sdružují větší zemědělské podniky, kvůli tomu organizovali několik demonstrací.

Prezident komory Jan Doležal varoval loni v červnu před tím, že v ČR se chystá "dotační tunel". Uvedl, že budou vznikat fiktivní zemědělci, kteří budou čerpat dotace bez produkce. Komora i svaz kritizovaly mimo jiné to, že přesun peněz k menším farmářům povede k tomu, že zemědělci vyrábějící většinu produkce v Česku nebudou schopni kvůli nižším dotacím konkurovat podnikům ze zahraničí.

Nekula k protestům uvedl, že řada lidí se podle něj příliš upnula k redistributivní platbě a její výši. "Zapomněli, že ve hře byla i varianta úplného zastropování dotací pro velké podniky, kterou zavedlo například Rakousko," řekl. Změna nastavení podle něj vede k podpoře malých a středních zemědělců. "Jde o jednoznačně administrativně nejjednodušší způsob, který efektivně podpoří ty, kteří to potřebují. Současně zůstala zachována dostatečná podpora pro všechny zemědělce bez rozdílu velikosti," doplnil.

Dlouhý poznamenal, že Nekula musel vyjednávat o změnách plánu zemědělských dotací, protože hrozilo to, že by ho Evropská komise nemusela vůbec schválit. Upozornil na to, že o nové podobě Společné zemědělské politiky EU se začalo vyjednávat už v roce 2018.

Očekává, že fond letos dostane podobný počet žádostí jako loni, kdy jich bylo okolo 30.500. Pokud by se toto číslo navýšilo, naznačovalo by to podle něj, že se mohou obcházet podmínky a dělit podniky kvůli redistributivní platbě, a SZIF by na to musel reagovat.

Dlouhý podotkl, že praxe může přinést velké množství případů například převodů majetku, které nyní ani nelze předvídat. Uvedl, že SZIF má pro kontrolu své interní postupy, které nechce zveřejňovat.

Ředitel SZIF uvedl, že evropská legislativa obsahuje článek týkající se umělého vytváření podmínek. Jako příklad uvedl teoretický případ, kdy si dvousethektarovou farmu rozdělí společníci na dvě a každý z nich bude v mít padesátiprocentní podíl ve dvou nových firmách - to je z jeho pohledu účelové dělení. "Pokud z dvousethektarové farmy vzniknou dvě stohektarové a každý ze společníků s nechá 100 procent a bude mít 100 hektarů, tak je přirozené chování," uvedl s tím, že při posuzování bude záležet na konkrétních případech.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (64)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

5.4.2023 06:55
Prostě stát se rozhodl podpořit malé ševce, vyrábějící drahé boty, protože Baťa to zvládl levněji.
Říká se tomu podpora těch, kteří mají nižší produktivitu práce namísto těch schopnějších. Vede to nejen k dražším potravinám.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 08:24 Reaguje na Richard Vacek
Já myslím že by pomohlo komunitní hospodaření na půdě. Lidí ve městech je nadbytek. Poučme se, nejlépe v Asii.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.4.2023 08:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Třeba se i toho dočkáme. Lidé z měst odejdou do lůna přírody, kde budou po vzoru Rudých Khmérů v Kambodži obdělávat půdu v malých soběstačných komunitách.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2023 08:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
komunitní "hospodaření" městských neoruralistů na předražených vyvýšených záhonech v prolukách mezi domy je tak akorát vhodné pro částečné samozásobení a ekovýchově dětí. aby to k něčemu bylo, tak by to musela být nějaké kooperativa co by své výrobky dále prodávala na trzích a ve vlastním farmářském obchodě, jak to se nyní praktikuje při tzv. prodeji ze dvora. nemyslím tímto stávající "farmářské" prodejny s astronomickými cenami. i když jejich existence vypovídá že i toto jejich předražené zboží si svého kupce také najde...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.4.2023 09:09 Reaguje na Richard Vacek
1*
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:17 Reaguje na Richard Vacek
Přesně naopak. Naše snad nejdražší potraviny jsou z velké části způsobené monopolizací zemědělství, kde největší firmy zdrežují potraviny a ještě berou největší dotace.
https://medium.seznam.cz/clanek/apolena-tumova-nehorazne-zisky-agrobaronu-za-lonsky-rok-na-ucet-kazdeho-z-nas-5880?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=blogy.sznhp.box&dop_vert_ab=&dop_vert_id=&source=hp&seq_no=1
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.4.2023 10:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Jen 15% rozdílu v cenách dělá nenažranost naší vlády, které u nás drží DPH na potraviny na této hodnotě. Polsko má např. 0%.
I proto lidi jezdí nakupovat do ciziny a naše vláda na DPH utře nos.
https://www.kurzy.cz/zpravy/694457-proc-se-vlada-zdraha-snizit-dph-na-potraviny-kdyz-ji-mame-jednu-z-nejvyssich-v-eu/
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 11:47 Reaguje na Richard Vacek
Jenže ten rozdíl nedělá 15% a hlavně naše rozvrácená ekonomika se bez tohoto DPH neobejde. Lidé nakupující v Polsku tvoří asi tak nic.
"Pane Babiši, běžte příkladem a zlevněte lidem potraviny." Týdeník Forum 30.3.2023

Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.4.2023 12:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Podívejte se do aktuální nabídky našeho a polského LIDLu. Kurz je 5 ZL/1Kč.
Banány 20 Kč/kg Polsko (24,90 ČR)
A hned vidíte, co udělá rozdíl v DPH.

https://www.lidl.pl/l/pl/gazetki/oferta-wazna-od-03-04-do-05-04-gazetka-pon-kw14/view/flyer/page/1
https://www.lidl.cz/l/cs/letak/3-4-9-4-2023-vychutnejte-si-velikonoce/view/jumpmarks/page/2
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 15:55 Reaguje na Richard Vacek
Poláci fakt pěstují banány? Nebude to tím, že zrovna tohle ovoce jde mimo jakýkoliv Agrofert? Zajímavé je, že když byly za komára banány (jenom 1x do roka na Mikuláše), tak stály taky 20,-Kčs. Jako demagog nejste tu žádná špička....to máme lepší...
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.4.2023 16:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Poláci banány nepěstují a přesto je mají o 20% levnější, protože na rozdíl od nás tam nemají 15% DPH. Myslíte, že to je vina Babiše?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 07:52 Reaguje na Richard Vacek
Vina Babiše je, že vytvořil takovou díru do rozpočtu, že DPH na potraviny zrušit nelze.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2023 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
a nestály 18 Kčs ? a nebyly jen na Mikuláše ale i třeba na Vánoce spolu k neloupatelnými zelenými kubánskými pomeranči...třeba...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 10:33 Reaguje na radim buffalo tobias
Je to fakt dost dlouho a já soí pamatuji (možná špatně), že v Brně byly za 20 a jen na Mikuláše, kdy jsem dostal poukázku od ROH na děcka. Jinak ani ťok. Ale nesháněl jsem je, možná byly i jindy.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.4.2023 13:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Že vás to baví neustále ze sebe dělat hlupáka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 15:56 Reaguje na pavel peregrin
Čemu nerozumíte? Přečetl jste si ten článek? Ten se snad nepochopit nedá.
Odpovědět
JS

Jiří S

5.4.2023 21:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, zkuste jednou už použít hlavu. Tento celkový zisk kterým se zde ohrazujete vydělte celkovým počtem hektarů zemědělské půdy. Pak si posypte hlavu popelem a přestante tu šířit lži o tom, jak se zemědělci namastili. Zemědělci po 30 letech konečně dosáhli na zisk, který by měl být každý rok. Nicméně na zdražení potravin v obchodních řetězcích jsou hlavně marže řetězců. Viz uvedu brambory.

My jako bramboráři prodávám brambory, které se balí jako české brambory do Billy. Naše náklady jsou asi 3 Kč/kg a prodáváme za 4 Kč/kg a to ty náklady jsou spočteny dost opatrně. Tedy marže do 30 % což je férová marže. Pak to následně firma B zabalí, protože funguje asi tak jako bývalé fruty pro zeleninu apod, prostě vykupuje brambory ode všech. Zabalí a prodá za 8 Kč/kg do Billy. A hle co vidím v Bille, naše brambory za krásných 25 Kč/kg. Nejméně 300 % marže a tak je to s cukrem, moukou a čímkoliv jiným.

Zkuste opravdu jednou proniknout pořádně do tématu a přestat srát zemědělcům na hlavu, protože ti jsou jediní a zvlášt ti velcí, proč jsou výkupní ceny komodit tak levné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 07:59 Reaguje na Jiří S
Já sem dávám jen odkaz na článek (a není v našem tisku rozhodně jediný) který uveřejňuje výsledek kontroly celého procesu "od pole po vidličku", který byl přímo zaměřen na ceny.
Že zrovna vy v tom nejedete fakt neznamená, že to není.
Odpovědět
ZK

Zdeněk Kučera

6.4.2023 20:27 Reaguje na Pavel Hanzl
To je naprostý blud, který vychází na jedné straně ze snahy přehodit vinu na někoho jiného a na druhé straně z neznalosti situace. U nás téměř v žádném případě zemědělec neurčuje cenu produkce. O monopolizaci zde nemůže být ani řeč. I ty největší firmy u nás se musí přizpůsobit světovému trhu. To, že berou velké firmy velké dotace je také naprostý nesmysl. Plošné dotace jsou dané výměrou a na hektar to mají všichni stejné, investiční dotace byly v minulých letech vypláceny prioritně malým podnikům, kde úspěšnost jejich získání se blížila 100%, narozdíl od těch středních a velkých.
Odpovědět
va

vaber

5.4.2023 08:39
celý svět směřuje k velkým farmám a tak to bude pokračovat všude,ani masivní dotace tomu nezabrání,
ale naše fialové figurky se snaží jít proti proudu, jen z ideologických důvodů a nenávisti k velkým farmám co vznikly za minulého režimu
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 08:45 Reaguje na vaber
1* Vzpomínám na návštěvu francouzkého agrárního předáka u Pitharta, jak nás přesvědčoval, ať to zachováme, že oni se snaží podle našeho vzoru sedláčky organizovat do družstev, aby měli vlastní mlékárnu, sušárnu, jatka. Sdruženými prostředky dosáhnou mnohem více, než když to bude každý dělat "na koleně".
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.4.2023 09:10 Reaguje na Karel Zvářal
1**
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:18 Reaguje na Karel Zvářal
U nás se to podařilo dávno a proto máme nejdražší potraviny.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 09:36 Reaguje na Pavel Hanzl
To není důvod, víte sám. Rakušáci k nám jezdili natankovat, na oběd a na maso "pro psy":-) Dnešní cenová politika je obraz nenažranosti podnikatelů v potravinářském resortu a zejména obchodní síti. Proto naši lidé jezdí nakupovat ven, protože i navzdory menší kupní síle nakoupí levněji. Až sem jsme to dopracovali...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 11:49 Reaguje na Karel Zvářal
Jistě. Pěkný článek to mapuje v mém odkazu v 9:17
Odpovědět
JS

Jiří S

5.4.2023 21:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle váš článek co jste tu dával je snůška nesmyslů. Babiš těží z toho, že má takřka komplet od prvovýroby přes zpracování a podobně. Jenže mu taky stále chybí konec a to jsou řetězce. Tam hledejte zakopaného psa. Vyndejte vaši hlavu z řitě pana Prouzi, který by prodal i vlastní matku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 08:08 Reaguje na Jiří S
Ten článek je výsledek kontroly a jhe tam uvedeno hospodaření potravinářů, zvýšení zisku za rok 22 o 142% je asi tak co? I přes vysoké ceny energií?
Pěkný článek je taky v týdeníku Referendum 303.3.23.
Babiš měl na řetězce velmi silnou páku, bo jeho Schillerová dokázala šikanovat jakoukoliv firmu až tak, že ji nechala zbankrotovat.
A co udělají manažeři jakéhokoliv obchodňáku, který by odmítl kupovat od Agrofertu a radši by vše dovezl, když na ně finančák zatlačí?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2023 08:42 Reaguje na Karel Zvářal
ty zemědělské kooperativy dobře fungují třeba ve Španělsku. třeba ty s vínem a olivovým olejem.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.4.2023 08:57 Reaguje na vaber
a kdes to četl že svět směřuje k velkým farmám ? pokud vím, je snaha o zmenšování dosavadních obrovských lánů a to ty velké farmy nechtějí...
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

5.4.2023 08:46
"Dlouhý poznamenal, že Nekula musel vyjednávat o změnách plánu zemědělských dotací, protože hrozilo to, že by ho Evropská komise nemusela vůbec schválit." A proč musel znovu vyjednávat? Protože předjednaný plán nová vláda totálně překopala, poslala ke schválení pozdě a ještě během úprav po připomínkách EK do něj zamontovávala každou blbost, kterou si vymyslelo Hnutí Duha.
S tím dělením farem je to asi takhle: pokud si rozdělí farmu soukromník a to může mít klidně 1000 hektarů, to už dnes není výjimka, MZE to bude jedno (i když tím docílí zvýšení výnosu dotací díky využití příležitostí z redistribuce a na rozdělených farmách to bude fungovat stejně, jako před rozdělením - tatík velí, jen faktury lítají mezi více subjekty). Pokud to samé udělá právnická osoba, už to bude nepřípustné, protože je to právnická osoba a ta nemá právo optimalizovat hospodaření. Na jednu stranu si stěžujeme, že máme málo zemědělských podnikatelů a velké subjekty, na druhou stranu budeme těm nechtěným velkým subjektům bránit v rozdělení na malé subjekty, které tolik chceme, abychom se zprůměrovali se zbytkem EU. Když je cílem ministerstva nevyčnívat z průměru EU, místo toho, abychom měli výkonné a silné zemědělství, tak se prostě vymýšlejí takovéto kocourkoviny.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 08:54 Reaguje na Marcela Jezberová
To jste napsala moc hezky! Abychom nevyčnívali... Mají strach, že "velcí budou požírat malé". Požírání malých navzájem se mnohem hůře představuje.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 16:00 Reaguje na Karel Zvářal
Je přece úplně fuk, jestli vyčníváme nebo ne. Důležitá je funkčnost celého systému. A ten náš evidentně dobře nefunguje.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 09:00
Probíralo se to tu už nesčetněkrát. Účelné dotace by měly být vázány na kvalitu půdy, resp. péči o ni, střídání plodin, ekologické parametry (velikost honů, množství rozptýlené zeleně, zastoupení živočišné apod.). To může splňovat i velký podnik, který lépe využívá investované prostředky (nemusí si nic půjčovat), ale velikost farem je spíše politikum, než věcná překážka v rozdělování dotací.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 09:20 Reaguje na Karel Zvářal
👍
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:35 Reaguje na Karel Zvářal
Jistě. Malý sedlák dotaci využije na na místě, zaměstná stavební firmu, koupí stroje od místního obchodníka atd. atd.
Ten velký sídlí v Praze a za dotaci si koupí zámeček ve Francii.
Velmi hezky to popisuje dokument Seský rozum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 09:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Účelově zkreslené se dá natočit cokoliv. Mají si najít cestu na trh (farmářské trhy, prodej za dvora...). Co je špatně, je znemožnění přístupu menších firem na tuzemský trh. Ale to je znak kapitalismu a v tomto biznisu jedou firmy často se zahraničními vlastníky. Těch je pár a mají mezi sebou kartelovou dohodu. Prostě cenu určuje "trh", ale ten je tak pokřivený, že to volá po nápravě. Jenže u nás se to okecá a nějak to dopadne...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 11:51 Reaguje na Karel Zvářal
Jistě. "Agrofert je naším největším zemědělským podnikem, potravinářskýmm holdingem ohromného rozsahu a má zásadní vliv i na určování cen."
Týdeník Forum 30.3.2023
Odpovědět
pp

pavel peregrin

5.4.2023 13:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Začněte číst odborné stati a ne tyhle ideologické žvásty.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 16:03 Reaguje na pavel peregrin
Odborné články jsou mi na ho, bo zemědělec nejsem. Ale ceny potravin, dotace a monopol Agrofertu není nic odborného zemědělské. To je spíš ekonomie.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 06:22 Reaguje na Pavel Hanzl
To je právě ten váš kardinální problém. Odborné články nečtete, nejste zemědělec. Dobrá. Ale odvahu žvanit do odborné problematiky máte a zdaleka nejenom v oboru zemědělství. Kdybyste dejme tomu jednou napsal k takovému tematu názor a dodal, že je to jenom opravdu názor, tak by to ostatní určitě brali, ale takto ze sebe opravdu neustále děláte hlupáka, s neustálým vnucováním něčeho, co je mimo jakoukoliv mísu a jak jsem vám již napsal, pro nás, kteří v oboru leta pracujeme, je jen pro smích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 08:14 Reaguje na pavel peregrin
Takže všichni ekonomové, kontrolní orgány i novináři, kteří výsledky kontrol uveřejňují, jsou idioti? I ti, co spočítali dotace, které Agrofert bere, i ti, kteří Babiše stíhají ve Francii za praní špinavých peněz?
Nemáte to taky trochu naopak, jako třeba pan Vinkler?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 13:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Novináři u nás jsou presstitutní prolhaná sebranka, takže jejich závěry mě vůbec neberou. Stíhání Babiše je politický hnus na objednávku a nemá cenu toto počínání vůbec komentovat.
Odpovědět
JS

Jiří S

5.4.2023 21:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Nelžete, nemá.
Odpovědět
JS

Jiří S

5.4.2023 21:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, vy jste nikdy v zemědělském podniku nepracoval že? Protože by jste jinak nemohl povídat takové nesmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 08:14 Reaguje na Jiří S
Přečtěte si článek, na kterém dávám odkaz. Mě fakt řešit nemusíte.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2023 09:09
Každý nový dotační titul je příležitostí se napakovat na úkor ostatních a
možnost pro ty, co o tom rozhodují, že jim něco zůstane za nehty. Korupce
vesele kvete a ty poplatníku plať za nesmysly, které mají k trhu daleko.
S tímto dotačním titulem směřuje zemědělství o desítky let zpět, ale není
samo. Vracíme se k osobní energetické závislosti, k omezení mobility, ke
krachu prosperujících firem atd. pouze proto, že je to příkaz z Bruselu,
který slepě plníme. Kdo se postaví proti je dezolát a proruský šváb. Jó
ne nadarmo se říkalo, že Češi si neumějí sami vládnout a potřebují cizí diktát. Vše ze zahraničí je "lepší a chytřejší" i kdyby to byl totální
nesmysl. Přeji do budoucna pidifarmám se setkat s realitou skutečného
konkurenčního prostředí a nezůstat ochraňovanou skleníkovou květinkou,
která mimo skleník zahyne, neboť delší agónie neznamená přežít smrt.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 09:19 Reaguje na Břetislav Machaček
No a místo volné soutěže, zde máme soutěž o volné dotace.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Člověče nešťastná, podívejte se na ceny potravin v ČR a ve všech sousedních zemích (především v Polsku) a pak se zamysli, jetli nejsi fakt zcela mimo realitu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2023 17:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Člověče pomýlený zjistěte si kolik je DPH na potraviny v
Polsku a u nás. Koukněte se na podíl prodeje v řetězcích
u nás a v Polsku a o jejich vlastnících a nakonec na to,
že polský rolník má tolik úlev a výhod, že se to českým
ani nezdá. Když vstupovali Češi a Poláci do EU, tak si
Poláci vymohli pro zemědělce spoustu výhod a výjimek, ale
náš tuneldědek se oháněl mocnou rukou trhu a nevyjednal
pro zemědělce téměř nic. Totéž platí i pro staré země EU,
kde se dotuje i to, že vyvážejí nadprodukci k nám a tu na
ni vydělávají na ty dotace prostřednictvím svých řetězců
supermarketů znevýhodňující tuzemské zboží před zahraničním. U vás mě ta neznalost už ale vůbec nepřekvapuje, protože
co příspěvek, tak agitka nedouka a novodobého EKO a EURO svazáka. Blb blbem zůstane i po převrácení kabátu naruby.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 08:37 Reaguje na Břetislav Machaček
Když jsme vstupovali do EU, tak žádný tuneldědek s vyjednáním nic společného neměl, to bylo za vlády ČSSD a Miloše Zemana. A zbytek příspěvku jsou stejné pitomosti, jak tohle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 09:27
Situace je skutečně děsivá, máme nejvíc hektarů na jednu firmu a to velmi výrazně.
"Agrofert je naším největším zemědělským podnikem, potravinářským holdingem ohromného rozsahu a má zásadní vliv i na určování cen."
V EU je taky dotační král. Příjem dotací za rok 21:
Agrofert ...ČR..............29.18 miliónů eur
Cayarad Jean Piere...Fr.....14.75
Atalla..........Španělsko ..12.55 atd. atd.
A jeho nevlastník hřímá na demonstraci proti cenám potravin a viní z toho vládu. Mám někdy pocit, že žiju ve Vinklerově světě naopak.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.4.2023 14:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Vláda nám zajistila největší DPH na potraviny v okolí. Vláda firmám zajistila vysoké ceny vstupů - energií, hnojiv, ...
A vy tady tvrdíte, že za vysoké ceny mohou ty velké zemědělské podniky. Tak dejte příklad, za kolik prodávají ti malorolníci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.4.2023 16:07 Reaguje na Richard Vacek
DPH na potraviny se nezměnilo dlouhá léta a na vstupy taky ne.
Pokud potravináři v roce 22 měli 22 miliard zisku a v roce 21 jen 9, tak z toho fakt nevykličkujete. To je v mém odkazu v 9:17
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 08:27 Reaguje na Richard Vacek
Pokud monopol na agrochemikálie u nás má Agrofert, tak se pořád točíme dokola. A ceny nafty a se prakticky nezvýšily.
Odpovědět
PB

Petr Brok

5.4.2023 11:25
Každý měsíc mi přijde nabídka na odkup zemědělské půdy. Občas se ozvu, že nabízejí málo, protože v ceně nejsou ostatní plochy, stromy, meze, mokřady, remízky, nebesáky atd. celkově přes 20% původní zemědělské půdy za mých předků. To oni ovšem nechtějí. Ještě před vládou jedné strany se daly koupit celá komplexní hospodářství, mnohdy i se stroji, zvířaty a doporučením na děvečky a pacholky. Dnes taková nabídka na trhu není a poptávka jen s max pár ha. Malá hospodářství už se nebudou rozmnožovat. Má-li někdo jeden ha u lesa a nesmí-li si tam dát ani maringotku, tak jak může hospodařit. A ti stávající jsou udušení přeregulovaným a předotovaným systémem. Jsou tlačeni k tomu, aby vyjmuli stavební pozemky, které jsou historicky mimo intravián obce, z územního plánu a i veřejnost usiluje o kochání se vice, než o skutečné funkční hospodaření. Dotace to nezachrání. A sáhnout do hloubky této problematiky nemají politici ani odvahu, ani schopnosti.
Odpovědět
AN

Aleš Nebáznivý

5.4.2023 12:29 Reaguje na Petr Brok
100% Souhlas.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 13:17 Reaguje na Petr Brok
👍
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 06:57 Reaguje na Petr Brok
1*
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.4.2023 17:40
Stupnice inteligence: 1.Einstein
2.Blbštajn
3.Diskutér s největším počtem příspěvků.
Odpovědět
JS

Jiří S

5.4.2023 21:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Omlouvám se, ale tady musím doplnit ještě 4. Hanzl
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2023 08:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Tady je jasně vidět ta vaše až neskutečná zmatenost. Mezi kategorií 1. a 2. máte naprosto celé spektrum lidské inteligence, včetně vás, mě i 99,99% lidské populace. Fakt dobrá stupnice, to vám musela kobliha máknout...
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 13:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste se nepoznal v tom bodě tři? To bylo myšleno na vás, jen tak mimochodem.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

6.4.2023 16:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak když sečtu počet všech příspěvků pod všema článkama, tak jste hned po něm, gratuluju k třeskuté sebereflexi
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

7.4.2023 12:19 Reaguje na Jakub Graňák
Jistě, o tom, čí hojné komentáře na ekolistu zabírají nejvíce prostoru, není pochyb. (Ty pana Hanzala to nejsou.)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist