https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nekula-zvazuje-presun-intervencniho-fondu-do-olomouce-a-rolnickeho-fondu-do-brna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nekula zvažuje přesun intervenčního fondu do Olomouce a rolnického fondu do Brna

7.1.2022 00:38 | PRAHA (ČTK)
SZIF je akreditovanou platební agenturou, která vyplácí zemědělské dotace. Má sedm regionálních odborů a 65 lokalizovaných pracovišť v regionech
SZIF je akreditovanou platební agenturou, která vyplácí zemědělské dotace. Má sedm regionálních odborů a 65 lokalizovaných pracovišť v regionech
Foto | JiriMatejicek / Wikimedia Commons
Ministerstvo zemědělství zvažuje přesun Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) mimo Prahu. Do konce února mají vedení těchto institucí vypracovat analýzy možných provozních úspor po případném stěhování, sdělil ČTK mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Poté se finálně rozhodne. Intervenční fond by se mohl přesunout do Olomouce a rolnický fond do Brna.
 

"Opakovaně se v minulosti hovořilo o tom, že ústředí některých institucí by bylo vhodné přestěhovat mimo Prahu. Důvody přitom nejsou jen ekonomické, ale i symbolické," uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Podotkl, že navíc v době, kdy jsme schopni se kdykoliv propojit přes videokonferenci, odpadá nutnost soustředit úřady v dojezdové vzdálenosti. "Dokládá to třeba i Státní zemědělská a potravinářská inspekce, která dlouhé roky sídlí v Brně a funguje velmi dobře," řekl.

Ministerstvo uvedlo, že šetření by mohlo být díky levnějším pronájmům budov, službám nebo dostupnější pracovní síle mimo hlavní město. O přesunu dalších institucí se zatím neuvažuje, dodalo.

PGRLF je akciovou společností, ve které 100 procent akcií vlastní Česká republika. Práva jediného akcionáře zajišťuje ministerstvo zemědělství. Firma hlavně poskytuje podpory formou dotací úroků z komerčních úvěrů.

SZIF je akreditovanou platební agenturou, která vyplácí zemědělské dotace. Má sedm regionálních odborů a 65 lokalizovaných pracovišť v regionech. Fond by měl letos hospodařit s 44,2 miliardy korun, meziročně je to o 3,78 miliardy Kč více. Zaměstnává více než 1300 lidí.

Nekula absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté působil mimo jiné v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti, v letech 2016 až 2018 byl předsedou představenstva právě PGRLF. Býval také starostou obce Těšetice na Znojemsku. Lidovci dlouhodobě mají lepší volební výsledky na Moravě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JK

Jakub Korec

7.1.2022 14:51
A to si jako Nekula myslí, že ti lidi z Prahy se budou celí nadšení stěhovat někam do Olomouce? Má už Nekula vymyšlené, jakými lidmi ty lidi z Prahy nahradí?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.1.2022 15:25
Jako hodit to do placu s perspektivou třeba 5 let, nejlépe formou postupného přechodu, tak proč ne. Úřadů tu máme až až i tak. Ale pokud to chtějí realizovat v horizontu 1-2 let, tak to bude veselý. Bo plnej úřad novejch lidí, z Prahy mu na Moravu půjde absolutní minimum lidí, to je jistota spoousty zábavy. Pokud tedy člověk není zemědělec:-))).
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist