https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nemecky-regulator-nyni-rusky-plynovod-nord-stream-2-neschvali-zada-zmeny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Německý regulátor nyní ruský plynovod Nord Stream 2 neschválí, žádá změny

18.11.2021 01:02 | BERLÍN (ČTK)
Nord Stream 2 pipe-laying in Swedish waters in the Baltic Sea. / Položení potrubí Nord Stream 2 ve švédských vodách v Baltském moři.
Nord Stream 2 pipe-laying in Swedish waters in the Baltic Sea. / Položení potrubí Nord Stream 2 ve švédských vodách v Baltském moři.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | nord-stream2.com
Proces schvalování německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 je dočasně pozastaven, německý regulační úřad projektu nyní povolení k provozu nedá. Požaduje, aby provozovatel nejprve upravil svou obchodní strukturu podle německého práva. Oznámila to německá Spolková agentura pro sítě, která certifikaci provádí. Provozovatel zatím plánuje založit ke správě plynovodního potrubí v Německu dceřinou společnost, což podle úřadu nestačí.
 

Plynovod Nord Stream 2 má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Plynovod je už hotov, k zahájení provozu ale ještě potřebuje získat v Německu povolení. Země má na certifikaci čas do začátku ledna. Jakmile vydá doporučení, postoupí ho Evropské komisi (EK), která má další měsíce na odpověď.

Bez schválení úřadu dodávky plynovodem Nord Stream 2 na německý trh nesmějí. Dodavateli by hrozila pokuta.

Plyn pro evropský trh po zprávě o potížích s certifikací zdražil. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v prosinci vzrostla o více než deset procent a dostala se na 88,20 eura (2224 Kč) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. Začátkem října cena za dva dny skokově vystoupila až nad 160 eur/MWh, zatímco před rokem se pohybovala mírně nad 15 eury za megawatthodinu.

"Očekávaný časový harmonogram se tím docela posunuje," řekl podle agentury Reuters analytik Trevor Sikorski ze společnosti Energy Aspects. Podle něj se nedá odhadnout, jak dlouho může trvat, než vznikne nová firma a s celým procesem certifikace se začne znovu. Plyn přes Nord Stream 2 tak v prvním pololetí příštího roku asi ještě proudit nebude.

Podle směrnice Evropské unie musejí být provoz potrubí a distribuce plynu od sebe dostatečně odděleny. Švýcarská společnost Nord Stream 2 AG, za kterou stojí ruská plynárenská společnost Gazprom, se podle Spolkové agentury pro sítě rozhodla založit podle německého práva dceřinou společnost pouze pro německou část plynovodu. Ta by se měla stát vlastníkem německé části potrubí a provozovat ji. Úřad ale uvedl, že schvalovací proces pozastavuje do doby, dokud nebude dokončen převod základních aktiv a lidských zdrojů na dceřinou firmu. Až se tak stane, může schvalování pokračovat. Čas na to ale v lednu vyprší.

I pokud dá Spolková agentura pro sítě projektu zelenou, může trvat další až čtyři měsíce, než se k němu vyjádří Evropská komise, uvedla agentura DPA. Poté bude mít německá síťová agentura další dva měsíce na konečné rozhodnutí, zda projekt schválí. Rozhodnutí se teoreticky může lišit od názoru komise. Pak by Německu hrozila žaloba u Soudního dvora Evropské unie. Následně by bylo na lucemburských soudcích, aby rozhodli, zda je rozhodnutí německého úřadu o certifikaci v souladu s právem EU.

Rozhodnutí Spolkové agentury pro sítě přivítal šéf ukrajinské státní energetické společnosti Naftogaz Jurij Vitrenko. "Německý regulátor sdílí náš postoj, že certifikace se nemůže vztahovat pouze na plynovod v Německu, ale měla by se vztahovat na celý plynovod z území Ruské federace na území Německa," sdělil podle agentury Reuters Vitrenko. Ukrajina se staví proti plynovodu Nord Stream 2, protože kvůli němu přijde o příjmy z tranzitu plynu. Pro Kyjev je oznámení Spolkové agentury pro sítě další dobrou zprávou poté, co spolková agentura v pondělí uvedla, že ukrajinské energetické společnosti Naftogaz a GTSOU mají být do německého procesu certifikace zahrnuty.

Za dobré znamení pro Polsko a Evropu označila rozhodnutí německého úřadu na twitteru i polská plynárenská společnost PGNiG. Dodala, že je potřeba důsledně dodržovat unijní právo a zásadu energetické solidarity. Polsko mnohokrát vyjádřilo vůči projektu Nord Streamu 2 námitky a uvádí, že tento plynovod dál upevní dominantní postavení Gazpromu v regionu. Varšava proto podnikla řadu kroků ke snížení své závislosti na ruských dodávkách plynu.

Německé ministerstvo hospodářství sdělilo, že rozhodnutí úřadu se týká právní struktury organizace. Zdůraznilo, že neodráží to, jak německá vláda hodnotí bezpečnost dodávek. Německá liberální strana FDP a Zelení, kteří spolu se sociálními demokraty (SPD) vyjednávají o příští vládní koalici, pozastavení schvalovacího procesu vítají. "Spolková agentura pro sítě postupuje podle zákona – a to je dobře,“ řekl deníku Rheinische Post německý poslanec za Zelené Oliver Krischer. Podobně se podle agentury DPA vyjádřil i expert FDP Hagen Reinhold.

Projekt prosadila odcházející kancléřka ze strany křesťanských demokratů (CDU) Angela Merkelová, která zůstává ve funkci do doby, než vznikne nová koalice. Přestože součástí nového kabinetu by mohli být Zelení, kteří jsou striktně proti projektu, bylo by podle zdrojů agentury Reuters pro novou vládu velmi obtížné jej zvrátit. A to i proto, že možný příští kancléř, šéf SPD Olaf Scholz, je zastáncem projektu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (53)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Václav Hellebrand

Václav Hellebrand

18.11.2021 04:28
Pořádek musí být. Taková maličkost, že před zimou má Evropa minimální zásoby plynu přece nemůže hrát žádnou roli. Jestli si někdo myslí, že tím položí ekonomicky Rusko na kolena, tak se mýlí. Rusové mají odbyt plynu zajištěný jinde a pravděpodobně za vyšší cenu. Holt mutti Merkel končí a tak je a bude v Německu všechno jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 11:27 Reaguje na Václav Hellebrand
Do Evropy vede rour z Ruska dost a Vladimir posílá minimum a dusí nás co to jde. Pokud se oživí další roura, má se to zlepšit? fakt? A proč?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 13:15 Reaguje na Pavel Hanzl
A proč by to nedělal?

My mu jak idioti házíme vidle do již postaveného plynovodu, tak on/Gazprom splní jen své již uzavřené závazky a zbytek jen jak se mu bude chtít. Ten plyn Rusku ze ložisek nikam neuteče a do Asie ho střelí v pohodě a vždycky.

Pokud se mělo něco dělat, tak NEŽ se NS2 začal stavět. Teď je to pitchovina a fakt si koledujeme o silně nevstřícný postoj Ruska.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 15:34 Reaguje na Svatá Prostoto
Američané měli zase pravdu, když proti NS2 silně protestovali.
A s partnerem, který je ochotný mě vždycky začít vydírat, bych velmi svižně skončil. S NS nebo bez NS.
Odpovědět
JM

Jan Marján

18.11.2021 22:08 Reaguje na Pavel Hanzl
A nevydírá nás náhodou někdo jiný?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:06 Reaguje na Jan Marján
A kdopak??
Odpovědět
JM

Jan Marján

19.11.2021 22:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy, který všechno znáte a na všechno hned odpovíte se ptáte? Tak co např. RWE, zřejmě jsou i další.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2021 20:20 Reaguje na Jan Marján
A proč zrovna RWE? To by si udělali velmi špatnou reklamu a to je špatné pro kšeft.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 21:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Vstřícnost Ruska nemůže být horší (naštěstí), bo Puťka nás prohlásil za nepřítele (zároveň s USA) a slíbil nám, že nám "vyrazí zuby".

To má obrovskou výhodu v tom, že víme na čem jsme a můžeme vypráskat všechny jeho agenty (doufám, že i z Hradu), můžem s klidem vypsat tendr na JED bez Ruska, můžeme jasně ukazovat na jejich demagogie a lži. Otázkou ale je, jestli to zvládneme.
Odpovědět
JM

Jan Marján

18.11.2021 22:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Dokážete při své inteligenci rozeznat rozdíl mezi výrazy: nepřátelský a ne přátelský. Mnozí tzv. novináři to nedokázali a nebo se jim to nehodilo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:08 Reaguje na Jan Marján
Putin nás zařadil po boku USA mezi nepřátele. Nikoho jiného. Tohle svoji váhu přece má a když se podíváte historicky na jejich chování k nám, tak je to přece jasný.
Odpovědět
JM

Jan Marján

19.11.2021 22:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Asi jsem vás přecenil, opravdu nedokážete ten rozdíl rozeznat. Putin nás označil za ne přátelský, t.j. řekl, že se k Rusku nechováme přátelsky. Nepřekrucujte toto vyjádření.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2021 20:19 Reaguje na Jan Marján
To je úplná pitomost. On jasně řekl, že m a USA jsou nepřátelé a že nám vyrazí zuby. Můžete se kroutit jak had šedý, šupinatý, ale to je celkem fuk.
V historii nás poškodilo Rusko asi nejvíce, snad možná husitství a třicetiletá válka byly horší.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 06:21
Neznám horší druh zábavy , než dělat z energetiky nástroj k vydírání . Včera jsem náhodně chytl na poště starší paní, která platila 3x více , ano byla u Bohemky a DPI ji stahuje z kůže.
To je tak když Eurosajuz vedou lidé se zcela nedostatečným odborným přehledem, čert nám ho byl dlužen.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2021 08:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dneska jsem se neudržel smíchy, když jsem zjistil, že ministrem
průmyslu má být starosta z Dolních Břežan, který stojí za tamní
betonovou rozhlednou. Vidím, že ekologie opět dostane na frak a
ti, co je volili budou zase uplakávat. Já už se pouze směji,
protože lidská hloupost nezná mezí. Lidé mají paměť horší než
myši a jsou schopny vlézt znovu do pasti, ze které byly puštěny.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

18.11.2021 09:32 Reaguje na Břetislav Machaček
Už se vybarvuje:
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/pristi-ministr-prumyslu-green-deal-je-realita-a-s-dukovany-nemusime-spechat-180715
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 11:22 Reaguje na Karel Tejkal
Ten chlap vypadá velmi dobře, jeho názoru beru.
Tvrdě ropácký babišistán nás dotáhl do dost brutální krize energetické i finanční, nehledě na covidovou. Ekonomicky na tom nejsme úplně špatné, protože nás živí Západní firmy.

Ale je jasně vidět, že to celé směřuje do dža a je potřeba velmi silně přehodit na jinou kolej. Nejlépe na takovou, po které jedou normální, vyspělé Evropské země.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 11:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Co myslíte pod pojmem "že to celé směřuje do dža"?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 15:45 Reaguje na Jaroslav Studnička
Narůstá giganticky státní dluh, rozjíždí se spirálově inflace, státní orgány nejsou schopné vyřešit ani zcela primitivní kauzy (čapí hnízdo, otrava Bečvy), neexistuje vymatelnost práva, stát není schopen dostavět dálnice, není schopen ani vypsat tendr na dostavbu JED, natož důchodovou reformu a nic jiného.
Parapresident je zcela invalidní jedinec, který blokuje ustavení nové vlády, propadáme se ve většině měřitelných parametrů. Národ je doblblý konspiračními teoriemi až tak, že se nenechává očkovat a covid nabírá na síle.

Tohle přece není normální stav, tohle nemůže dobře dopadnout (jako se v historii už vícekrát stalo).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
No, to jste toho zase nakydal...
Jak toto souvisí s budoucím ministrem průmyslu a obchodu?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 21:42 Reaguje na Jaroslav Studnička
Odpověděl jsem vám na dotaz, proč to jde celé do dža.
Souvisí to velmi silně, protože on tohle taky ví a hlavně to musí řešit. Od toho si lidi zvolili.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 22:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Opakuji dotaz.
Jak souvisí dle vašeho názoru např. důchodová reforma s nastupujícím ministrem MPO?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:12 Reaguje na Jaroslav Studnička
Přímo ne, (to je věc sociálky) ale nepřímo velmi silně. Silně to ovlivní pracovní sílu i kopěschopnost obyvatel.
V normálních zemích jsou důchodci přínos pro ekonomiku, dodávají do ní peníze (
"zadarmo", kdežto u nás je to naopak, je to zátěž na SR.
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.11.2021 09:40 Reaguje na Břetislav Machaček
Mrazí z toho a máte pravdu, musíme se smát, jinak bychom museli plakat. Ale někteří volici o návratu kmotrů a kluků, kteří spolu mluví, rozhodli a bude změna. Ted se ta předražená zakázka nejdražším architektům na vybetonování lokálního "spirituálního" místa u Dolních Břežan jeví v jiném světle a nedá to zeptat se, jestli bude tak snobské každé hospodářské rozhodnutí. At žije příroda.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.11.2021 10:04 Reaguje na Jarka O.
To si pište. Už jsem na to upozorňoval před týdnem
v diskusi o "Betonové Závisti", ale nějak to všem
ostatním diskutérům nedošlo. Kmotři potřebují mít
na správných místech správné lidi, aby se prostavělo
a proinvestovalo více, než to stojí doopravdy. Tak
to fungovalo za jeho spolukoaličníků a tak to bude
fungovat i s pomocí nové ministryně ŽP, která má
už taky své máslo na hlavě z komunální politiky.
Loajální úředník s máslem na hlavě je terno a nic
nebrání ho i vydírat. Myslím, že se lidé budou
moc divit, že se nezajímali o minulost kandidátů před volbami a šlo jim pouze o radikální změnu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 11:29 Reaguje na Jarka O.
Ministr skutečně není o nějaké cypovině u Dolních Břežan, to jste asi zcela mimo. Přečtěte si jeho životopis....
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.11.2021 22:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Mně stačí jeho fotka a pár slov a je jasno. Beton na kopci vypadá na typický tunel, kozel je zahradníkem, nic víc se nedá říct. Mimo jste vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:25 Reaguje na Jarka O.
Vy nejste schopna oddělit věci marginální od důležitých, celospolečenského dopadu. Proto s vámi špinavci dobře mávají, na tom mají založeno dost svých demagogií.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 11:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, asi 100x už vám v normálních médiích (včetně paní Drábové) vysvětlili, že žádná EU za ceny plynu nemůže.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

18.11.2021 13:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale samozřejmě že může ... pokud administrativním rozhodnutí dusí jednu energ. surovinu (uhlí) a doteď dělala ofuky s JE, tak vyšší poptávka po plynu je logickým důsledkem.

A když roste poptávka, co dělá cena, no Hanzl? Já vím, to jste za totáče na učňáku nebrali:-))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 15:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Emisní povolenky jsou dost vysoko už dávno a nic se nedělo, mohly udělat max 20% ceny. Žádné "ofuky" kvůli jádru nikdo nedělal (běžně se v Evropě staví). Poptávka po plynu byla způsobena hlavně pokoronovou konjunkturou, soudruh Vladimirovič toho mistrně využil k vydírání.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 20:59 Reaguje na Pavel Hanzl
No, vidíte a skuteční energetičtí odborníci nad touto závislostí na ruském plynu varovali.
Takoví jako vy byli proti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 21:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Nejsem žádný energetický odborník ale VŠICHNI ví, že Rusi vydírají kdykoliv, kdy můžou. Plynová krize z roku 2009 byl taky jasný příklad.
Odpovědět
JM

Jan Marján

18.11.2021 22:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Pletete si Ukrajinu s Ruskem. A neschovávejte se za "Všichni ví".
Odpovědět
JO

Jarka O.

18.11.2021 22:30 Reaguje na Jan Marján
Před půl rokem p. Hanzl nepočítal plyn ke konvenčním zdrojum E. Tak co po něm chcete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:17 Reaguje na Jarka O.
Plyn jsem bral vždy s rezervou, jako přechodové médium pro zelený vodík. Fundament u nás má být jádro a zbytek (možná větší než polovinu) výkonu má dělat OZE - tj. fve.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 22:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, to opravdu nejste.
Ovšem všechny podobné kroky, které obhajujete, právě přináší tu závislost na ruském plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:14 Reaguje na Jaroslav Studnička
Obhajuji OZE a hlavně akumulace, především vodíkové, jestli jste si nevšiml.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.11.2021 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Běžně se v Evropě JE staví? Fakt jo? A kde? A jak to jde?

Zase Hanzl a ty jeho bulíky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 11:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Netušil jsem, že takový ERÚ je orgán EU.
Odpovědět
SK

Stanislav Korpass

18.11.2021 15:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Současná podoba chování evropské unie,potažmo jejího vedení aristokratickým ksindlem,je dobrým příkladem toho ,jak lze zneužít dobré myšlenky k potlačení práv a svobod obyčejných lidí.A to vše jménem demokracie,ekologie a dobroserství za potlesku podobných lidí jako je PH,kteří nechápou,že je bližší košile,než kabát.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 15:50 Reaguje na Stanislav Korpass
Pojem "aristokratický ksindl" je jak z učebnice Marx- Leninismu ................a to dál je ještě větší pitomost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 15:51 Reaguje na Stanislav Korpass
Pán asi nesleduje seriál Modrá krev, tam je ten xindl dost dobře popsán....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.11.2021 19:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle , žít ve středověku tak si vás docela dobře dovedu představit jako církevního fanatika, který nedopustí poskvrnění Písma svatého odpadlíky od víry.
Tipuji, že bez mrknutí oka byste nás nechal upálit na hranici pro dobro věci a spásu našich duší.

Tak abyste měl dobrý důvod :
"Prohlašuji, že za současnou energetickou krizi na území EU ,a to nejméně z 80% , může idiotská iracionální strategie boje se sodovkáčem."
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 21:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Já se k prohlášení připojím :-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.11.2021 21:46 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy máte v hlavě taky mužický gen. Já spíš věřím paní Drábové, která tvrdí prakticky opak.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

18.11.2021 22:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Paní Drábová ovšem varuje před klesající zdrojovou přiměřeností a za to může politika EU.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:23 Reaguje na Jaroslav Studnička
Paní Drábová rozebírá příčiny velmi solidně a srozumitelně, nemíním to tu stále opakovat, poslechněte si nějaký její rozhovor.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

19.11.2021 09:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zajímavé je, že my proti sodovkáči nebojujeme skoro vůbec a ceny šly nahoru nejvíce u nás. Navíc už před touhle krizí! Kde udělali soudruzi asi tak chybu??
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.11.2021 10:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Bohemia Energy (BE) způsobila milionu lidí existenční potíže. Ale tak si pojďme otevřeně říci, proč k tomu došlo a kdo za to může.
BE zahájila činnost přesně poté, kdy EU rozhodla, že energetické společnosti musí otevřít své přenosové soustavy trhu. EU argumentovala snížením ceny energií, protože tam vznikne konkurence. Vznikly tedy různé BE a podobní Písaříkové jen proto, že uposlechli výzvu EU, která jim umetla cestičku. Bylo jasné, že vše může fungovat pouze do doby, kdy bude trh stabilní, protože oni nic nevlastní, pouze spekulují na trhu.
Jak říká majitel českých elektráren Jan Dienstl: 1kWh vyrobíme za 0.15 Kč, pak se tam připočte emisní povolenka za 1,6 Kč a spekulanti navýší cenu pro koncového zákazníka až na 16 Kč.
Aby toho nebylo málo, tak opět EU rozhodla, že energie si už státy a zákazníci nebudou kupovat přímo od výrobců, ale přes Evropskou energetickou burzu (EEX), která je v německém Lipsku. Tedy my tady vyrobíme elektřinu za 0.15 Kč/kWh, kterou povinně pošleme na EEX, abychom si ten samý proud mohli přes různé Písaříky zase koupit zpět do našich domovů. Ovšem už nikoliv za 0.15 Kč/kWh, ale v lepším případě za 2 Kč/kWh ale i za 16 Kč/kWh.
Bylo jasné, že tento systém se nebude líbit vlastníkům přenosových soustav, kterým tihle BE kazili ceny a trh. No a zlé jazyky tvrdí, že tato krize je umělá, aby se trh pročistil a vše se vrátilo zase na začátek. Ovšem s vyšší cenou.
Pro zvyšování cen energií přitom není jediný objektivní důvod. Uranu je dost, uhlí také i plynu. Žádná katastrofa, která by vyřadila elektrárny z provozu, nenastala. Není válka. Rozhodnutí jsou pouze politická. Problém mají pouze ty státy (Německo, Švédsko a další), které podlehli zelenému šílenství a odstavili si jaderné a uhelné elektrárny, a teď nemají proud. My zatím máme vše v provozu. Proud jim tedy vyvážíme.
Řešení je vše vrátit do původního stavu. EU ať si dělá, co chce, ale tady ceny musí určovat náš ERU, ne spekulanti v Německu. Opustit EEX. Opustit systém emisních povolenek. Opustit Green Deal. Vrátit přenosové soustavy vlastníkům, kteří si je investují. Energie musí být ve vlastnictví státu. Tam prostě se nemá kšeftovat. Voda, elektrika a plyn, uhlí musí být levné pro všechny, tohle si musí ohlídat stát a stát musí určovat ceny. Nikdo jiný.
Jestli stát neudělá kroky výše, hrozí nám chudoba, hlad a nepokoje. Ohromná ekologická katastrofa. Lidé totiž místo plynem a elektrikou začnou topit odpadem a vším možným.
Podniky už teď krachují, nevyrábějí, protože náklady vzrostly tak, že i když zdraží o 100%, jsou ve ztrátě. Když zdraží více, lidi nekoupí, protože na to nebudou mít. Takhle přesně začala hospodářská krize ve 30. letech. Co následovalo, všichni víme.
Nám krizi zavinila hloupá politika EU a chamtivost finančních spekulantů, kteří jsou se zkorumpovanými politiky jedna ruka. Řešení je neposlouchat hloupá nařízení a udělat si věci po svém. Jako to dělají sebevědomé evropské národy V4 Poláci a Maďaři.
Dukovany a Temelín byly postaveny z peněz daňových poplatníků. A proč? Abychom vyváželi elektřinu levně do Německa a Češi platili sedminásobek? "
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

21.11.2021 10:54 Reaguje na Jarda Bobr
Zkopírováno z Viditelného Macka
Odpovědět
JV

Jarda Vesničan

23.11.2021 21:25
Prosím Vás, už toho Hanzla vypněte. Všechno vím, všechno znám a pořád dokola. Měl by si založit vlastní blok a tam se předvádět. Nebo je někým dotovaný?
Odpovědět
AC

Alexei Chevko

8.12.2021 14:21
Potrefená husa nejvíc kejhá...další info: https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tak-kdo-to-plati-Informace-o-Belorusku-a-Evropske-hodnoty-685155?fbclid=IwAR2xeQrg-vc3Z2uR2WhO-QaLm0aES2UhO8cM1X-5B6KjXGdRRoi7GR3TRbs
V tomto případě kromě polských a ukrajinských politiků také třeba různé neziskovky, co bojují proti "hybridním hrozbám", které ve zdejším článku explicitně zmíněny nejsou, ale pořád se proti NS-2 ošívají. Možná jsou na místě nějaké ekologické námitky, protože ty jsou asi vždycky, ale že další (!) zdroj plynu ohrozí (!!) energetickou bezpečnost, s tím může přijít jen ten, komu za vymýšlení takových nesmyslů platí. Možná proto se to taky táhne takhle dlouho. Snad to konečně dostaví.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist