https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/niceni-amazonskeho-pralesa-v-brazilii-na-zacatku-roku-zrychlilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ničení amazonského pralesa v Brazílii na začátku roku zrychlilo

14.3.2022 01:20 | BRASÍLIA (ČTK)
Za odlesňování často mohou nelegální podnikatelské aktivity, například zemědělství či těžba nerostů. Podle údajů INPE od srpna 2020 do července 2021 prales přišel o více než 13 000 kilometrů čtverečních své plochy, což je nejvíce za posledních 15 let.
Za odlesňování často mohou nelegální podnikatelské aktivity, například zemědělství či těžba nerostů. Podle údajů INPE od srpna 2020 do července 2021 prales přišel o více než 13 000 kilometrů čtverečních své plochy, což je nejvíce za posledních 15 let.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rozsah ničení amazonského pralesa se na začátku letošního roku zvětšil. Podle údajů brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) v lednu a v únoru prales přišel o zhruba 630 kilometrů čtverečních své plochy, což je přibližně třikrát více než před rokem. Vývoj velice znepokojuje ekology, kteří upozorňují, že kvůli dešťům se odlesňování na začátku roku drží spíše na nízkých hodnotách, uvedla agentura EFE.
 

Velmi ničivý byl především leden, kdy se plocha vymýceného pralesa meziročně zečtyřnásobila. V února pak byla meziročně větší o 62 procent než před rokem. Amazonský deštný prales podle odhadů pokrývá plochu o rozloze 5,5 milionu kilometrů čtverečních, což je zhruba sedmdesátinásobek rozlohy Česka. Přibližně 60 procent pralesa připadá na Brazílii.

Podle INPE by údaje za první dva měsíci měly být varováním pro úřady, že se situace zhoršuje. S tím souhlasí i ekologické skupiny, které dlouhodobě kritizují nedostatečnou snahu vlády chránit prales. Poukazují, že odlesňování zesílilo od příchodu k moci stávajícího prezidenta Jaira Bolsonara, který mluvil o větším hospodářském využití pralesa.

Tisíce lidí minulý týden demonstrovaly před sněmovnou v hlavním městě Brasília proti balíčku zákonů, jež by oslabily ochranu pralesa a rezervací, kde žijí původní obyvatelé. Zákony byly předloženy již v roce 2020, ale parlament se jimi dlouho nezabýval. Zákonodárci je "oprášili" v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu a očekávaným dopadem na import některých surovin a hnojiv. Parlament ale nakonec hlasování odložil.

Za odlesňování často mohou nelegální podnikatelské aktivity, například zemědělství či těžba nerostů. Podle údajů INPE od srpna 2020 do července 2021 prales přišel o více než 13 000 kilometrů čtverečních své plochy, což je nejvíce za posledních 15 let.

Brazilská vláda se na loňské klimatické konferenci v Glasgow zavázala, že do roku 2028 vymýtí nelegální odlesňování pralesa. Ekologické organizace ale mají pochybnosti, že se to Brazílii podaří.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2022 07:41
Tato informace mě vůbec neudivila, neboť velmi dobře zapadá do kontextu o pokrytectví EU/USA v oblasti životního prostředí.

Tím nazývám politiku "čistého vlastního dvorku" , vyvážení odpadů do rozvojových zemí a importu levných surovin a potravin také z Brazílie ,i při vědomí, že na základě objednávky dovozů vzniká tlak na další devastaci Amazonie i intenzivního využívání zemědělských chemikálií (zejména pesticidy) , které jsou u čistých hochů EU/USA přísně regulovány, popřípadě již zakázány.
Ať žije trvale udržitelný rozvoj, bruselští a washingtonští kolonialisté !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 09:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Člověče nešťastná, pláčte velmi hezky, ale Amazonii rabují především Číňani. I když evropští i američtí kšeftaři taky nejsou žádní Mirci Dušínové.
To je o neomezeném byznysu, proti kterému zelení tak bojují.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

14.3.2022 12:53 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.osel.cz/11677-nemecko-planuje-nahradit-uhelne-bloky-spalovanim-lesu.html
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kodani-se-topi-drevem-z-amazonie-je-to-uhlikove-neutralni.chybu-ale-dela-cela-eu
a tak lze pokračovat, člověče šťastná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 16:01 Reaguje na Milan Dostál
Já miluji pana Wagnera a argumenty typu "Německo stále více uvažuje o....".
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2022 17:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Export brazilského palivového dřeva do Spojených států a Evropy prudce vzrostl.
V USA se objem dovozu od roku 2018 zvýšil o 15 procent.
V Evropě společnosti ve Francii, Itálii a Belgii pokračují v dovozu od roku 2018, zatímco Dánsko se stalo novou destinací nyní ....

"Vzhledem k tomu, že Bolsonarův režim podkopává úsilí o vyřešení tohoto problému... je důležitější než kdy jindy zakázat import podezřelého dřeva ze zámořských trhů. Vlády v USA a Evropě musí urychleně jednat, aby lépe prosazovaly své zákony."

2021 france24.com
Odpovědět
MD

Milan Dostál

14.3.2022 21:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Když máte takový problém s p. Wágnerem, tak tam je ještě jeden odkaz. Není problémem najít další. Jen to ukazuje to EU pokrytectví.
Odpovědět
va

vaber

14.3.2022 13:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,to bude ráj na zemi až nebudou Rusove a Číňani ,bude to tady ještě lepší než ve vašem skutečném Nebi ,do kterého se určitě těšíte
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 16:02 Reaguje na vaber
Číňan asi sežere celé Rusko a já mám velmi silný pocit, že zrovna my si nepomůžeme.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.3.2022 16:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Starý ruský vtip z 50 let. Sedí dva židé v Sevastopolu na nábřeží a drží si oči do čárky. Kchon říká, Budeme si ty oči držet dlouho? Roubíček praví Lépe si držet dlouho oči než být hned mrtvý.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.3.2022 17:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ani slovo o Číně, ani slovo o Bolsonarovi a jeho bandě zkorumpovaných hajzlů. Ale to byste si musel kopnout do svých oblíbenců a to nejde :)
Odpovědět
va

vaber

14.3.2022 08:07
tento svět je přesně takový jaký jej vytváří jeho vládci,
člověk se přírodě nepovedl a jako každý nepovedený druh skončí ,
co je to jedna zničená planeta v celém vesmíru,nic, jen malý pomníček hlouposti bytostí co ji obývaly
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 16:02 Reaguje na vaber
Ne vládci, ale lidé.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.3.2022 16:03 Reaguje na vaber
Pán má lyrickou náladu.......ještě tu o zhasnutí Slunce.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2022 17:40
Byznys ve výši 60 miliard dolarů stojící za brazilským ničením amazonského deštného pralesa.

Zatímco mnoho lidí tvrdí, že ničení Amazonie není nic nového, věci se v Brazílii drasticky změnily od zvolení krajně pravicového prezidenta Jaira Bolsonara, muže, který má samozvanou přezdívku Kapitán motorová pila.

Hlavním důvodem, proč je Amazonie odlesňována, je konzumace masa. Devadesát procent požárů vzniklých v Amazonii má vyčistit prostor pro chov dobytka a 70 procent požárů se děje přímo u oblastí, které již velké masné společnosti v regionu vyčistily pro pastvu dobytka.
Chovatelé dobytka, jejichž krávy se pasou na této půdě, prodávají maso velkým globálním korporacím, např. JBS , největší producent masa na světě.

Podle vládních údajů je 40 procent celé brazilské populace dobytka, asi 86 milionů zvířat , nelegálně chováno právě v Amazonii.

Také to není ideální půda pro pěstování sóji. Půda v Amazonii postrádá živiny nezbytné k pěstování sóji , a proto je potřeba nadměrné používání pesticidů.
"Bolsonaro dal farmářům pocit beztrestnosti, že bez ohledu na to, jak moc odlesňují, do jaké míry nezákonné činnosti se zapojují, bez ohledu na to, kolik domorodých obyvatel vytlačí ze své půdy, vláda nepodnikne žádné kroky.“
Kvůli tomu Amazonie hoří rychleji než kdykoli předtím.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.3.2022 18:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nicméně myslím, že Bolsonaro byl zvolen v demokratických volbách.
A lidé v Amazonii se snaží přežít, jiný výdělek, když je jich moc, tak ani nemají.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.3.2022 19:50 Reaguje na Slavomil Vinkler
S takovým přístupem ovšem daleko nedojdeme, potom zrušme ochranu přírody jako celek, jak vidno pouze brání lepšímu životu místních.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.3.2022 09:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ono je to vždy o nabídce a poptávce. Vy si myslíte, že budou pracně likvidovat prales, osévat a hnojit
umělými hnojivy chudou půdu, když nebudou mít odbyt
na sóju? Na sklad to nikdo nebude pěstovat a totéž
je i s dřívím z pralesů. Pokud byl kdysi odbyt pouze
na dřeva vzácná, tak zbytek pralesa zůstával a časem
se jizvy zacelily. Dnes je zájem i o podřadná pro
nesmyslný "gryndýl" s převážením dřeva přes půl
zeměkoule. Ochrana přírody musí být v souladu s
ekonomikou a chudé země a chudí lidé se ochranou
přírody příliš nezabývají. Je to tak všude a bude
to zase i tady. Konfrontační politika odčerpává
finance, které mohly být použity v ekonomice ke
zmírnění dopadů lidské činnosti na přírodu ale
zájem zbrojařů je zcela jiný. Nové kolo zbrojení odčerpá taková kvanta financí, že se opět ochrana přírody stane doménou volnočasových aktivit a stát
si pouze navenek zachová tvář, že je to prvořadá záležitost. Stačí však pouze porovnat náklady na ochranu a ničení v zájmu "bezpečnosti" . Možná
Bolsonára vystřídá někdo jiný, ale bude se muset
rozhodnout mezi kácením a nebo nalezením jiných
zdrojů příjmů. Při brazilské natalitě by to asi
musely být tisíce továren, ale co budou vyrábět?
Bude to z místních surovin(těžba rud kovů atd.)
a nebo "odněkud" suroviny jako EU dovážet? To bude
odkud a nebude ničení přírody přesunuto jen jinam?
V zájmu ochrany přírody nelze nařídit "demokraticky"
nikomu chudobu, zakonzervování stávajícího stavu a nebo dokonce návrat do pravěku. To neustojí žádný politik déle, jak jedno funkční období a vše se bohužel zase vrátí do starých kolejí. Ochranu si
může dovolit pouze bohatý stát a bohatí občané, ale
bohužel na úkor někoho jiného a nebo něčeho jiného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist