https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-snemovna-by-mohla-byt-vstricnejsi-k-zivotnimu-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová sněmovna by mohla být vstřícnější k životnímu prostředí

18.6.2002 11:30 | PRAHA (EkoList)
O něco vstřícnější přístup k problematice ochrany životního prostředí a k environmentální legislativě je pravděpodobně možné očekávat od nově zvolené Poslanecké sněmovny PČR. Zasedne v ní více poslanců, pro něž byla i dosud ekologická problematika "denním chlebem", ale také dva nezávislí poslanci, kteří se netají svým přátelským vztahem k nevládním organizacím, včetně ekologických.
 

Podle analýzy, kterou provedlo Hnutí DUHA a o níž jsme vás informovali včera, by měli ve prospěch životního prostředí hlasovat více i ti poslanci, kteří do nové sněmovny přecházejí, tedy byli zvoleni znovu. "Při hodnocení, které provedl před volbami Zelený kruh, hlasovali poslanci minulé sněmovny průměrně v 39 procentech případů ve prospěch ekologických zákonů. Analýza Hnutí DUHA ukázala, že ti, kteří přecházejí do nové sněmovny, tak hlasovali v 44 procentech případů," potvrzuje závěry analýzy mluvčí Hnutí DUHA Karolína Šůlová.

Ve sněmovně nezasedne řada poslanců, kteří byli ekologickým organizacím často trnem v oku. V klubu ODS budou od nynějška chybět například Václav Brousek či Jiří Drda. Naopak přibylo hned několik poslanců, od kterých lze vstřícnější přístup k ekologické problematice očekávat. Poslanecký mandát získal ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) či ředitel Správy chráněných krajinných oblastí ČR a šéf ekologické komise US-DEU František Pelc. Ekologické problematice se ve své dosavadní politické kariéře na komunální a krajské úrovni věnovala i nová členka poslaneckého klubu ČSSD za Královéhradecký kraj Iva Šedivá. "Ano, je pravda, že bych ve sněmovně ráda pracovala ve výboru pro životní prostředí," potvrdila Šedivá EkoListu, že se chce i nadále věnovat environmentální problematice.

Vstřícnost k otázkám životního prostředí je možné očekávat i od dvou nezávislých poslanců, zvolených v Praze na kandidátce Koalice. Táňa Fischerová je totiž členkou Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ) a Svatopluk Karásek členem Rady patronů Hnutí DUHA.

Zelený kruh hodnotil letos na jaře čtyři roky práce minulé Poslanecké sněmovny na základě analýzy hlasování jednotlivých poslanců o environmentálních zákonech. Z první patnáctky poslanců (tedy z těch, kteří podle Zeleného kruhu nejčastěji hlasovali ve prospěch životního prostředí) jich ve sněmovně zůstává osm: Vladimír Mlynář (US-DEU), Libor Ambrozek, Vilém Holáň, Miroslav Kalousek, Michaela Šojdrová, Ladislav Šustr, Jaromír Talíř a Miloslav Výborný (KDU-ČSL). Sedm poslanců z "ekologické" patnáctky naopak bude nová sněmovna postrádat. Mezi ně patří Zdeněk Kořistka a Jaroslav Perger (oba US-DEU), Vladimír Hradil a Rostislav Čevela (oba ČSSD) a trojice lidovců Ludmila Müllerová, Pavel Severa a Pavel Šafařík.

Vzato z opačného konce žebříčku Zeleného kruhu, tedy z "nejméně ekologické" patnáctky poslanců, přechází do nové sněmovny devět lidí, chybět bude šest. Znovu zvoleni byli Jan Klas, Ivan langer, Miroslav Ouzký, Jiří Papež, Jiří Patočka, Lucie Talmanová, Vlastimil Tlustý, Eduard Vávra a Jan Vidím (všichni ODS). Chybět budou Jiří Drda, Václav Hanuš, Libor Krátký, Pavel Lang, Aleš Rozehnal a Milan Zuna (všichni ODS).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist