https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nova-strategie-eu-do-obnovy-biologicke-rozmanitosti-se-bude-rocne-investovat-20-miliard-eur
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nová strategie EU: do obnovy biologické rozmanitosti se bude ročně investovat 20 miliard eur

12.6.2021 07:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedním z cílů nově přijatého dokumentu je vytvořit celoevropskou síť chráněných oblastí na pevnině i na moři. Na ilustračním snímku horská bučina u Jiřetína.
Jedním z cílů nově přijatého dokumentu je vytvořit celoevropskou síť chráněných oblastí na pevnině i na moři. Na ilustračním snímku horská bučina u Jiřetína.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
V úterý 8. června schválil Evropský parlament velkou většinou Strategii EU v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030. Strategie reaguje na enormní pokles biologické rozmanitosti a na to, že se EU v oblasti ochrany biodiverzity doposud nepodařilo dosáhnout cílů, které chtěla splnit do roku 2020. Zároveň se EU zavazuje poskytnout na obnovu biologické rozmanitosti ročně 20 miliard eur.
 

Jedním z cílů nově přijatého dokumentu je vytvořit celoevropskou síť chráněných oblastí na pevnině i na moři. Do roku 2030 by se mělo chráněnou oblastí stát alespoň 30 % pevniny a moře v EU. Třetina těchto území by přitom měla spadat pod přísně chráněnou oblast, například pralesy a primární lesy.

Strategie zároveň klade důraz na pokračování úsilí v oblasti ochrany přírody. Alespoň 30 % chráněných druhů a jejich stanovišť by mělo do roku 2030 dosáhnout “příznivého stavu z hlediska ochrany přírody”, nebo se mu alespoň úspěšně blížit. EU se také zavazuje k boji proti obchodu s ohroženými druhy a výrobky z nich.

Klíčové je podle nové strategie také zastavit pokles populace včel a dalších opylovačů. Členské státy se jasně staví proti prodloužení licence glyfosátu po roce 2022.

V neposlední řadě strategie řeší také boj s klesající biodiverzitou ve městech. Pro tento účel plánuje zřídit Evropskou platformu pro městskou zeleň. Ta se bude mimo jiné zabývat množstvím zeleně na střechách nově vystavěných budov, či zákazem používání pesticidů ve městech.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2021 09:25
20 nebo 30... jeden paskvil stíhá druhý. Životní cyklus hmyzu se odehrává v půdě na pestrých loukách, nikoliv na střechách či hoblovaném pažitu. A zkuste se někdy podívat zblízka na tu zeleň, jak na těch sterilních stromech (např. s červenými listy) "kypí život".
Odpovědět
JV

Josef Volfík

12.6.2021 10:21
A zase bude co rozkrádat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

12.6.2021 11:29
A samozřejmě přes dotace a místní politiky spřáteleným/kamarádíčkům/ firmám.

Místo mnohdy bez dotací regionálním živnostníkům.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

12.6.2021 13:32
Nezbývá než souhlasit s výše uvedenými příspěvky. Hubou biodiverzitu nezachráníme, a to co se děje v současnosti ,preference ekonomického růstu před ochranou krajiny a přírody bude vesele pokračovat.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.6.2021 07:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
Máte úplnou pravdu, ale pro některé lidi je tlachání hubou celoživotní "byznys".
Odpovědět
va

vaber

13.6.2021 08:04
co si kdo představuje pod pojmemm ,chráněná oblast, ?
kdyby to mělo znamenat ,že do 30% území nebude člověk lézt, ani tam zasahovat , to by byla paráda ,ale tak to určitě nebude,
člověk, svým neustálým napravováním přírody, už udělal hodně škod
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist