https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-filmovy-dokument-mistnich-tvurcu-popisuje-zivot-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nový filmový dokument místních tvůrců popisuje život na Šumavě Video

18.5.2020 00:15 | SUŠICE (ČTK)
Dokument Život na Šumavě popisuje život na Šumavě. / Ilustrační foto
Dokument Život na Šumavě popisuje život na Šumavě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Na Šumavě vznikl nový sedmidílný populárně-naučný dokumentární seriál, který natočili místní tvůrci. Mapuje život obyvatel v sedmi šumavských městech a obcích a zabývá se důvody a osobní motivací k životu na Šumavě. Natáčení loni v září trvalo 21 dnů, projekt vznikl v pobočce Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) v šumavském Rejštejně a podpořil ho Státní fond životního prostředí, řekl v pátek režisér Jan Šmatera.
 

Dokument Život na Šumavě má být podle něj pozitivní sondou do života místních lidí a vypráví často až dobrodružné příběhy života v přírodní oblasti. "V hlavní roli se kromě měst a obcí, jako jsou Kašperské Hory, Rejštejn, Srní, Prášily, Hartmanice, Železná Ruda a Čachrov, představí především sedmadvacet trvalých i přechodných obyvatel," uvedl Šmatera. Tvůrci náhodně vybrali rodáky i další osobnosti a zajímali se hlavně o to, jak se na Šumavě usadili, jak tam žijí či podnikají. Mezi hosty se objeví například režisér Jaroslav Soukup, olympionik Martin Jakš, ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený, výtvarnice Vladimíra Tesařová, ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Aleš Špičák či hajný z Rokyty Oldřich Coufal. Spojuje je jejich láska k přírodě a Šumavě. Každý díl je věnován jedné obci, je založen na rozhovorech s hosty a zaměřen na přírodní zajímavosti, geologii, život v obci, turistické cíle i místní produkty.

Nositelem projektu je ČSOP Rejštejn. "Natočili jsme seriál o našem životě v obcích obklopených chráněnou přírodou, jejíž hodnota velmi stoupá. Lidé tady se po staletí učí žít v souladu s okolní přírodou a v současné době se učí žít i v oblasti doslova obležené turisty. Velkým překvapením pro mě byla otevřenost a pozitivní přístup lidí, se kterými se rozhovory natáčely - znamená to, že je tu hodně lidí, kterým na osudu míst, kde žijí, velmi záleží," řekl předseda spolku a někdejší ředitel šumavského národního parku František Krejčí.


reklama

 
Lada Pešková
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist