https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-ceske-svycarsko-shani-dobrovolne-hasice-kvuli-dohledu-nad-predanymi-oblastmi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP České Švýcarsko shání dobrovolné hasiče kvůli dohledu nad předanými oblastmi

10.8.2022 01:28 | HŘENSKO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Správa národního parku České Švýcarsko shání jednotky dobrovolných hasičů, které potřebuje pro dohled nad místy, kde hasiči už ukončili hašení požáru. Původně se předpokládalo, že na předaná místa budou dohlížet dobrovolní hasiči zejména z Ústeckého kraje, ti jsou ale často vyčerpaní. Podle mluvčího správy parku Tomáše Salova by pomohlo, kdyby se obce jako zřizovatelé dobrovolných hasičů hlásily s nabídkami samy. Správa potřebuje nasmlouvat nejméně 15 jednotek, po předání celého požářiště jich bude v jednu chvíli potřeba pět až sedm denně, muži se však musí střídat.
reklama

 

"Obvoláváme různé zřizovatele a ptáme se jich na jejich možnosti. Většinou je to i ve vzdálenějších částech Česka, protože ti lokální hasiči jsou tím hasebním zásahem často velmi vyčerpaní," uvedl Salov.

Hasiči správě parku v pondělí předali první ze čtyř oblastí, kde práce ukončili. Plochu o 430 hektarech hlídají dvě dobrovolné jednotky, tedy osm hasičů. Oblast nedaleko obce Růžová má od pondělí na starost jedna jednotka z Křešic v Děčíně.

Každá jednotka, která dohlíží na uhašená místa, má k dispozici svou cisternu, která pojme 4000 litrů vody. Správa parku požářiště dvakrát denně monitoruje dronem s termovizí, přístroj zatím ohnisko neobjevil. Samotní hasiči pak každé dvě hodiny chodí oblast kontrolovat s termokamerou.

"Oblast procházíme ve dvoučlenných pravidelných hlídkách a zjišťujeme, jestli se to náhodou nerozhořelo," řekl velitel družstva hasičů Křešice Petr Tobiáš. Dobrovolníci mají provizorní stanoviště asi 200 metrů od místa, kde se požár zastavil. U cisterny mají lehátka, aby si mohli odpočinout a přes noc se i vyspat. Podle velitele se v noci na hlídku vypraví vždy jeden člen jednotky a ten po návratu vzbudí dalšího muže, aby hlídku převzal.

Kromě cisterny jsou v oblasti rozmístěné i sudy, každý pojme 200 litrů vody. Hasiči je mají k dispozici pro případ, že by se někde objevilo ohnisko. Ze sudu mohou nabrat vodu do speciálního vaku, který nosí na zádech a oheň tak mohou okamžitě začít likvidovat.

V Českém Švýcarsku vypukl ničivý lesní požár 24. července. Na místo se sjeli hasiči ze všech krajů ČR. Požár zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů, teď zbývá záchranářům uhasit méně než desetinu plochy. Dnes ráno hasiči předali správě národního parku další uhašené území, jde o část jejich třetího sektoru, který se nachází severozápadně od Vysoké Lípy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist