https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/np-sumava-letos-pokaci-u-turistickych-tras-4000-uschlych-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

NP Šumava letos pokácí u turistických tras 4000 uschlých stromů

20.10.2020 13:24 | ČESKÉ ŽLEBY (ČTK)
Nejvíce se kolem turistických tras kácelo v roce 2011.
Nejvíce se kolem turistických tras kácelo v roce 2011.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Šumavský národní park letos podél turistických cest pokácí přibližně 4000 uschlých stromů. Tradičním zásahem předchází tomu, aby se zřítily. Kolem turistických tras takto kácí od roku 2005. Za tu dobu porazili dřevorubci přibližně 25 000 stromů, uvedl v Českých Žlebech na Prachaticku náměstek ředitele šumavského národního parku Jan Kozel.
 

Nejvíce se kolem turistických tras kácelo v roce 2011. Tehdy park porazil přibližně 7000 stromů. Většinou odstraňuje smrky napadené kůrovcem. "Ty stromy odumírají v území, kde člověk nezasahuje. Po napadení jsou během tří až pěti let narušeny hnilobou natolik, že hrozí jejich pád, čemuž chceme předejít," uvedl Kozel.

Park stromy kácí dvěma způsoby. Na dostupných místech pracují dřevorubci s motorovou pilou. V hůře dosažitelných lokalitách zasahuje harvestor. "Snažíme se postupovat co možná nejšetrněji," řekl Kozel.

Kácení kolem turistických tras začíná většinou každý rok v září a končí podle potřeby v listopadu. "Nechceme nijak omezovat turisty v sezoně tím, že bychom trasy kvůli kácení zavírali. Proto ty práce směřujeme do měsíců mimo sezonu, kdy zde tolik lidí není," řekl náměstek.

Uschlé stromy park odstraňuje na celém svém území. Momentálně například kácí v okolí Českých Žlebů, před pár dny se úprava týkala trasy k pramenům Vltavy u Kvildy.

Kozel uvedl, že zásahy začaly před 15 lety. "Do té doby to nebylo potřeba. Stromů k poražení bylo výrazně méně," řekl náměstek ředitele.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

20.10.2020 18:27
Ale já jsem zásadně proti. Pomoc zavolejte rychle Bláhu na Šumavě chtějí kácet uschlé stromy. Kde jsou aktivisti :-))))
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

24.11.2020 19:25
No v každém případě bych řekl, že v dostupných místech to bude harvestor. V těch hůře dostupných JMP. Tedy přesně naopak pane Kozel.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist