https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/npr-cina-se-holedba-ekologickou-olympiadou-ale-uhelne-elektrarny-jedou-naplno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína se chlubí ekologickou olympiádou, ale uhelné elektrárny jedou naplno

17.2.2022 11:48 (ČTK)
Odborníci z kanadské Brockovy univerzity uznávají snahu Číny vybudovat stavební a dopravní projekty olympijských her způsobem, který je šetrnější k životnímu prostředí. Ale tento týden tuto snahu označili za "greenwashing", který má zakrýt takové problémy, jako je zničení části přírodní rezervace kvůli lyžařské sjezdovce a rozsáhlé používání umělého sněhu.
Odborníci z kanadské Brockovy univerzity uznávají snahu Číny vybudovat stavební a dopravní projekty olympijských her způsobem, který je šetrnější k životnímu prostředí. Ale tento týden tuto snahu označili za "greenwashing", který má zakrýt takové problémy, jako je zničení části přírodní rezervace kvůli lyžařské sjezdovce a rozsáhlé používání umělého sněhu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Organizátoři zimních olympijských her v Pekingu opakovaně slíbili, že uspořádají nejekologičtější hry v historii, s neutrální uhlíkovou stopou. Ovšem mimo uzavřenou olympijskou bublinu věci rozhodně nejsou tak zelené. Čínská vláda se tento týden zavázala, že místní uhelné elektrárny pojedou na plný výkon, aby pokryly poptávku po energii, napsal zpravodajský server NPR.
 

"Dodávky uhlí budou posíleny a uhelné elektrárny budou podporovány v provozu na plný výkon a zvýšení výroby elektřiny s cílem pokrýt energetické potřeby pro výrobu a spotřebu obyvatelstva," uvedla státní tisková agentura Nová Čína.

Začátkem tohoto měsíce vyzvali čínští představitelé producenty uhlí, aby zajistili stabilní dodávky - jinak budou čelit "následnému vyšetřování a budou povoláni k zodpovědnosti".

Přetrvávající závislost Číny na uhlí je další připomínkou reality, která existuje mimo olympijskou bublinu. Oficiální představitelé se holedbali odhodláním splnit cíl olympiády být šetrnější k životnímu prostředí. Vládou podporované sdělovací prostředky hlásaly, že "Peking 2022 bude nejekologičtější a nejčistší olympiádou v historii". A symbolem splnění tohoto závazku měl být olympijský oheň hořící jen na vrcholku pochodně, a ne v obří míse či kotli, jak je tradičně zvykem.

"Je to poprvé v historii olympijských her, kdy jsou všechna sportoviště stoprocentně poháněna zelenou energií, přičemž použitá technologie výroby ledu produkuje nulové emise," napsal deník China Daily.

Ovšem produkce uhlí není jedinou věcí, na kterou poukazují skeptici zpochybňující tvrzení Číny o nejekologičtější olympiádě všech dob. Odborníci z kanadské Brockovy univerzity uznávají snahu Číny vybudovat stavební a dopravní projekty olympijských her způsobem, který je šetrnější k životnímu prostředí.

Ale tento týden tuto snahu označili za "greenwashing", který má zakrýt takové problémy, jako je zničení části přírodní rezervace kvůli lyžařské sjezdovce a rozsáhlé používání umělého sněhu. Na olympijské disciplíny je podle nich denně potřeba asi 49 milionů litrů vody smíchané s chemikáliemi.

"Většina lidí pravděpodobně neví, že Peking má už mnoho let nedostatek vody," řekla Liette Vasseurová, profesorka biologie na Brockově univerzitě.

Čína je druhá největší ekonomika světa a největší znečišťovatel klimatu. Proto je klíčovým hráčem v mezinárodním boji za omezení klimatických změn, a jako taková čelí pravidelně kritice a výzvám, aby přijala odpovídající opatření.

Země už se zavázala snížit závislost na fosilních palivech a čínský prezident Si Ťin-pching nedávno zdůraznil význam dosažení klimatických cílů.

V krátkodobém horizontu ale Čína zvýšila využívání uhlí v naději, že tím odvrátí hrozbu nedostatku energie. Cestu země k čistším zdrojům paliv navíc komplikují hospodářské dopady pandemie. Čínské regulační orgány proto ustoupily od některých požadavků, aby pomohly továrnám obnovit ztráty a reagovat na nový nárůst poptávky.

V loňském roce dosáhla produkce uhlí jen v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko 1,06 miliardy tun, uvedla agentura Nová Čína. Poznamenala přitom, že tato oblast je už 17 let po sobě největším dodavatelem elektřiny v Číně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 15:25
Pokud nějaká země stojí ekonomicky na grunderském kapitalismu a řídí ji komunistická strana, tak je jasné, že není možno jí věřit ani Dobrej den.
Pokud je kolosální lež zabudována přímo do základu státu, tak to vypadá jak v Rusku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.2.2022 16:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Kdo odhlasoval už před mnoha roky, že bude olympiáda v Číně, no ?
No, především přece bafuňáři z demokratických zemí světa !
Takže zase brečíš na špatnym hrobě.
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.2.2022 18:48 Reaguje na smějící se bestie
Ano. Hlavně se do organizátorství OH skoro žádná z euroatlantických zemí nehrnula, jednak z důvodů petic lidí proti organizování, a i kvůli megalomanským požadavkům olympijské komise v čele s Bachem, na desetitisícové počty sedadel na stadiónech, vybavení, ubytování, takže nakonec jediní, kteří jsou ochotní tyhle nesmyslné požadavky plnit, jsou tyto centralizované státy. A těm se pak radostně vysmějem, to mám za vrchol pokrytectví. Ani Norsko neprojevilo zájem. Místo aby Bach že svých arogantnich požadavků ustoupil a ten olympijský cirkus se zase trochu uskromnil. Pak by se ZOH mohly zorganizovat třeba i na 3mezí Polska, Česka a Vých. Německa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 22:04 Reaguje na Jarka O.
Na Oltecu nebo v Žabinách....
Odpovědět
JO

Jarka O.

17.2.2022 23:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Však jo, v Rondu, a pak dáte s americkéma hokejistama pár škopků a navážete družbu...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 22:02 Reaguje na smějící se bestie
No a co? Já snad mám něco proti bafuňářům? Umíte vůbec číst? Já psal, že Číňal lže skoro jak Rus.
Odpovědět
va

vaber

18.2.2022 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Zjevení Janovo 21, Avšak zbabělci, nevěrní, nečistí, vrahové, cizoložníci, zaklínači, modláři a všichni lháři najdou svůj úděl v jezeře, kde hoří oheň a síra.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.2.2022 15:52
Dodám k článku druhý nadpis : Ekolog Hanzl se chlubí nezatepleným domem
vytápěným ruským plynem a svým ojetým autem se spalovacím motorem. Nutí
všem fotovoltaiku a nemá ani jeden panel na dobití alespoň toho svého
elektrokola. Nad mixem z uhláků ohrnuje nos, ale vesele ho čerpá ze sítě. Pokrytec kritizuje a taky tím pouze odvádí pozornost od svého ropáctví. Ubohé politikaření s máslem na hlavě tomu navíc nasazuje korunu. Tak se
chovají všichni kritici, aby si náhodou nikdo nevšimnul, co konají sami.
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.2.2022 15:55 Reaguje na Břetislav Machaček
No ale hele, beze zdroje svých tvrzení je to jen "ruská propaganda". :D A navíc, myslím, že celkem i žalovatelná, Břéťo. Tak bacha na to. :)
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.2.2022 16:02 Reaguje na Anyr
K tomu co píšu, se ve svých předchozích příspěvcích pan Hanzl
sám přiznal. Má možnost mne žalovat, že pouze opisuji, co
napsal sám.
Odpovědět
Anyr

Anyr

17.2.2022 15:53
Pche, tohle je nic; jen výřez z obrovského odvětví lidských činností.
Docela by mě zajímalo nějaké celkové číslo emisí, které připadá ročně na sport.
A to pěkně od začátku: od výroby, třeba, sportovního prádla, bot a míčů, a jejich distribuci a prodej, přes dopravu sportovců po světě až po stavby a údržbu (energetickou, chemickou a jinou) těch ohromných stadionů, sjezdovek a dalších "sportovních zařízení", včetně třeba operací, léčení a rehabilitací "sportem poškozených" lidí.

Jsem dlouhodobým odpůrcem sportu, z vícera důvodů, OH mám mám za absolutní, škodlivý nesmysl a myslím, že vše mě v tom jedině utvrzuje.
Ale lidé se chtějí bavit, že. :)
Odpovědět
ig

17.2.2022 18:05
Inu, lidé si to tak přejí. Čína dodá boty se třemi proužky, protože si lidé přejí boty se třemi proužky. Dodá energeticky neutrální olympiádu, protože si lidé přejí energeticky neutrální olympiádu. Když si euroatlantický zákazník bude přát zpívající prase, dodají zpívající prase a nebudou pátrat po důvodu tohoto nebo kteréhokoliv jiného vrtochu svých zákazníků :D
Odpovědět
kk

karel krasensky

17.2.2022 18:59
Dnes a denně bezvyznamní pisalkové z bezvýznamné českě repugliky plivou a smolí nenavistné články vuči Číně a Rusku,které kdyby chtěly tak česko rozmaznou jako masařku placačkou na okenním skle.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2022 08:12 Reaguje na karel krasensky
Já takové pisálky nazývám zastydlými revolucionáři, kteří to buší
do PC z Číny a ani netuší co vše odtamtud pochází. Nechtějí vidět pokrok, který Čína udělala za 30.let a které jsme my promarnili politikařením a rozprodejem republiky. Nic nám už nepatří a část
patří i té Číně. Proč tomu není naopak? No protože se na víc, než kecy nezmůžeme. Měli jsme šanci být pro Čínu partnery, rovněž tak pro Rusko, ale lokajstvím a politikařením jsme bezvýznamnými odběrateli s omezeným vývozem do těchto zemí. Oni se bez nás obejdou, ale my bychom měli sakra problémy. Nemusejí nás rozmazávat tou plácačkou, protože jim stačí vyčkat, až se rozmázneme svojí politikou přimknout se k těm, co stagnují, či dokonce padají do propasti.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist