https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nyt-strach-z-koronaviru-v-cine-nyni-zosobnuje-losos
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strach z koronaviru v Číně nyní zosobňuje losos

20.6.2020 00:32 | PEKING (ČTK)
Není to poprvé, kdy se stal norský losos v Číně obětí aktuální situace či sporů. V roce 2010 dostal Nobelovu cenu za mír udílenou v Norsku čínský disident Liou Siao-po, což vyvolalo nevoli u čínských činitelů. Jako reakci Peking zavedl pravidla pro dovoz lososa, která byla natolik přísná, že značná část zásob čerstvé ryby se nakonec v čínských skladech zkazila.
Není to poprvé, kdy se stal norský losos v Číně obětí aktuální situace či sporů. V roce 2010 dostal Nobelovu cenu za mír udílenou v Norsku čínský disident Liou Siao-po, což vyvolalo nevoli u čínských činitelů. Jako reakci Peking zavedl pravidla pro dovoz lososa, která byla natolik přísná, že značná část zásob čerstvé ryby se nakonec v čínských skladech zkazila.
Foto | Sam / Flickr.com
I když čínští představitelé vyvrátili obavy, že za nové infekce koronaviru v Pekingu může losos, zákazníci se této rybě i nadále vyhýbají. Mezi Číňany oblíbený losos tak zhmotňuje přetrvávající strach z dalšího šíření viru, píše deník The New York Times.
 

Když se minulý týden v Pekingu prokázaly nové případy infekce SARS-CoV-2, obyvatelé čínského hlavního města se zalekli zpráv, že virus byl nalezen na tržišti na prkéncích, na nichž se porcoval dovezený losos. O víkendu před lososem varoval také epidemiolog Ceng Kuang z Čínského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, kterého citoval čínský státní list Global Times.

Přestože čínští představitelé později ubezpečili, že infekce z importovaného lososa nepocházela, ryba zmizela z regálů velkých pekingských supermarketů, její zásoby byly zlikvidovány a významné zakázky zrušeny. Lidé odvolávali rezervace v japonských restauracích, zatímco dodavatelé z celého světa se pokoušeli zachránit reputaci svého produktu.

V Číně byla vzrůstající obliba lososa, stejně jako amerických humrů a ústřic, oslavována jako důkaz stoupající životní úrovně a prosperity střední třídy. O lososa, většinou dováženého z Norska a Chile, ale nyní není zájem.

Pro mnohé dovozce a restauratéry, kteří se jen těžce vzpamatovávají po rozvolnění opatření, je nenadálý národní bojkot lososa další ranou. "Největší smolař roku, to je můj titul," říká Alan Wong, majitel řetězce japonských restaurací v Pekingu s Šanghaji. "Měli jsme plno a teď nic, úplné mrtvo," stýská si.

V zemi, kde strach z viru přetrvává a nacionalismus je na vzestupu, se stal importovaný losos snadným terčem, míní The New York Times. Čínští představitelé, kteří čelili kritice kvůli tomu, jak se ze začátku k šíření viru postavili, se v minulých měsících snažili zdůraznit, jak se jim nakonec podařilo s epidemií vypořádat, a ze šíření viru vinili okolní svět. Za největší riziko označovali cizince, zpochybnili, že virus se poprvé vyskytl právě v Číně, a dokonce přiživili konspirační teorii o tom, že virus do Číny zavlekla americká armáda.

Není to přitom poprvé, kdy se norský losos v Číně stal vedlejší obětí aktuální situace či sporů. V roce 2010 rozhodla porota Nobelovy ceny, která sídlí v norském Oslu, že cenu za mír získá čínský disident Liou Siao-po, což vyvolalo nevoli u čínských činitelů. V reakci na udělení ceny Peking zavedl pravidla pro dovoz lososa, která byla natolik přísná, že značná část zásob čerstvé ryby se nakonec v čínských skladech zkazila. Trvalo šest let, než Norsko a Čína obnovily své někdejší vztahy a prodej lososa se vrátil k normálu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

20.6.2020 10:32
Norský losos z umělých chovů? Není o co stát, v krmných granulých jsou různé chemikálie na podporu růstu lepším využitím živin (neantibiotické stimulátory růstu) a léčiva. To všechno přechází do masa a tuku chovaných lososů, navíc je losos jednou z nejtučnějších ryb. Přeji dobrou chuť, ale Číňanům s nedivím, že to nechtějí konzumovat. Nesrovnatelně hodnotnější jsou ryby ulovené na volném moři nebo v řekách, kde nejsou vykrmovány různými chemickými svinstvy a granulovanými odpady z potravinářské výroby. O moc lepší to není ani s kuřaty a krůtami, i těm se do krmiv přidávaly neantibiotické stimulátory růstu (Kurosan, Nitrovin a další) a nejspíše ještě stále přidávají, možná nelegálně.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

26.6.2020 19:46 Reaguje na Jiří Daneš
No co je lepší, drancování přírody lovem ve volných vodách nebo průmyslový chov. Na to si zkuste odpovědět.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist