https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-pronajem-honiteb-lesu-cr-je-velky-zajem-nabidky-dvakrat-vyssi-nez-v-minulosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O pronájem honiteb Lesů ČR je velký zájem, nabídky dvakrát vyšší než v minulosti Aktualizováno

4.4.2023 14:34 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Vyšší zájem podle něj plyne i z toho, že podnik nabídku honiteb k pronájmu letos snížil. Podnik totiž zvyšuje počet honiteb ve vlastní režii.
Vyšší zájem podle něj plyne i z toho, že podnik nabídku honiteb k pronájmu letos snížil. Podnik totiž zvyšuje počet honiteb ve vlastní režii.
Licence | Volné dílo (public domain)
O pronájem honiteb od státního podniku Lesy České republiky (LČR) je značný zájem. V dosavadních výběrových řízeních zájemci nabídli nájemné v průměru dvakrát vyšší než v minulosti, řekl generální ředitel podniku Dalibor Šafařík. Vyšší zájem podle něj plyne i z toho, že podnik nabídku honiteb k pronájmu letos snížil. Podnik totiž zvyšuje počet honiteb ve vlastní režii, aby měl větší vliv na stav lesa a mohl účinněji redukovat přemnožené stavy zvěře. Výrazné zvýšení příjmů z nájemného ale podnik nečeká. Lesy ČR spravují necelou pětinu honiteb v ČR.
 

"Zájem o pronájem je mimořádný, počet nabídek je v průměru kolem pěti až šesti na jednu honitbu," uvedl Šafařík. Výše nabízeného nájemného je podle něj výsledkem poklesu nabídky a setrvalé nebo rostoucí poptávky po získání honitby.

Lesy ČR zatím letos vyhlásily přibližně 360 výběrových řízení na nájem honiteb z celkem letos předpokládaných 460, kde letos končí nájemní smlouvy. Prvních 50 tendrů vyhlásily v únoru, a první smlouvy již s vítězi podepsaly.

Přes vyšší nabízené nájemné státní podnik nepředpokládá razantní zvýšení příjmů z nájemného. A to proto, že honiteb k pronájmu bude méně. "Předpokládáme, že výnosy z nájmu budou přibližně stejné jako dosud. Naším primárním cílem není maximalizace výnosů z pronájmů honiteb. Cílem je kvalitní stav lesa a lesních ekosystémů," řekl Šafařík.

Loni LČR z nájemného honiteb získaly 293 milionů korun po předloňských 282 milionech korun. Náklady na ochranu porostů před zvěří však loni stouply na 780 milionů korun z předloňských 670 milionů korun. Přímé škody zvěří na porostech podnik loni vyčíslil na 25,5 milionu korun. Nejvíce škod nadělá spárkatá zvěř, například srnčí.

Redukci zvěře, která ničí nově vysázené porosty, nelze podle podniku zajistit prostřednictvím nájemního vztahu, kdy nájemci údajně nemají takovou ochotu zvěř účinně redukovat. Nájemci podle Šafaříka myslivecky hospodaří tak, aby si stavy zvěře v honitbách zajistili splnění zájmů a potřeb svých členů. "My dáváme na první místo stav lesa. Stavy zvěře nechceme decimovat, ale chceme je uvést do souladu s odrůstajícími lesními kulturami a zdravými lesními ekosystémy," uvedl Šafařík.

Lesy ČR předpokládají, že průměrná intenzita lovu spárkaté zvěře letos v režijních honitbách stoupne z loňských průměrných 100 kusů zvěře ulovených na 1000 hektarů na asi 120 kusů. Podle vedoucího odboru lesního hospodářství a ochrany přírody LČR Ondřeje Pecháčka nárůst zajistí zvýšené odlovy v nově ustanovených režijních honitbách, kde by se odlov mohl dostat 140 až 150 kusů na 1000 hektarů. V dosavadních režijních honitbách podnik nárůsty odlovu neplánuje.

K začátku letošního roku měl podnik ve vlastní režii zhruba 17 procent ploch všech honiteb, tedy 168 000 hektarů z celkových 976.000 hektarů honiteb. Ke konci letošního roku by se měl počet hektarů honiteb v režii podniku zvýšit o 54 procent na 260 000 hektarů a na celkové výměře honiteb se podílet 27 procenty.

Z celkových 969 honiteb bude na konci letošního roku 223 režijních a 746 k pronájmu, zatímco k začátku letošního roku bylo režijních honiteb 122 a k pronájmu 846. O dalším zvětšování ploch režijních honiteb se podle Šafaříka neuvažuje.

Redukci zvěře v režijních honitbách budou mít na starosti především zaměstnanci státního podniku. Z 3500 pracovníků Lesů ČR jich více než polovina vlastní lovecký lístek. Nově podnik v režijních honitbách umožní poplatkový lov s doprovodem za paušální částky i dalším myslivcům. V honitbách s lovem srnčí zvěře a divokých prasat myslivec zaplatí za povolenku 10.000 korun. V honitbách s více druhy zvěře vyjde povolenka na 15 000 korun. "O poplatkové lovy již registrujeme značný zájem," uvedl Šafařík.

V celé ČR je 5780 honiteb. Z nich Lesy ČR spravují 960, tedy 17 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.4.2023 22:25
Výrobci podložek budou mít žně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.4.2023 14:17
Jak vyřeší LČR lov škodné, včetně prasat? Bude zástřelné?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.4.2023 15:02 Reaguje na Slavomil Vinkler
To je dobrá otázka! Ten někdejší zápal pro věc mi u většiny novodobých držitelů LL chybí.
Odpovědět
Ra

Radek

5.4.2023 17:19
Redukci zvěře v režijních honitbách budou mít na starosti především zaměstnanci státního podniku. Z 3500 pracovníků Lesů ČR jich více než polovina vlastní lovecký lístek.
Budou lovit v pracovní době , nebo jim bude LČR proplácet lov na hodinu , nebo od uloveného kusu ,nebo to snad budou dělat ve volném čase :-) . Jaká částka to bude , na tyto otázky a dalších bych našel mnoho ,nám pan nový ředitel asi neodpoví .
Odpovědět
RP

Radim Polášek

7.4.2023 13:57
100 kusů zvěře na tisíc hektarů honitby je strašně moc. U nás je na podobnou rozlohu honitby tuším 30 kusů a z toho tak 20 udělají auta na cestách.
Anebo to odráží stav, kdy 100 % plochy honitby je vhodných pro zvěř. Nejsou tam nikde žádné obydlené baráky, odkud je na 500 metrů zvěř odrazována hluky a pachy, nejsou tam žádné stezky, kde by chodil i pejskaři s volně pobíhajícími psy nebo hustě turisté či kolaři. Nejsou tam plochy intenzívně obdělávaných polí, které jsou pro zvěř poušť. Mimo divoká prasata. Nebo tam není množství silnic procházejících skrz naskrz honitbou. jsou tam jen různé lesy a mezi nimi maximálně lesní loučky a krajina bez lidí a psů.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

10.4.2023 18:01 Reaguje na Radim Polášek
Říká se tomu" mít velké oči". Realita je potom většinou trochu jiná. Mě by zajímalo jak to bude vycházet finančně? Kolik bude nakonec činit " zástřelné"?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist