https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-vlecich-na-pradedu-kuzvart-rozhodl-kompromisem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O vlecích na Pradědu Kužvart rozhodl kompromisem

19.11.2001 14:20 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Miloš Kužvart jeden vlek na Ovčárně nepovolil a další zkrátil. Informoval o tom novináře na dnešní tiskové konferenci. "Snažil jsem se vyjít maximálně vstříc kompromisem," řekl Kužvart, který na druhou stranu upozornil, že ničení přírody nelze tolerovat a podle něj k němu v případě nepovoleného vleku průkazně docházelo.
 

Kužvart změnil původní rozhodnutí ministerstva, které potřebnou výjimku neudělilo oběma nejdelším vlekům ("A" a "C") podnikatele Josefa Figury. Letos v zimě bude tedy na Pradědu jezdit pět z dosavadních šesti vleků. Z toho dva z nich zkrácené o jeden podpěrný sloup. Proti konečnému slovu ministra již není odvolání.

Podle Kužvartových slov porušil provozovatel nepovoleného vleku několikrát pravidla předcházející výjimky pro provoz vleku v chráněné oblasti. Tím došlo k poškozením přírody. "Sjezdovka se začala blížit tankodromu," prohlásil Kužvart. Argumenty zastánců lyžařských vleků o zvýšení nezaměstnanosti a negativních ekonomických dopadech Kužvart prohlásil za přehnané. "Že přijde o práci na 2000 lidí, je nesmysl," zdůraznil Kužvart. Podle něj nedávná kampaň za zachování provozu vleků brala lyžaře a veřejnost pouze jako rukojmí. "Nemůžeme přistoupit na ničení přírody za účelem zisku," řekl Kužvart a varoval místní občany, že zničené sjezdovky by mohly odrazovat turisty v letních měsících a tak paradoxně ublížit regionu víc než zákaz jednoho vleku.

Ministr změnu původního verdiktu zdůvodnil především říjnovou návštěvou na sjezdovkách v Jeseníkách, kde se podle svých slov na vlastní oči o situaci přesvědčil. "V podstatě jsem jen potvrdil původní návrh Správy chráněné krajinné oblasti (SCHKO) Jeseníky, když jsem se na místě ujistil, že její informace jsou pravdivé a odborně kvalifikované," vysvětlil Kužvart. Co se týče rozsahu škod v případě zakázaného vleku "C", jde podle Jana Halfara, ředitele SCHKO Jeseníky, o několik set metrů výrazně poškozeného terénu, začínající erozí, na stovku příkladů menšího lokálního poškození a na některých místech poškození porostu mimo sjezdovku, přičemž nejvýraznější škody způsobuje provoz sněžné techniky. "Arktoalpinská společenstva rostlin v okolí Petrových kamenů jsou však tak citlivá, že je mohou poničit i hrany lyží" prohlásil Halfar.


reklama

 
Jan Bouchal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist