https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/o-vyjimce-z-emisnich-limitu-pro-elektrarnu-pocerady-rozhodne-ministerstvo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

O výjimce z emisních limitů pro elektrárnu Počerady rozhodne ministerstvo Aktualizováno

27.4.2021 11:05 | PRAHA (ČTK)
Pokud odvolání ministerstvo zamítne, výjimka začne platit. Pokud výjimku zruší, řízení o jejím udělení se vrátí na začátek.
Pokud odvolání ministerstvo zamítne, výjimka začne platit. Pokud výjimku zruší, řízení o jejím udělení se vrátí na začátek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
O výjimce z nových evropských limitů pro emise rtuti pro elektrárnu Počerady na Lounsku rozhodne ministerstvo životního prostředí. Ekologové podle dnešního vyjádření pro ČTK žádají zrušení výjimky. Výjimku omezenou na čtyři roky udělil nedávno Krajský úřad Ústeckého kraje. Proti jeho rozhodnutí se odvolaly ekologické organizace a blízká obec Volevčice. Odvolání má odkladný účinek. "Je zarážející, že nástroj, jehož smyslem je právě poskytnutí času na snížení emisí, aktivistům nejvíce vadí," řekla ČTK Eva Maříková ze skupiny Sev-en Energy, do které patří Vršanská uhelná, provozovatel elektrárny.
 

Pokud odvolání ministerstvo zamítne, výjimka začne platit. Pokud výjimku zruší, řízení o jejím udělení se vrátí na začátek. Ekologické organizace upozornili, že v srpnu musí všechny uhelné elektrárny buď plnit nové limity pro ochranu zdraví, mít výjimku nebo ukončit provoz.

Hnědouhelnou elektrárnu Počerady na Lounsku převzala Vršanská uhelná k Novému roku od společnosti ČEZ. "Do Elektrárny Počerady investujeme miliardy korun. Jde o kompletní ekologizaci, která přinese zásadní snížení emisí. Oprava bloku 6 je jenom začátek," uvedla Maříková. Počerady jsou podle ní zatím nenahraditelnou součástí české sítě, což se ukázalo v prvních třech měsících letošního roku, kdy tradiční elektrárny pokrývaly téměř celou spotřebu ČR, protože jiné zdroje nebyly k dispozici.

K ministerstvu se odvolalo Hnutí Duha, Greenpeace a obec Volevčice. Ekologické organizace považují udělení výjimky pro Počerady za nebezpečné pro zdraví a životní prostředí a zároveň nezákonné a v rozporu s metodikou ministerstva životního prostředí. "Odvolali jsme se, jak jsme deklarovali, dodržování zákonů a ochrana zdraví totiž stojí nad komerčním zájmem. Absenci respektu k lidem pak vlastník Počerad potvrzuje reklamní kampaní, kterou vytváří mylný dojem, že elektrárnu modernizuje. Fakticky jde o údržbu. Snaha získat rozsáhlou výjimku místo instalace filtrů jej usvědčuje. Jediné ekologické řešení je uhelné bloky v Počeradech definitivně odstavit," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.4.2021 15:09
nechcem smrad z Počerad je trefné, ať to zavřou
Odpovědět
ms

28.4.2021 02:53 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Limity rtuti, která je skoro neměřitelná, si v podstatě dvakrát přísněji než v Německu nastavilo naše ministerstvo životního prostředí. Výjimky potřebuje obrovská kapacita tepelných elektráren v pěti krajích. Jasně, pojďme všechno uhelné zavřít a rozdejme ebenové tyče...Hlavně na mne nechoďte se žvaněním o spásnosti FVE a VTE. Český průmysl zaměstnává 1,5 milionu lidí a nemůže čekat, až a zda bude svítit slunce nebo foukat. Dokud nepostavíme 2 až 4nové JE, tak se uhlí nemůžeme vzdát, ruský plyn je zbytečný, drahý a také hodně emisní mezičlánek, který tak vyhovuje leda tak novému paktu Ribbentrop-Molotov mezi Moskvou a Berlínem. Přečtěte si, jak cynicky hodnotí Pavel Tykač na MF Dnes či na Seznamu tohle šílenství tzv. obnovitelných zdrojů: s dotacemi na zdroj i provoz vám rád zajistím stabilní zdroje a ještě se na prudkých výkyvech cen elektřiny napakuji. Tahle pseudozelená legrace s dirigenty v Bruselu ale cenově zdevastuje elektřinu a a sní i podniky a domácnosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.4.2021 09:46 Reaguje na
Velmi hluboký omyl.

V Dánsku loni (2020) vítr a solární energie pokrývaly potřebu elektřiny ze 61 procent, což by nejvyšší podíl v EU. V České republice a na Slovensku však podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů činil méně než pět procent.
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-obnovitelna-energie-uz-je-hlavnim-zdrojem-elektriny-v-eu
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

27.4.2021 21:26
Ekologizace nebo rekonstrukce? Jak se dá ovlivňovat veřejné mínění jen správnou volbou slov. Ekologizace je všechno, co zlepšuje náš domov, neb Oikos je domov, domácnost, obydlí v rozšířeném smyslu slova. Rekonstrukce je pak obnova. Rekonstrukce domova = Oikologizace. A rekonstrukce elektrárny? Kdo bydlí v elektráně? Na komíně pár sokolů stěhovavých a na odkalištích Ropáci. Jenže Oikologizaci Ropáckého domova nechceme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist