https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-na-horazdovicku-chteji-po-mpo-vyradit-z-lokalit-pro-uloziste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce na Horažďovicku chtějí být vyřazeny z lokalit pro úložiště

27.3.2019 00:37 | CHANOVICE (ČTK)
Úložiště, které by v hloubce půl kilometru zabralo asi 300 hektarů a na povrchu 19 hektarů, má pojmout tisíce tun vyhořelého paliva.
Úložiště, které by v hloubce půl kilometru zabralo asi 300 hektarů a na povrchu 19 hektarů, má pojmout tisíce tun vyhořelého paliva.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Chanovice
Šest měst a obcí u Horažďovic a město Horažďovice zaslaly dopis ministryni průmyslu Martě Novákové (za ANO), žádají ji, aby jejich lokalitu Březový potok vyřadila z výběru pro zvažované hlubinné úložiště jaderného odpadu v ČR. Všem obcím chybí od počátku zákonná práva, jasná a závazná pravidla celého procesu a smysl nenávratného způsobu ukládání jaderného odpadu, řekl dnes ČTK starosta Petr Klásek, jeden z hlavních organizátorů protestů proti postupu státu.

 

Dopis podepsali starostové obcí Chanovice, Kvášňovice, Maňovice, Olšany, Pačejov, Velký Bor a město Horažďovice, jejichž zastupitelstva i obyvatelé v referendech od roku 2003 s úložištěm nesouhlasí, podobně jako s průzkumy a výzkumy na svých katastrech. Podle Kláska dopisem ministryni reagují na lednový požadavek ředitele Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) zapojit obce více do dalšího postupu prací směřujících k výběru lokality a zřídit "občanské kontrolní komise".

Stát koncem ledna znovu odložil rozhodnutí o snížení počtu uvažovaných míst v ČR z devíti na čtyři. Na nesystematický postup státu doplácí podle Kláska všech 17 dotčených obcí v lokalitě. "Bohužel jsem po 17 letech dospěl k názoru, že řada odpovědných lidí zaměstnaných ve státních institucích ani nechce reálně problém vyřešit. Energetický účet má stálý příjem a je velký, tak proč ho nevyužívat na spoustu zbytečných úkonů," uvedl Klásek. Podle něj obce ztratily důvěru v SÚRAO, jímž se cítí manipulovány. "Proto se s vedením SÚRAO už nechceme setkávat," řekl.

"Lidé jsou naštvaní. Pořád máme problémy s tím, když se někdo rozhoduje, zda má koupit nemovitost a něco budovat. Tuto nedořešenou věc cítí jako nebezpečí," uvedl Klásek.

"Stále se ptám - musí být realizováno jen toto jediné prosazované nenávratné ukládání (jaderného odpadu), bez možnosti jiného řešení našimi potomky? V naší republice jsou chráněny stovky živočichů. Proč by nemohl být zákonem chráněn silně ohrožený druh 'venkovský člověk'?" uvedl Klásek.

Úložiště, které by v hloubce půl kilometru zabralo asi 300 hektarů a na povrchu 19 hektarů, má pojmout tisíce tun vyhořelého paliva. Má vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout asi 111 miliard Kč. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů v elektrárnách.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist