https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obce-z-posumavi-protestuji-proti-planu-uloziste-v-brezovem-potoku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obce z Pošumaví protestují proti plánu úložiště v Březovém potoku

22.12.2020 11:11 | CHANOVICE (ČTK)
Nejvíc ho mrzí, že ministr Karel Havlíček (za ANO) podle něj nesplnil sliby z loňského léta, kdy deklaroval, že nejdříve bude speciální zákon o zapojení obcí a zajištění jejich práv a pak že se začne s obcemi jednat.
Nejvíc ho mrzí, že ministr Karel Havlíček (za ANO) podle něj nesplnil sliby z loňského léta, kdy deklaroval, že nejdříve bude speciální zákon o zapojení obcí a zajištění jejich práv a pak že se začne s obcemi jednat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Obce z Pošumaví ostře nesouhlasí s rozhodnutím vlády, podle kterého může v Březovém potoku na Klatovsku vzniknout hlubinné úložiště jaderného odpadu. Obec je jednou ze čtyř vytipovaných lokalit, kde se uskuteční výzkumné a průzkumné práce kvůli výběru finálního a záložního místa pro úložiště. Obce zesílí protesty, řekl ČTK Petr Klásek, starosta obce Chanovice z lokality Březový potok, který je jedním z hlavních organizátorů 17 let trvajících protestů.
 

Úložiště by mohlo být také v lokalitě Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku nebo Hrádek na Jihlavsku. Výběr by měl být potvrzen do roku 2030. "Proti tomuto materiálu, který šel do vlády, jsme protestovali už v červnu. Vymyslely to SÚRAO (Správa úložišť radioaktivních odpadů), potažmo MPO (ministerstvo průmyslu a obchodu) a teď si to nechaly posvětit," řekl Klásek.

Nejvíc ho mrzí, že ministr Karel Havlíček (za ANO) podle něj nesplnil sliby z loňského léta, kdy deklaroval, že nejdříve bude speciální zákon o zapojení obcí a zajištění jejich práv a pak že se začne s obcemi jednat. "Nestalo se ani jedno. Byly to cílené manipulace s veřejností, celou dobu to není o žádném dialogu a dobrovolnosti. Vymysleli nějaký expertní panel, do něhož nominovali svoje lidi," uvedl. Obce podle Kláska platily právníky, kteří pomáhali se zákonem, ale jejich připomínky nebyly vůbec akceptovány a stát postupuje "pouze nátlakově".

Chystané úložiště je zbytečné utrácení peněz, ať státních nebo z jaderného účtu, jiná varianta se nehledá, řekl Klásek. Lidé z obcí z Pošumaví včetně města Horažďovice půjdou 9. ledna už na 18. protestní pochod, který povede všemi dotčenými místy. Podle Kláska bude nutné protesty zesílit. "Pokud se teď budou rozšiřovat Dukovany, tak budou ještě větší nároky na plochu úložiště a tlaky na jeho výstavbu," podotkl s poukazem na chystané rozšíření dukovanské jaderné elektrárny.

Ředitel SÚRAO Jan Prachař uvedl, že obcím bude nabídnuto zřízení speciálních pracovních skupin. "Jejich prostřednictvím se mohou zapojit do debaty o finální podobě a umístění povrchového areálu úložiště. Zároveň to bude formát pro pravidelné předávání informací o pracích," dodal. Proti plánování úložiště dlouhodobě protestuje Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje desítky obcí, měst a spolků z celé ČR. Klásek byl jejím prvním mluvčím.

Úložiště, v němž by měly být trvale v hloubce půl kilometru uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, má v ČR vzniknout do roku 2065. Náklady na jeho stavbu a provoz mají podle dřívějších informací dosáhnout zhruba 111 miliard korun. Nyní se vyhořelé palivo z jaderných bloků ukládá do meziskladů přímo v areálech elektráren.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

22.12.2020 21:39
Naše levné a bezpečné jádro. Těch 110 mld. se zaplatí z našich daní a to se ještě ani nevypsal tendr na dalšího mastodonta.
Odpovědět
EN

Emil Novák

23.12.2020 13:03 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč zase lžete? Těch 110 miliard se nezaplatí z našich daní ale z jaderného účtu, na který posílají prostředky původci odpadů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2020 09:37 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě lžete vy, jak dcky:
"ČEZ, a. s., je odpovědná pouze za skladování, za konečné uložení však odpovídá stát.
K tomu účelu byla zřízena Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO)" citace
Odpovědět
EN

Emil Novák

25.12.2020 10:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Každý se může jednoduše přesvědčit, kdo tu lže:
"Provozovatel jaderných elektráren odvádí: 55,- Kč za každou vyrobenou MWh elektrické energie. Ostatní původci odvádějí částku za uložení radioaktivního odpadu v cca 216 l obalovém souboru: 33 853,- Kč. K 31. 12. 2019 bylo na jaderném účtu 30,2 mld. Kč.
Podle atomového zákona a v souladu s mezinárodně uznávanými principy nese veškeré náklady původce odpadu. Výše plateb za ukládání radioaktivních odpadů je stanovena v nařízení vlády a původce je hradí formou poplatků na jaderný účet. Ten je zřízen u ČNB a jeho správu zajišťuje Ministerstvo financí."
https://www.surao.cz/o-nas/financovani/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist