https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/obojzivelny-zaci-stroj-sekal-pobrezni-vegetaci-plzenskych-rybniku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Obojživelný žací stroj sekal pobřežní vegetaci plzeňských rybníků

15.6.2024 23:04 | PLZEŇ (ČTK)
Na koupací sezonu se připravují správci plzeňských rybníků. Po několika suchých letech a nedostatku vody je nyní Velký bolevecký rybník plný vody. Správci nejoblíbenější vodní rekreační plochy kromě vlastní lodě Bolek, která seče vodní rostliny pod hladinou, pozvali také speciální obojživelný žací stroj, který čistil od vegetace břehy. V mělkých vodách plul na hladině, na břehu se pohyboval po pásech. Za dva dny vyčistil od příbřežní vegetace místa kolem vstupů do vody hlavně na jižním břehu rybníka, řekl ČTK náměstek pro životní prostředí Aleš Tolar (STAN).
 
"Množství a kvalita vody je vždy na začátku sezony důležitou informací pro obyvatele Plzně, kteří jezdí k Boleváku za koupáním. Proto se i letos snažíme připravit oblíbenou lokalitu co nejlépe na očekávaný nápor plavců v horkých dnech. Vody je po letech dostatek, hladina se po deštích dokonce dostala na normální stav a rybník přetékal bezpečnostním přelivem. Kvalita vody je i díky čerpání přečištěné vody z Berounky dobrá, takže už zbývá jen odstranit vodní vegetaci," popsal Tolar.

Při suchých letech klesla hladina až 130 centimetrů pod přeliv a nově odhalené břehy více než padesátihektarového rybníka zarostly vodními rostlinami. "Před třemi lety jsme odstraňovali vegetaci z nově odhalených břehů, což bylo opatření, které jsme chtěli udělat před plánovaným dopouštěním rybníka. Nyní už je většina těchto míst zatopena vodou a rostou zde vodní rostliny. Bylo potřeba je pokosit, ale naše žací loď Bolek si dobře poradí jen s vegetací pod hladinou. Proto jsme si na rostliny rostoucí z mělkých příbřežních vod pozvali speciální žací stroj, kterému se mezi rybníkáři přezdívá obojživelný tank," řekl vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství ze Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) Martin Gregar.

Zbytky vodních trav, které žací stroje neseberou, vyplavuje voda na březích, kde je pravidelně ještě asi dva týdny budou uklízet pracovníci najaté firmy. Veškerá opatření prováděná na rybníce vycházejí z doporučení projektu na zlepšení kvality vody od hydrobiologa Jindřicha Durase. Podle něj má být příbřežní vegetace, zejména rákos a orobinec, trvale regulována. Obojživelný stroj nejprve rostliny nakosí a pak vymění nástavce a vyveze z vody na břeh, co jde. "Tahle aktivita je sice mezi návštěvníky nepopulární, ale z pohledu udržování Boleváku ve formě je nutná. Je to totiž jediný způsob, jak trochu omezit růst a rozšiřování pobřežních porostů. Litorály máme sice rádi, ale je nezbytné je trochu omezovat," řekl Duras.

Žací stroj Truxor přivezla na dva dny firma Blatenská ryba. Čtyři metry dlouhý stroj pokosil rostliny v mělkém příbřežním pásu. Město za to zaplatilo téměř 50.000 korun. "Ověřili jsme si, že Truxor si poradí i s místy, kde vodní rostliny náš Bolek posekat nedokázal, proto chceme v létě akci zopakovat na severních březích rybníka," uvedla Jiřina Maršálková ze SVSMP. Loď Bolek město před lety koupilo a k podvodnímu sekání průběžně používá, Truxor stojí přes tři miliony a s další výbavou včetně sekací až dvojnásobek. Pro Plzeň je tak výhodnější si sečení objednat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist