Oceňovaná farma v Milošovicích chce vybudovat nový chlév, bourárnu a obchod
Kromě mléka rodina vyrábí i sýry, tvarohy, jogurty, jogurtová mléka či kefíry. Většina produkce mléka, zhruba 90 procent, však míří do mlékárny. Zákazníci si pro mléko a potraviny jezdí do obchůdku přímo na farmě. Kdysi Cihlářovi dodávali do obchodu s regionálními potravinami, ale byly s tím spojeny spíš potíže. Proto od toho upustili. "Navíc, když na to dáte své jméno, je dobré to mít pod kontrolou," dodal farmář.
Cihlářovi hospodaří na 75 hektarech zemědělské půdy, dvě třetiny tvoří louky a pastviny. Obhospodařované pozemky jsou značně svažité, a tím ohrožené vodní erozí. Většina z nich je proto zatravněna. Na zbývající orné půdě rodina pěstuje krmné plodiny, jako jsou jetel, triticale či luskovinoobilné směsky.
Cihlářovi nedávno převzali zlatou medaili v programu Pestrá krajina za pozitivní vliv na životní prostředí a šetrné hospodaření. Už dříve uspěli také v soutěži Farma roku. Provozovat zemědělství blízké přírodě je podle farmáře nutnost. Poukázal na to, že zemědělci pracují s přírodou, i když intenzivní zemědělství ji podle něj spíš ničí. Negativními jevy jsou eroze a používání chemie. Aby zemědělství přežilo, je podle něj hospodaření v souladu s přírodou nezbytné. "Myslím si, že jiná možnost není," dodal Cihlář.
reklama