https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-budou-opet-zjistovat-pocet-selem-v-beskydech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody budou opět zjišťovat počet šelem v Beskydech

25.2.2021 02:02 | ROŽNOV P. R. (ČTK)
První mapování výskytu velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se uskutečnilo v roce 1984.
První mapování výskytu velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se uskutečnilo v roce 1984.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Ochránci přírody s dobrovolníky začnou od čtvrtka znovu mapovat výskyt velkých šelem v Beskydech. Už posedmatřicáté budou v pohoří hledat stopy rysů, vlků a medvědů, uvedli zástupci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR). Výsledky mapování budou využity při ochraně šelem.
 

První mapování výskytu velkých šelem v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy se uskutečnilo v roce 1984. "Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území pohybuje. Sledujeme také, které lokality šelmám aktuálně vyhovují a jaké migrační trasy využívají při svém pohybu krajinou," uvedla koordinátorka akce Dana Bartošová ze Správy CHKO Beskydy.

Podle posledních odhadů ochránců přírody se v oblasti Beskyd včetně přilehlé pohraniční oblasti Slovenska vyskytuje kolem deseti rysů.

"Převážně na slovenské straně Javorníků se zdržuje větší vlčí smečka, zatímco na území CHKO Beskydy se nadále pohybují spíše jednotliví vlci. Do Slezských Beskyd přecházejí vlci z Polska," uvedla Bartošová.

O medvědici Emě, která se přesunula z Beskyd na Slovensko, nemají ochránci zprávy. "Na jaře 2020 byly zaznamenány dva případy medvědích škod na včelstvech ve Veřovických vrších a ve východní části Moravskoslezských Beskyd. Později byl výskyt medvěda potvrzen na slovenské straně Javorníků. Je možné, že kvůli stále častějšímu vyrušování lidmi se medvědi zdržují v nejodlehlejších lokalitách, kde unikají pozornosti," doplnila Bartošová.

Stopaři se v terénu pohybují pěšky, na běžkách nebo sněžnicích. K dispozici mají zákresové mapy a pomůcky pro dokumentaci. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky mapování, které vyhodnocuje AOPK ČR, budou k dispozici asi za měsíc. Spolu s pracovníky správy chráněné krajinné oblasti se do terénu tradičně vydávají i zástupci Hnutí Duha, kteří již několik let dobrovolníky školí. Ve stejnou dobu jako v CHKO Beskydy se budou šelmy monitorovat i na území slovenské CHKO Kysuce. Podruhé se přidá také CHKO Bílé Karpaty.

Zatímco vlka a rysa mohou lidé v tuzemsku spatřit i jinde, medvěda lze pravidelně vystopovat jen v lesích Beskyd, kam přichází ze sousedního Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou v České republice chránění. Kvůli jejich výskytu je CHKO Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (28)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 08:04
Společným rysem medvědů je vlk.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.2.2021 08:40 Reaguje na Karel Zvářal
Chci se Vás zeptat jako odborníka - jak mohou sčítat medvědy, když ti v zimě spí a tudíž by neměli dělat stopy. Nebo snad jsou naši medvědi (ti všichni dva v Beskydech) náměsíční a i ve spánku chodí?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 09:48 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Souhlasím, do značné míry to bude formální procházka. Mladí stresovaní nedokrmenci běhají na stř. Slovensku, kde je koncentrace abnormální, až nezdravá. Stopy se nějaké najdou, i z odtáté (rozplizlé) jde poznat, o jaké šlo zvíře. Poslední zimy bylo sněhu pomálu, takže stanovit termín dopředu je sice organizačně snazší, z pohledu účelnosti sčítání ale velmi diskutabilní.
Odpovědět
Sl

Slovan

25.2.2021 10:04 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No tak teď jste mě skutečně rozesmál! Prej odborníka :-D Ani s ornitology se vesměs neshodne a bude odborník na šelmy...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 10:31 Reaguje na Slovan
Xlovánku X, dva roky jsem věděl o rysovi (v blatě u kaluže), o které něměli potuchy, vlci se u nás také mihnou...
Odpovědět
Hu

Hunter

25.2.2021 11:10 Reaguje na Slovan
Furt lepší než teoretik od klávesnice, co je odborník na fšecko :-).
Odpovědět
Sl

Slovan

25.2.2021 11:29 Reaguje na Hunter
Mi odpovídá jiný teoretik od klávesnice na fšecko :-) Nevadí :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

25.2.2021 12:41 Reaguje na Slovan
pane Slovan,jezte vice ryb.Podle lekařu obsahuji fosfor,ktery zlepšuje inteligenci.Ve vašem připadě by měly dostačovat dvě velryby středni velikosti
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

25.2.2021 14:46 Reaguje na karel krasensky

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Sl

Slovan

25.2.2021 18:18 Reaguje na karel krasensky
Tak mám jíst ryby nebo velryby, tedy savce? Jestli to nepotřebujete spíše vy :-)
Odpovědět
Hu

Hunter

25.2.2021 13:00 Reaguje na Slovan
Spíš starý praktik s VŠ vzděláním biologického směru.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.2.2021 14:11 Reaguje na Slovan
Pane Slovane. Karla Zvářala uznávám jako skutečného odborníka, který dokáže skloubit teorii s praxí. Rozhodně se o něm nedá říct, že své znalosti má pouze vyčteny z Vikipedie, ale z bohaté dlouholeté praxe. Navíc své znalosti a zkušenosti nezištně předává dál. Liší tak diametrálně ode teoretiků, kteří od klávenice pouze odkazují na obecná ustanovení. Za sebe mohu říci, že je mi ctí se s lidmi jeho ražení tady na stránkách potkávat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 16:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V převážné většině se podobné (soustavné) invektivy nechávají na dotyčném "ať si to ti dva spolu vyřídí sami". Smekám proto za pohled odlišný od p. Trolla, a zdá se tedy, že morálka společnosti ještě není úplně na dně. Děkuji do OV:-)
Odpovědět
Sl

Slovan

25.2.2021 18:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Chápu, všichni jsou teoretici a hlupáci, protože mají odlišný názor než vy nebo Karlík. Tak si v té bublině žijte dál, což je nakonec vaše věc. Já si však odborníka představuji poněkud jinak - kolikrát Karlík stopoval a studoval šelmy, kolik odborných článků na toto téma napsal nebo kolik měl přednášek?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 18:47 Reaguje na Slovan
Abych měl přednášky či články, to bych musel být nomenklaturní kádr. A chodit v zimě po hřebenech jsem byl nesčetněkrát. Ty stopy rysa na svážnici byly po cestě k budce, jen 50 m od frekventované asfaltky.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.2.2021 08:38
Pokud se to sčítání dělá odpovědně, není to jarní procházka růžovým sadem. Bavil jsem se s jedním kamarádem, který to dělal. Nachodil během pár dní po horách spoustu kilometrů v hlubokém sněhu a když celá akce skončila, doslova padal na hubu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.2.2021 09:35
Nejlépe se vždy hledaly stopy na obnově(čerstvě napadlý sníh), hledat
je při oblevě mi nepřipadá dost rozumné. Ono to možná není plánováno
podle přírodních podmínek a tak i ten výsledek nebude průkazný. Když
vám povím o stopě rysa na soutoku Olše a Odry, tak budu za blba, ale
důkaz nemám, protože jsem v tom okamžiku neměl ani fotoaparát a stopa
byla druhý den už zničená deštěm. No a ve sněhu při oblevě bych chtěl
vidět tu průkaznost stop a hlavně těch starších. Ale co, i přání může
být důkazem a tak mohu předpokládat přítomnost spícího medvěda. Pokud
jde o srst a trus, tak budiž, ale to by ty lesy museli pročesávat
v rojnici a vyrušit a honit unavenou zvěř v celých horách. To moc
ochranářské není rušit zbytečně zvěř( vlastně sprostou potravu šelem).
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

25.2.2021 10:28
to jsem zvědav na výsledky, protože jak zde dlouhodobě tvrdí někteří diskutující, ochranáři přeci jezdí jenom v autech (SUV) a všude dělají bordel
Odpovědět
bu

běžný uživatel

25.2.2021 10:43 Reaguje na Robert Jirman
No jo...někteří diskutují zřejmě nikdy nebyli stopovat šelmy ))).
Odpovědět
Sl

Slovan

25.2.2021 11:03 Reaguje na běžný uživatel
Nejlepší je, že si pak přesně tihle lidé zajedou kam potřebují na své babettě, fichtlu nebo felicii ikdyž to mají kousek od baráku :-) Ale že někdo má na starost oblast o rozloze desítek km2 a dojede někam autem, to je už najednou problém.
Odpovědět
DA

DAG

25.2.2021 11:08 Reaguje na Slovan
Co je špatný jezdit na fichtlu, babetě nebo felicii.
Narážíte snad na sociální zázemí lidí z vesnice.
Jste snad další měšták, který vesničanům poradí jak to mají dělat?
Odpovědět
Sl

Slovan

25.2.2021 11:26 Reaguje na DAG
Nikoli, to jste si vyložil špatně. Sám jsem z vesnice, žiju tam a na fichtlu nebo babetě sem najezdil spoustu a spoustu kilometrů :-) Jde mi o to, že někdo kritizuje ochránce, co musí kontrolovat obrovskou plochu, že si někam dojedou autem a dělají bordel - a pak si sám jede na těchto strojích kam potřebuje...
Odpovědět
DA

DAG

25.2.2021 12:45 Reaguje na Slovan
Aha. No podle mě tato kritika vychází ze základů výchovy. A starší lidé to tak berou. Do přírody pěšky a v lese se chovat tiše.
Já myslím, že v lese se má chovat normálně. Aspoň zvěř o Vás ví brzy a může se v klidu rozhodnout kudy odejde :) A dneska nemá čas nikdo, tak jezdí všichni podle mě na tom není nic špatného. Zvěř si zvykne, že jí nehrozí nebezpečí.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.2.2021 14:14 Reaguje na DAG
Hodně záleží na výkladu slova "normálně". Podle některých lidí je to brajgl, který by přehlušil i heavymetalovou kapelu, přičemž dráha pohybu těchto lidí je vyznačena obaly ze sušenek, prázdnými petkami, případně polámanými větvemi.
Odpovědět
DA

DAG

25.2.2021 15:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Samozřejmě. To co popisujete je už za hranou.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

27.2.2021 07:12 Reaguje na Slovan
Aha, ochránci MUSÍ kontrolovat obrovské plochy. Zvlášť to slovo musí mě velice baví. A zkontrolují to z auta. To je také dobré. Za mě pouze další co zbytečně plaší a stresují zvěř v období kdy by měla mít co největší klid a neměla by vydávat zbytečně energii na útěk.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.2.2021 19:02 Reaguje na Jarek Schindler
Možná je účelem zvěř klidně i uštvat,
aby měly šelmy snadnější kořist!
Prostě jsou ochranáři, jsou vyjímeční
a mohou ve "vyšším" zájmu i plašit tu
zvěř. Jsem navíc zvědav na ty výsledky
těch stop v tajícím sněhu a hledáním
exkrementů a srsti šelem. Mají touhu
být v přírodě pouze oni bez myslivců
a turistů, protože pouze oni přírodě "rozumí" a "umějí" se v ní chovat.
I jejich psi mohou pobíhat po lese bez vodítka, protože jsou psi "vyvolených" ochranářů.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

25.2.2021 18:24
https://kutnohorsky.denik.cz/zpravy_region/vlk-nebo-medved-tipnete-si-jake-zvire-zanechalo-stopy-u-vidic-20210225.html?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&dop_req_id=pZIijy2sWhJ-202102251649

V nejhoším pomůže kroťas.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist