https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-zatim-hnizdo-srsne-asijske-v-plzni-nenasli-zkusi-termokamery
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody zatím hnízdo sršně asijské v Plzni nenašli, zkusí termokamery

8.10.2023 02:03 (ČTK)
Hmyz byl podle ochránců před 20 lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem.
Hmyz byl podle ochránců před 20 lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ochránci přírody zatím v plzeňské čtvrti Skvrňany nenašli hnízdo sršní asijských. Několik jedinců tohoto invazního druhu hmyzu, který loví včely, tam zachytili ve čtvrtek. Byl to první potvrzený odchyt v Česku. Nyní mapují širší okolí nálezu a chystají noční průzkum pomocí termokamer, protože vzhledem k chladnějšímu počasí sršně nelétají. Kvůli zamezení šíření sršně je podle Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) důležité hnízdo sršní asijských najít a zlikvidovat.
 

Najít hnízdo je náročné i proto, že se sršeň nachází v zástavbě. "Pokud hnízdo není ve zdi nebo v nějaké izolaci, ale venku, v korunách stromů, tak by mělo být teplejší, a tedy zachytitelné termokamerou," uvedl řekl Tomáš Görner.

Pracovníci z plzeňské pobočky AOPK odchytili šest sršní v ulici Nade Mží v Předních Skvrňanech směrem k zahrádkářské kolonii, krmily se nektarem na pámelníku. Zdrojem potravy a energie pro dospělé sršně je cukr, pro mladé jedince shání bílkoviny, a proto loví včely i jiný hmyz. Podle toho, kterým směrem létaly, se ochránci přírody snaží určit místo, kde je hnízdo. "Rozšiřujeme oblast, kde hledáme, mohou létat i kilometr od hnízda," poznamenal Görner.

Sršeň asijská je podle ochránců schopná rychle se šířit, proto je důležité, aby lidé hlásili podezření na její výskyt AOPK ČR. Agentura výskyt sršně ověří a případně zajistí ve spolupráci s hasiči likvidaci hnízd. Lidé mohou výskyt sršně hlásit na e-mail invaznidruhy@nature.cz.

Görner uvedl, že zpráva o výskytu invazního druhu sršně měla velkou publicitu, jen za páteční odpoledne dorazilo na 70 e-mailů s poznatky od lidí z celé republiky, několik i z Plzně. Připomněl, že je vhodné hlášení doplnit fotografií a přesnějším popisem hmyzu, aby bylo možné vyloučit záměnu s jiným druhem.

Hmyz byl podle ochránců před 20 lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Dlouhodoběji se sršeň vyskytuje například v Portugalsku, Španělsku, Francii nebo Belgii.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, která se v Česku vyskytuje běžně. Tento druh je zároveň tmavší, podle ochránců jde poznat od sršně obecné i díky žlutě zbarveným koncům končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech. Hnízda sršně asijské mají kolovitý až hruškovitý tvar a vchod z boku. Nejčastěji bývají podle ochránců vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi. Asijská sršeň létá lépe než sršeň obecná, v letu je rychlejší a obratnější. Není ale agresivnější, dodal Görner. Sršeň je podle něj schopná přežít v Česku zimu a pak zakládat nová hnízda. Odkud se do Česka dostala, budou ochránci zjišťovat, zatím to nevědí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.10.2023 05:31
Ale to měli udělat už včera a né držet víkend !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.10.2023 09:56
Nevím kolik královen už z možného hnízda vyletělo, ale ty se živí pouze
tím nektarem a možná si přilepšují na zimu i něčím jiným(med vymřelých
zdivočelých včelstev). Mohou už spokojeně hledat místo k přezimování a
hlavní problém nastane na jaře, kde už může být v okolí takových hnízd
o mnoho více. Pokud se nenajde účinný prostředek (feromony)k nalákání
sršňů na nějaké lepové desky a nebo do nějakých pastí, tak to vidím
bledě. Jinak letos se dařilo vosám a našim sršňům tak, že byl problém
před nimi včelstva uchránit. Na pivo v nástražných pastech jsem vos
nachytal ve včelíně tisíce a další stovky je přesto vylupovaly. Sršni
číhali u česen a taky jich bylo požehnaně. Téměř každá hruška, jablko,
či jiný plod byl napíchnut vosami a sršni a dílo zkázy dokonaly houby
a hniloba. Ekologické BIO pěstování selhává právě díky množství toho
popsaného hmyzu. Sršním se dařilo tak, že jimi obsazenou ptačí budku v
lese doslova roztrhli svým hnízdem a dílo postavili i vně budky. Pokud
budou ti Asijští sršni stejně vitální, tak bude nějaké hledání hnízd
asi marné, protože příležitostí k hnízdění a přežití mají dost. Možná
dojde opět na kácení doupných stromů, jako potenciálních možností pro
ta hnízda a přezimování královen. Vrátíme se tak k praxi předků, kteří
udržovali les bez souší a doupných stromů a ptákům nabízeli budky,
které byly lépe kontrolovatelné. Totéž dělali se včelstvy, kde přešli
od náhodného vybírání medu z dutých stromů k cílenému chovu, aby si to
nejenom usnadnili, ale taky to mohli ovlivňovat. Naivní návraty k brtím
a včelímu "bydlení" v umělých dutinách stromů je slepou uličkou, ale co
naplat, když rozum nelze získat ve škole, ale musí být člověku dán!
Odpovědět
ig

8.10.2023 12:34
Na youtube vždycky k sršáňovi přidělají takový mikrotenový fáborek a pak ho sledují dronem :-)
Odpovědět
kk

karel krasensky

8.10.2023 18:44
Jojo,už to začíná to je následek globálního oteplování.Počkejte,až do českých a moravských větších řek jako je Vltava,Labe,Morava přijdou anakondy.Ubohé matky a otcové,kterým tato bestie uškrtí a pozře malé roztomilé koupající se dítě.Hrozné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

9.10.2023 11:03
Už to hnízdo našli:
https://cnn.iprima.cz/velke-hnizdo-srsni-asijskych-nasli-v-korune-stromu-na-plzensku-budou-ho-likvidovat-hasici-414335?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

9.10.2023 13:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
tak snad si to přečte i pan SSB, který se rozuřil, že někdo si dovolil držet víkend
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist