https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-zvirat-pripravili-politikum-do-dalsiho-volebniho-obdobi-dvanact-navrhu-ke-zlepseni-zivota-zvirat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci zvířat připravili politikům do dalšího volebního období dvanáct návrhů ke zlepšení života zvířat

13.8.2021 11:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Anna Neumannová (Nesehnutí), Marek Voršilka (OBRAZ – Obránci zvířat), Barbora Bartušková Večlová (Svoboda zvířat), Romana Šonková (Compassion in World Farming) představují dvanáct návrhů na změnu legislativy.
Anna Neumannová (Nesehnutí), Marek Voršilka (OBRAZ – Obránci zvířat), Barbora Bartušková Večlová (Svoboda zvířat), Romana Šonková (Compassion in World Farming) představují dvanáct návrhů na změnu legislativy.
Zdroj | OBRAZ – Obránci zvířat
Čtyři organizace na ochranu zvířat působící v Česku (Compassion in World Farming, Nesehnutí, OBRAZ – Obránci zvířat a Svoboda zvířat) se spojily a společně vytvořily dvanáct reformních návrhů Volimprozvirata.cz, kterými by mohli politici v nadcházejícím funkčním období Poslanecké sněmovny zlepšit životy zvířat. Návrhy se týkají například ukončení hromadné přepravy hospodářských zvířat mimo EU, zákazu klecových chovů a mrzačení zvířat bez znecitlivění, plánu na postupné nahrazení pokusů na zvířatech či reformy stravování v jídelnách veřejných institucí. Informují tom ve společné tiskové zprávě.
reklama

 
„Češi v posledních letech opakovaně ukázali, že jim na ochraně zvířat záleží. Díky tomu jsme v Česku zakázali třeba kožešinové farmy a klecové chovy slepic. Stále ale existují případy, kdy u nás zvířata zbytečně trpí. Proto jsme představili 12 návrhů, které na základě konkrétní zahraniční inspirace ochranu zvířat v Česku dále posílí. A chceme, aby k nim strany před volbami daly jasná a srozumitelná stanoviska. Protože i podle nich se budou voliči v říjnu rozhodovat,“ vysvětluje předseda spolku OBRAZ Marek Voršilka důvod vzniku projektu.

Organizace oslovily kandidující strany a koalice, které alespoň v jednom z průzkumů uskutečněných v posledních 3 měsících překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Takovým uskupením zaslaly dotazník s dvanácti návrhy. Nyní se čeká na jejich stanoviska k jednotlivým tématům. Voliči a voličky si na webu projektu mohou dotazník vyplnit také a v září pak zjistí, která strana je jim svým přístupem k ochraně zvířat nejblíže.

Projekt získal podporu i ze strany celebrit a influencerů. Na sociálních sítích se dnes objevilo video, ve kterém sportovec a zpěvák Ben Cristovao společně s autorkou knih o ekologii a zdravém životním stylu Dewii rozmlouvají o přístupu společnosti ke zvířatům. Ve videu zaznívá například i to, že se u voleb budou rozhodovat podle toho, jak strana přistupuje k ochraně zvířat. Vyzývají k tomu i další voliče.

Bena trápí třeba přeprava živých zvířat. „Zvířata by se měla nechat v první řadě na pokoji. Neměla by se nikam transportovat, ale když už si naše společnost potřebuje se zvířaty něco dělat, tak ať je během toho netýrá. I při té přepravě… Kolikrát jsou to desítky hodin ve vedrech, bez vody. Strašné peklo,“ hodnotí zpěvák.

Dewii si myslí, že by politici měli usilovat o lepší životy zvířat. „Ochrana zvířat a celkově ochrana přírody je hodnota, která by měla být v každém volebním programu. Každý krok vpřed má smysl,“ říká bloggerka věnující se zdravému a ekologickému životnímu stylu.

Projekt podporují i další známé osobnosti jako zpěvačka a rapperka Sharlota, neteř Jaromíra Jágra a bloggerka Pavlína Jágrová, modelka Jitka Nováčková, herec Václav Neužil nebo moderátorka Katka Říhová. Všichni svým fanouškům doporučují, aby letos volili pro zvířata.


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (30)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

13.8.2021 12:26
Ochránci zvířat jsou zpravidla lidé z (velko)města. Proto neprotestují proti trápení psů v městských bytech.
Lidé mimo město, kteří se zvířaty žijí, totiž i vědí, co je a co není trápení. A nemají moc důvodů zvířata trápit, protože pak jim ta zvířata neponesou takový užitek.
Odpovědět
ig

13.8.2021 12:45 Reaguje na Richard Vacek
+1
Odpovědět
Hu

Hunter

13.8.2021 12:59 Reaguje na Richard Vacek
+1
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.8.2021 14:29 Reaguje na Richard Vacek
1**
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.8.2021 10:17 Reaguje na Richard Vacek
no tos mě ogare, rozesmál ! prý trápení psů v městských bytech ! a co tak na vesnici celoživotně na řetěze uvázaný pes u boudy nebo v těsném kotci ? co ty mraky drobných, brzkou březostí podtrhnutých koček které na vesnici málokdo nechá sterilizovat či vykastrovat kocoury ? to pak lidoví myslivečtí pytláci mají o zábavu postaráno, kdy radši odstřelí sousedovu kočku či psa hned za barákem a pak ho třeba odtáhnou na tu předepsanou vzdálenost od posledního obydleného domu, místo aby šli lovit přemnoženou černou a spárkatou zvěř ?
Odpovědět
DA

DAG

13.8.2021 14:05
Hmm autorka píše knihy o ekologii. Nedá mi to a něco si přečtu.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.8.2021 10:25 Reaguje na DAG
ty knížky bych ani nečetl. radši si přečti odbornou a praktickou literaturu o chovu či pěstování a ne teoretické žvanění o hovnu.
Odpovědět
DA

DAG

13.8.2021 14:13
Tak beru zpět. Navštívil jsem internetové stránky paní ekoložky a myslím, že asi cílí na jinou cílovou skupinu :)
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.8.2021 14:30
Neměli by nám nejdříve sami prakticky předvést, jak se to dělá ?

Okecávání neberu !
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.8.2021 15:04 Reaguje na smějící se bestie
Raději ne ... já bych se taky občas rád najedl.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.8.2021 16:08 Reaguje na Svatá Prostoto
Zapomněl jsem dodat - někde mimo civilizaci a bez současných vymožeností.
Odpovědět

Jirka Černý

13.8.2021 16:53
Nic proti ochraně zvířat kterou podporují přední celebrity po kterých po čase ani pes neštěkne (pokud je bulvár uměle neudrží při životě) ale u voleb mám úplně jiná, podstatně zásadnější kritéria.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

13.8.2021 19:53
Nějak jsem ani na odkazu v textu, ani v přiloženém videu, ani v textu článku nezaznamenal těch dvanáct návrhů. Děkuji, zajíce v pytli nekupuju. Čeho si však nešlo nevšimnout, že to propagují jedinci vypadající jak omalovánka, objímající plemena psů vyšlechtěných k tomu, aby se pro zábavu páníčků vraždili. Pohoršení nějaké RnB fňukny nad tím, že jatečná zvířata jsou převážena skupinově, je pak už úplně na palici, může se nabídnout a vozit je na jatka jednotlivě ve svém pozlaceném lowrideru
Odpovědět
ig

13.8.2021 20:27 Reaguje na Jakub Graňák
Jedno z těch děvčat má francouzského buldočka (nebo jiné brachycefalické plemeno, já se v těch čoklech nevyznám), což je zvíře vyšlechtěné k tomu, aby se celý život trápilo a obveselovalo majitele sípáním a lapáním po dechu. Pro mě je to důkaz, že je to jen parta exhibicionistů, kteří to se zvířaty nemyslí vážně, ale jen je využívají pro vlastní zviditelňování v přeplněném mediálním prostoru.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

14.8.2021 08:50 Reaguje na
Přesně, ve mně tyhle plemena vyvolávají vlnu soucitu. Čekal bych spíš, když jim tak jde o wellfare a přepravní podmínky..., že se budou aktéři objímat s krávou, nebo prasetem. Tipuju, že takových tvorů se ale bojí
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.8.2021 10:28 Reaguje na Jakub Graňák
asi nebojí ale snad by po takovém objetí s prasetem či kravkou v sobě probudili zoofilní pudy !
Odpovědět
ig

14.8.2021 12:43 Reaguje na radim buffalo tobias
Aneb jak mít doopravdy rád zvířata
https://www.youtube.com/watch?v=HNMq8XS4LhE&ab_channel=ZoochosisCom
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:14 Reaguje na radim buffalo tobias
Nebo jim prostě jenom smrdí:-)
Odpovědět

Jirka Černý

14.8.2021 10:15 Reaguje na Jakub Graňák
Jsou tam jen fragmenty, např reforma stravování v jídelnách veřejných institucí, to v jejich podání neznamená nic dobrého a v případě jídla to lze brát doslova.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:17 Reaguje na Jirka Černý
To je sice hezké, ale co má to, co má moje děcko ve školní jídelně na talíři, společného s podmínkami chovu a wellfare zvířat.
Odpovědět

Jirka Černý

15.8.2021 20:52 Reaguje na Jakub Graňák
Myslím že se jedná o to aby vaše děcko dostalo místo masa cuketu, ale je to jen taková moje teorie. Vzhledem k stravovacím preferencím mých ratolestí to nebude problém a doženou to večeří.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.8.2021 20:59 Reaguje na Jirka Černý
Zachytila jsem zprávu, že jakási závodní kuchyně VW přestala podávat maso a změnila se na veganskou a vegetariánskou. Možná to bude trend.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.8.2021 10:23 Reaguje na Jakub Graňák
nevím jak to ten mulat myslel s tou hromadnou přepravou zvířat, ale asi měl na mysli tu přepravu na velké vzdálenosti mimo E.U. kde za hranicemi už asi padá nějaká případná veterinární kontrola a přepravovaným zvířatům nedají ani vodu či žrádlo natož aby se postarali o zraněné kusy.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:21 Reaguje na radim buffalo tobias
Patrně narážíte na tu aféru s lodí korzující středozemním mořem s nákladem skotu, ale co s tím kdo může v EU dělat? Tady by si měli ti aktivisti nastudovat něco o zacházení se zvířaty mimo EU, nebo třeba v zemích východní Asie, tam je to teprv chlív
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.8.2021 10:09
no jo, ale kterou stranu mám volit, když mi ani 1 z toho tady seznamu nevyhovuje ?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

14.8.2021 10:30
ta Šonková tady je příbuzná s tím známým chovatelem, posuzovatelem drůbeže a soudním znalcem, Šonkou ? kdysi jsem s ním byl ve spojení ohledně způsobu kapounování kohoutků.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

14.8.2021 14:33 Reaguje na radim buffalo tobias
No , tak teď budete muset kohouta uspat... a pak nějak probudit. A taky skončí ty klece na morče , králíčka , křečka , králíkárny ? Taky se to asi dotkne chovů sarančat, švábů a červů pro budoucí kantýny. Takže holt volný chov šváb na zahradě :-)
Odpovědět

Jana Řepová

15.8.2021 13:49
Moc smutné, že se tady kromě jednoho, staví všichni k tomuto tématu negativně. Proč jsou vám zvířata tak ukradená? Vždyť jejich lepším životem vám ten váš nijak neubyde.
Odpovědět
ig

15.8.2021 14:24 Reaguje na Jana Řepová
Ale to vůbec není pravda. Aspoň za mě - já mám zvířata rád jak vcelku, tak po částech. Budu vždycky pro slušné zacházení se zvířaty (byť je někdy těžké se rozhodnout, co je pro hospodářská zvířata menší zlo), ale aktivisté k těmto požadavkům "přibalují" požadavky na zásadní reformy společnosti, jako je násilné prosazování veganství nebo blokování lékařského výzkumu, což činí jejich návrhy neakceptovatelnými a ze samotných aktivistů dělá jen obtížné revolucionáře za každou cenu.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

15.8.2021 19:14 Reaguje na Jana Řepová
Na to jste paninko došla jak? Ačkoli se tu my "rezidenti" často dost dohryžeme, tak láska k přírodě a zvířatům nás tu všechny, až na výjimky, spojuje.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist