https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odbornici-vlny-veder-budou-cetnejsi-mesta-je-treba-adaptovat-co-nejrychleji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odborníci: Vlny veder budou četnější, města je třeba adaptovat co nejrychleji

4.6.2024 00:55 | PRAHA (ČTK)
Architekti a krajináři mohou plánovat stavby a projekty, které zahrnují vodní plochy či vysázení zeleně nebo stromů - a které snižují teplotu a zároveň poskytují stín.
Architekti a krajináři mohou plánovat stavby a projekty, které zahrnují vodní plochy či vysázení zeleně nebo stromů - a které snižují teplotu a zároveň poskytují stín.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přizpůsobit města vedrům pomocí adaptačních opatření, jako je vysázení stromů a rostlin, je nutné udělat co nejdříve. Vlny veder, které jsou nejčastěji definovány několika dny s tropickými teplotami za sebou, jsou kvůli klimatické změně stále četnější, uvedli odborníci z různých oborů na pražské debatě pořádané Institutem pro evropskou politiku Europeum. Představili možná opatření, která už například existují v zahraničí, a která by se dala uplatnit v Praze. Poukázali také na projekty, které v Praze už fungují.
 
"Vlny veder nemají přesnou definici, lze to porovnávat na rekordních teplotách, počtem tropických dní nebo počtem teplotních odchylek. Jak postupuje klimatická změna, tak tropických dní a abnormálně vysokých teplot přibývá. Důsledkem jsou častější a silnější vlny veder," uvedl Ondráš Přibyla z projektu Fakta o klimatu.

Architekti a krajináři mohou plánovat stavby a projekty, které zahrnují vodní plochy či vysázení zeleně nebo stromů - a které snižují teplotu a zároveň poskytují stín. "Realizace takových projektů ale může být finančně náročná," řekla Tereza Líbová, vedoucí oddělení environmentálních projektů pražského magistrátu.

Architekta Kateřina Eklová z Rethink Architecture představila projekty adaptačních opatření, která v Česku již existují a fungují dobře právě při vlnách veder. "Jednoduché adaptační opatření je například vysázení stromů, které stíní obytné domy. Nebo se ve stínu stromu vytvoří prolézačka pro děti, která je přivázaná mezi kmeny. Jiným a levným řešením může být nechat růst kolem hřiště růst přirozenou vegetaci," uvedla.

Jako pozitivní příklad představila developerský projekt na pražském Proseku, který má místa pro zadržování dešťové vody v krajině. "Jedná se o levnější způsob než výstavba retenční nádrže a zároveň působí lépe na mikroklima," dodala. V Praze podle ní chybí používání popínavých rostlin na fasádách, které se například hojně využívá ve Švýcarsku.

Vlny veder jsou podle expertů problematické především pro seniory či pacienty s chronickými onemocněními. "Z hlediska veřejného zdraví je nejdůležitější informovanost těchto rizikových skupin. Doporučuje se zůstávat doma, sledovat teplotu uvnitř a nějakým způsobem ji ovlivňovat. V noci větrat a přes den okna naopak zavírat, nepít alkohol a kofeinové nápoje," řekl Tomáš Janoš, expert na hodnocení rizik z Masarykovy univerzity v Brně. Představil zahraniční modelové studie, podle kterých zvýšení zeleně v metropoli o 30 procent může pomoct během veder zachránit desítky životů.

Mezi dobře adaptované evropské město patří například Barcelona, která má 227 klimatických útočišť. Zároveň dobře komunikuje dopředu pomocí výstrah v médiích nástup vln veder, aby se lidé mohli připravit či distribuuje ve veřejném prostoru informaci pomocí letáků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

4.6.2024 07:20
Na více zeleně do měst by se měli shodnout všichni.
Odpovědět

Viktor Šedivý

5.6.2024 18:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Ovšem zase platí, že ulice plná stromů je podstatně hůř provětrávaná.
Takže "všichni" by klidně v mnoha případech prosazovali pěknou hloupost.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.6.2024 19:18 Reaguje na Viktor Šedivý
no jo, ale jsou různé narativy...oni totiž čekají, že se bude oteplovat a za příklad dávají Barcelonu, která je o 1000 km jižnějí.
To je vidět, jak se plácá a manipuluje.

V zeleni by chtěl asi bydlet každý. Ale ten příběh "proč" už je jiný.
Odpovědět
Josef Knap

Josef Knap

5.6.2024 14:52
Já si soustavnou činností od r. 1979, kdy jsem vysadil první malé stromy mého budoucího arboreta, vytvořil skvělé klimatické refugium kolem mého domu v Čelákovicích. A tak mi nejvyšší teploty za letních veder klesly v ložnici od roku 1979 do roku 2023 z 31°C na 24,5°C pod stínem a evapotranspirací obřích stromů a stromových bambusů. Zde na fotech viz odkazy mé arboretum: https://www.rajce.idnes.cz/ingjosefknap/album/cedry-2 ,,, https://www.rajce.idnes.cz/ingjosefknap/album/cedry-1
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

5.6.2024 16:29 Reaguje na Josef Knap
1* Jo jo, stromy jako finta před hrozbou GO.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist