https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odlesnovani-amazonskeho-pralesa-mezirocne-zpomalilo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odlesňování amazonského pralesa meziročně zpomalilo

12.6.2023 01:57 (ČTK)
Vypalování lesa v Amazonii
Vypalování lesa v Amazonii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mýcení v amazonském pralese v prvních pěti měsících letošního roku meziročně zpomalilo o 31 procent, uvedla agentura Reuters s odvoláním na nově uveřejněná předběžná data brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE). S příslibem zasadit se o zastavení odlesňování Amazonie vyhrál volby současný brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva. Ten nahradil v prezidentském křesle krajně pravicového Jaira Bolsonara, za jehož působení podléhal po léta prales destrukci, připomněla agentura.
 

První významný pokles mýcení za dobu Luly v úřadu brazilská vláda podle Reuters ohlásila v dubnu. V květnu meziročně odlesňování v amazonském pralese zpomalilo o téměř deset procent, vyplývá podle ní z dat ústavu INPE. Mýcení letos v květnu podlehla plocha o rozloze 812 kilometrů čtverečních, zatímco ve stejný měsíc loňského roku to bylo 900 kilometrů čtverečních.

V pondělí administrativa současného prezidenta představila akční plán, který má do roku 2030 zcela zastavit nezákonné odlesňování. Plán zahrnuje posílení nástrojů zpravodajských služeb a monitorování pomocí satelitních snímků za účelem sledování trestné činnosti v oblasti. Věnuje se také regulaci vlastnických práv na pozemky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Sl

Slovan

12.6.2023 03:20
Zpráva pro všechny ty “Bolsonaro za to nemůže…”.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 04:22
812, nebo 900 - v tom až tak zásadní rozdíl není. Prostě pořád to jede.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 07:01 Reaguje na Karel Zvářal
Jede. Bodejť když sever kupuje a kupuje cokoli laciné, místo aby si hovězí, sóju vypěstoval sám a štěpku zcela zavrhl jako palivo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 07:10 Reaguje na Slavomil Vinkler
Před pár lety jsem koupil flákotu hovězího, víckrát do toho obchodu nejdu. Podoba s profláknutou podrážkou nebyla náhodná, zřejmě nějaká zasloužilá veteránka z pampy.

On ten Lula je dobrej, ale věčně v úřadu nebude, a prales dává lidem práci...
Odpovědět
Sl

Slovan

12.6.2023 07:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
A co teprve východ, že… Čína, konkrétně.

Za 5 měsíců snížení o 1/3 je obrovský úspěch. Minulý měsíc bylo snížení o 60%. Škoda, že tohle zde publikované nebylo. Nic není hned lusknutím prstu. I kdyby se to udrželo do konce roku na té 1/3, bude to za velký palec hore.
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 09:43 Reaguje na Karel Zvářal
To je zvláštní, tady jste proti kácení, a v jiné zemi navrhujete kácet, dělat průseky a zralé stromy vozit na zpracování.
Cituji: Nevím, přijde mi, že by to svoje přírodní bohatství mohli využívat více.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 09:47 Reaguje na Petr
Tak jako Zvářal nezavrhuje pěstování a sklizeň obilí, nezavrhuje ani sklizeň dřeva v hospodářských lesích.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 09:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na druhé straně už mohlo být několik Národních parků jako Soutok, Jeseníky, Křivoklátsko... Bohužel, ortodoxní zastánci bezzásahovosti docílili toho, že po zkušenostech ze Šumavy nebo NPČŠ je většina občanů proti NP. To se nazývá "medvědí služba".
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 10:00 Reaguje na Slavomil Vinkler
Děkuji! Všichni chápou, jen tradiční troll má potřebu hloupě prudit. Když to napíšu natvrdo, tak se urazí a nahlásí mě na smazání...

Je rozdíl načerno mýtit, a lesnicky hospodařit. Zdá se, že oni byli (a jsou) z toho Unabombra takí dosratý, že zapomněli na tradiční kanadské dřevorubce...

A klidně to tomu bembekovi zopakuji: je rozdíl mezi dárcovstvím krve a zabitím/vykrvením. Při obém "teče krev", ale jedno je ušlechtilé=potřebné, to druhé zavrženíhodné.
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 10:02 Reaguje na Karel Zvářal
Nikdo nikoho nenahlašuje, to jsou jen vaše představy. Já jsem naopak rád, když se tu projevujete takový, jaký jste - hulvát.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 10:17 Reaguje na Petr
Zajímavé, jinde redakce nechává (už druhý den) u známého jména označení IDIOT, a jinde vlezlému trolovi když řeknu, že je debil, tak, tak to vadí???

Ne, někdo si stěžoval! A sprostý jsem na toho, kdo si to zaslouží. Se slušnými jednám slušně.
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 10:10 Reaguje na Karel Zvářal
Chovejte se slušně a nebudou vás mazat. Jednoduché.
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 10:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Já ale nevidím naprosto žádný rozdíl v ve větším odlesňování a těžení hospodářských, nebo nehospodářských lesů. Je to úplně stejné odlesnění. Jestli nadělám průseky a vytěžím zralé stromy v tropickém pralese, nebo kanadské divočině, je přece to samé.
Rozdíl je jen v našem odůvodnění. Když si najdeme dostatečně vážný důvod, tak uděláme cokoliv. A nejlíp funguje strach. Ze strachu jsme schopní na počkání otočit svůj názor, a ještě jsme přesvědčení, že děláme správnou věc.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 11:33 Reaguje na Petr
A vidíte rozdíl mezi původní stepí a kulturní stepí?
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 11:55 Reaguje na Slavomil Vinkler
To není dobrý příklad pro srovnání. Zemědělská půda je chudý, silně zdevastovaný ekosystém a s lesem, jakýmkoliv, ji srovnávat nelze. Les, i hospodářský, je pořád les - bohatý lesní ekosystém, fungující víceméně stále jako přirozený les a zajišťující všechny důležité funkce lesa, byť třeba v menší míře. No a kácení a odlesnění má dopady na krajinu, klima i život v podstatě vždy stejné, ať jde o les hospodářský, nebo ne. Je jedno jestli vykácíme prales v Brazílii, nebo divočinu v Kanadě. Není v tom rozdíl (a pokud je, tak jen v našich hlavách).
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 12:02 Reaguje na Slavomil Vinkler
POkud se domníváte, že sklidit pole a sklidit les je stejné, tak ne, není. Je to podobné, ovšem svým rozsahem a dopady naprosto nesrovnatelné. Proto se taky bojuje proti odlesňování a ne proti odtravňování.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 12:21 Reaguje na Petr
No, a propagace lesů bez sklizně, to je jeden z případů medvědí služby, že pak většina lidí nechce nikde NP.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 12:59 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pane Vinklere, jak sám vidíte, zde nepomůže ani svěcená. Nezbývá, než vše brát s úsměvem a zopakovat si slova klasika: JTM, JTM, JTM (z Jáchyme...).
Odpovědět
Pe

Petr

12.6.2023 13:20 Reaguje na Slavomil Vinkler
Naopak, to je návrat přírody a biodiverzity, po které tu sám tak voláte. Les není pšenice, aby uzrál a musel se sklidit. Les je trvale žijící ekosystém, ve kterém... ale ono je to asi zbytečné, slyšet to nechcete. Jen je zajímavé, že například u článku o doupných stromech (pro vás to jsou ty nesklizené) jste oba psali že je to málo a kéž by se to dělalo víc a všude. Máte oba takové podivně rozdvojené názory. Jeden den něco vychválíte, abyste druhý den v podstatě tvrdili opak. Ego dělá divy, co?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.6.2023 13:35 Reaguje na Petr
Od dorazu k dorazu. Buď sklidit vše nebo nic.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.6.2023 13:37 Reaguje na Slavomil Vinkler
Von asi nechodí k zubaři, ze STRACHU, aby mu nevymlátil všechny:-))
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

12.6.2023 14:55
Ještě že ve volbách vyhrál Lula. Kdyby byl stávajícím prezidentem Bolsonaro, tak by ke snižování destrukce amazonského pralesa nedošlo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist