https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpadova-spolecnost-ozo-ostrava-podpori-vysadbu-a-udrzbu-zelene-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpadová společnost OZO Ostrava podpoří výsadbu a údržbu zeleně ve městě

5.2.2024 23:58 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Lubomirkin / Unsplash
Městská odpadová společnost OZO Ostrava letos znovu podpoří projekty zaměřené na výsadbu a údržbu veřejné zeleně ve městě. Takzvané zelené projekty bude opět financovat z výtěžku reuse centra, které společnost provozuje a za loňský rok vydělalo přes 1,5 milionu korun. ČTK to sdělila mluvčí firmy Vladimíra Karasová.
 

Zájemci o příspěvek mohou své návrhy podávat do konce února, získat mohou podporu od 50 000 do 200 000 korun. Projekt se musí uskutečnit od dubna do října letošního roku, a to na veřejně přístupných místech ve městě. Žadatel musí rovněž doložit souhlas vlastníka pozemku.

"V březnu pak z došlých žádostí vybereme ty, které nejlépe splňují naše zadání a s žadateli podepíšeme smlouvu o podpoře jejich projektu," uvedla mluvčí. Dodala, že společnost pak sleduje i vznik jednotlivých projektů a je v pravidelném kontaktu s příjemci finanční podpory.

"Letos se do výsadby zeleně chceme pustit i sami, a tak jsme pro tematickou výzvu vyhradili zhruba polovinu sumy získané naším reuse centrem, tedy okolo 800 000 korun," uvedla Karasová. Záležet ale podle ní bude také na tom, s jakými projekty se zájemci přihlásí.

Loni OZO podpořilo devět projektů částkou milion korun. V Komenského sadech tak přibyly cibuloviny, v některých městských obvodech byly vysázeny nové keře a stromy a okrasné rostliny zkrášlily i okolí sídla ostravského Červeného kříže. Formulář žádosti a všechny informace k tematické výzvě Zelená pro Ostravu naleznou zájemci na webu OZO.

Reuse centrum v Ostravě funguje déle než tři roky. Jeho cílem je prodej předmětů, které by jinak skončily v odpadu. Loni takto prodalo 61.000 věcí. Reuse centrum Ostrava přijímá například hračky, knihy, sportovní potřeby, nábytek, nádobí a další předměty do domácnosti. Darované předměty se v reuse centru třídí, očistí a případně i drobně opraví. Zájemci je pak mohou zakoupit za symbolický příspěvek do veřejné sbírky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist