https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odpurci-tezby-uhli-tretim-dnem-protestuji-na-rypadle-na-mostecku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odpůrci těžby uhlí třetím dnem protestují na rypadle na Mostecku

31.10.2019 00:29 | MOST (ČTK)
Odpůrci těžby uhlí pokračují třetím dnem v protestu na velkorypadle v lomu ve Vršanech u Mostu. / Ilustrační foto
Odpůrci těžby uhlí pokračují třetím dnem v protestu na velkorypadle v lomu ve Vršanech u Mostu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odpůrci těžby uhlí pokračují třetím dnem v protestu na velkorypadle v lomu ve Vršanech u Mostu. Jedna z aktivistek řekla, že mají za sebou mrazivou noc, všech osm lidí je v pořádku. Rypadlo obsadili v úterý ráno na protest proti zvažovanému prodeji elektrárny Počerady firmě Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače. Policie po dohodě s těžařem dnes přistavila k rypadlu plošinu, aby mohli lidé slézt, pokud budou chtít.
 

Aktivisté z hnutí Against Coal vedle zastavení těžby uhlí žádají po ministerstvu životního prostředí, aby zamítlo výjimku z emisních limitů pro hnědouhelnou elektrárnu Chvaletice, která stejně jako lom Sev.en Energy patří.

"V noci mrzlo, probudili jsme se s jinovatkou na spacácích a se zmrzlou vodou, ale nálada je dobrá. Máme teplý čaj, všichni jsme v pořádku," řekla aktivistka. "Ještě nějakou dobu tu budeme. Dneska je poslední den, dokdy má ministerstvo životního prostřední potvrdit nebo zamítnout výjimku z emisních limitů pro elektrárnu Chvaletice," uvedla. "Doufáme, že výjimku zamítne, pak uvidíme, co se bude dít dál," řekla.

Policie je na místě po celou dobu protestu, přítomen je policejní vyjednavač. "Přistavili jsme na místo hydraulickou plošinu, aby mohli lidé bez potíží slézt. Přistaven je také minibus a k dispozici zdravotnická pomoc," řekla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

V létě Pardubický kraj vyhověl žádosti elektrárny Chvaletice o výjimku na budoucí evropské limity emisí rtuti a oxidů dusíku. Úřad ale stanovil omezující podmínky. Rozhodnutí zatím nenabylo právní moci. Elektrárna uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů by byla nutná další investice 1,4 miliardy korun. Elektrárna Chvaletice je nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v zemi, v provozu je od roku 1979.

Bagr, který aktivisté obsadili, těží skrývku na slatinské výsypce, těžbu uhlí tak zásadně neohrozili. Protestující obsadili kolesové rypadlo K800. Stroj o hmotnosti 1400 tun je vysoký 31 metrů a 75 metrů dlouhý. Společnost Sev.en Energy nahlásila událost báňskému úřadu a spolupracuje s policií, která na místě dohlíží. "Hlavně si přejeme, aby se nikomu z nich nic nestalo," uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Aktivisté navzdory mrazu odmítají rypadlo opustit a protest ukončit. "Z rypadla odejdeme, až skončí doba uhelná. Chceme bezodkladný konec uhlí, uzavření elektrárny Počerady a Chvaletice, dolu Vršany a spravedlivý svět. Za klimatickou spravedlnost budeme bojovat až do konce," uvedli v prohlášení, které má k dispozici. Podle textu jde o skupinu lidí, kteří nechtějí pasivně přihlížet tomu, "jak hrstka jedinců bezostyšně vykořisťuje naši planetu, ohrožuje budoucnost lidstva a jeho celkovou existenci, a to jen pro svůj zisk".


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist