https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ods-top-09-a-ano-vyhodily-z-prazskych-grantu-arniku-a-auto-mat-skandalni-rikaji-zeleni-a-starostove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ODS, TOP 09 a ANO vyhodily z pražských grantů Arniku a Auto*Mat. Skandální, říkají Zelení a Starostové

25.5.2018 12:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Arnika a Auto*Mat letos z pražských grantů vypadly.
Arnika a Auto*Mat letos z pražských grantů vypadly.
Pražské ekologické neziskovky mají největší strach, že při žádosti o granty neuspějí u grantové komise. Že to prostě nenapíší dobře. Pak cítí nervozitu z toho, že udělají nějakou fatální formální chybu, která je vyřadí automaticky. Hlasování pražské rady o grantech pod 200 tisíc nebo hlasování zastupitelstva o grantech nad 200 tisíc už ale bývá formalita. Ne tak letos.
 

Alexander Bellu z ODS navrhl, aby se z grantů vyřadily projekty ekologických organizací Auto*Mat a Arnika, údajně s tím, že tyto organizace Prahu kritizují a soudí se s ní. A s podporou dalších zastupitelů ODS, TOP 09 a části zastupitelů za ANO pak obě organizace z grantů vyškrtl. Arnika se tak bude muset letos obejít bez 1 milionů korun, Auto*Matu bude na pražské projekty scházet 980 tisíc korun.

(Následující vyjádření Alexandra Bellu jsme do textu doplnili 25.5. v 16:45)

"Z mého hlediska není správné dotovat z veřejných peněz spolky, které bojkotují ve jménu svých ideálů provoz města," říká zastupitel Alexander Bellu. "Žijeme ve svobodné zemi a nikdo jim nebere prosazování jejich myšlenek, nicméně nechal bych na nich, zda budou jejich myšlenky natolik lákavé, že je buď finančně podpoří občané Prahy nebo nějaký sponzor. Pokud se totiž jako zastupitel mám rozhodnout mezi několika lidmi, kteří blokují stavbu pražského okruhu kvůli svým ´ekologickým´ ideálům a milionem Pražanů, kterým to každý den pomůže při cestě do práce a vyčistí to centrum města od části aut, tak se jako zastupitel samozřejmě rozhodnu zodpovědně pro tu většinu Pražanů, které to prospěje." A dodává, že právě v rámci těchto spolků si město bohužel dlouhodobě platí organizace, které podle Alexandra Bellu stojí proti zájmům většiny Pražanů, a proto je nepřípustné je nadále dotovat z městského rozpočtu.

"Moje myšlení navíc vždy bylo skutečně ekologické. Léta třídím odpad, šetřím vodu, jezdím na kole, snažím se o čistotu svého okolí a přírody. To je skutečná ekologie, kterou může dělat každý z nás a hodlám v tom i nadále jít dobrým příkladem," říká Alexander Bellu.

(Následující vyjádření Patrika Nachera (ANO) jsme do textu doplnili 28.5. v 8:45)

Patrik Nacher (ANO) o sobě tvrdí, že je obecně k dotacím spíše skeptický. "Sám více než 12 let dělám osvětovou činnosti v oblasti šíření finanční gramotnosti, vydávám knihy, publikace, organizuji semináře, přednášky a nikdy jsem nežádal město nebo stát ani o korunu. Nekážu tedy vodu a nepiju víno," říká Nacher. A dodává, že samozřejmě jsou oblasti, které je potřeba podpořit. "Nicméně v tomto případě, po zkušenostech, které mám, jsem se rozhodl pro tyto spolky ruku nezvednout," říká Nacher. "To nebylo proti grantům jako takovým, ale pouze dva spolky nezískaly podporu zastupitelů, to je demokracie. Osobně prostě nezvednu ruku proto, aby daňoví poplatníci - to nejsou peníze ani moje, ani těch spolků - slyšeli od různých aktivistů, že jsou špatní či pohodlní, že se chovají nezodpovědně a podobně." A dodává, že na kritiku mají aktivisté právo, ale nikoliv za veřejné peníze. "To není osvěta, to je odsuzování a hodnocení chování občanů. A ti si mají ze svých daní platit, že je někdo bude moralizovat a ostrakizovat?" ptá se Patrik Nacher.

Naprosto skandální

„Je naprosto skandální a v demokratické společnosti nepřípustné, pokud je jediným odůvodněním to, že tyto neziskovky kritizují politiku magistrátu,“ říká náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská (SZ).

„Lidsky si nedokážu vysvětlit, co se zastupitelům vlastně honí v hlavě. Jak mohla nenávist ke všemu ekologickému dojít tak daleko, že například na akci Harley-Davidson přiklepneme pět milionů, zatímco podpora udržitelné dopravy má odejít s prázdnou?,“ ptá se Kolínská na svém Facebooku.

„Považujeme za skandální, že opoziční zastupitelé v diskusi odůvodnili zamítnutí grantů jen tím, že Arnika a Auto*Mat někdy kritizují politiku magistrátu,“ říká předseda Zelených Petr Štěpánek, který Aut-Mat spoluzakládal a řadu let vedl.

Podle něho ANO, TOP09 a ODS znovu projevily svoji ignoraci ekologických témat a vyjádřily svůj odpor vůči všem subjektům, které nejsou úplně poslušné. „Takhle válcují občanskou společnost Putin nebo Orbán,“ říká Štěpánek.

Granty do oblasti životního prostředí spadají pod radní Janu Plamínkovou (STAN). Podle ní se letos podařilo do rozpočtu hlavního města získat na životní prostředí nejvíce peněz v historii. Na pražské projekty se rozdělí na 46 milionů korun.

„Odborníci, kteří připravovali podklady pro grantovou komisi, i samotná komise pracovali velmi pečlivě a zodpovědně, a opravdu se snažili každou žádost posoudit z různých úhlů,“ říká Plamínková. Ke schválení se podle ní dostaly jen kvalitní návrhy, které prošly Radou hlavního města Prahy všemi hlasy zcela bez jakýchkoli problémů.

„Ty nastaly až na zastupitelstvu, ve chvíli, kdy se zastupitel ODS Alexander Bellu začal rozčilovat, jak je možné, že jsou přidělovány granty i Automatu a Arnice, které se s městem soudí. Stalo se to dokonce i záminkou k pokusu odvolat mě z Rady,“ líčí Jana Plamínková. A jak Plamínková dodává, zastupitel Bellu lhal, protože ani jedna z organizací se s městem nesoudí.

Podle Plamínkové v grantové komisi seděla čtvrtina lidí za hnutí ANO. „Navíc tisk byl k dispozici více než měsíc a celou dobu nikdo nevznesl žádné námitky. Za pomoci hlasů z ODS a části TOP 09 byly granty pro obě organizace vyškrtnuty. Jsem z toho velmi rozčarovaná, hlavně proto, že mi nikdo nesdělil žádné věcné důvody vyškrtnutí,“ říká Jana Plamínková.

Podle ní je vcelku nepřekvapivé, že o vyškrtnutí hlasovali zastupitelé ODS, strany, která je negativní vůči všemu, co souvisí s životním prostředím. „Ale je mi nepochopitelné, proč se k tomuto hlasování přidali i zástupci ANO a TOP 09.

Situaci komentuje i Daniel Vondrouš z asociace ekologických organizací Zelený kruh. „V civilizovaných zemích je běžné, že úřady veřejné správy zadávají práci veřejně prospěšným organizacím formou soutěže. Také Praha o svých grantech dosud rozhodovala na základě transparentních pravidel podle obsahu a kvality projektů. A tak to musí zůstat. Není možné, aby se nově o veřejných prostředcích rozhodovalo podle míry pochlebování konkrétním pražským zastupitelům,“ říká Vondrouš.

„Zamítnutí grantů od hlavního města Prahy přežijeme. Je ale škoda, že budeme muset odepsat některé projekty,“ říká za Arniku Jindřich Petrlík. Co mu ale hodně vadí, je politický podtext rozhodnutí. „Pokud zastupitel veřejně prohlásí, že nedá peníze někomu, kdo kritizuje město, nelze to považovat za nic jiného než pomstu,“ říká Petrlík a dodává, že poskytnutí grantu není úplatkem, který má zavřít ústa kritikům rozhodnutí škodících životnímu prostředí Prahy. „A jsem rad, že ne všichni zastupitelé vnímají granty pro neziskové organizace jako úplatek. I přesto, že jim jsme svými aktivitami život zrovna neusnadnili,“ uzavírá Petrlík.

Přežijeme

Arnika Prahu dlouhodobě kritizuje například za současnou podobu Metropolitního plánu, který podle Arniky umožní zástavbu parků a zelených ploch, vyvolá nedostatek veřejné vybavenosti a na řadě míst povolí výškovou zástavbu. Auto*Mat město kritizuje zejména v oblasti dopravy.

"Zastupitelé, kteří vybrané granty nepodpořili, z našeho pohledu jasně demonstrovali, že v Praze nechtějí aktivní a konstruktivní enviromentální spolky, které ve veřejné diskusi čas od času vystupují jako oponenti politiky hlavního města," říká za Auto*Mat Michal Lehečka. "Projekty, které byly odmítnuty, navíc cílily na rozvoj komunitního života, zdravého životního stylu a vzdělávání dětí, tedy do oblastí, ve kterých s městem dlouhodobě produktivně spolupracujeme."

Za nejsmutnější Lehečka považuje, že někteří zastupitelé nemají dostatek smyslu pro demokracii na to, aby odhlédli od osobních antipatií a byli schopni podpořit organizace, které prosazují i alternativní přístupy k životu ve městě. Podle Auto*Matu je navíc možné, že "kádrováním" žadatelů o finanční podporu byl porušen Etický kodex zastupitele. Každý zastupitel se totiž podle jeho článku 1 odstavce 3 zavazuje neuchylovat se "k jednání, kterým by jednostranně upřednostňoval nebo naopak diskriminoval jakoukoliv skupinu či jednotlivce."

"Finanční újma je to pro Auto*Mat citelná, není však likvidační. Svoje financování zajišťujeme z více zdrojů, například z dalších grantových programů vypisovaných Magistrátem hlavního města Prahy a zejména pak díky podpoře individuálních dárců skrze Klub přátel Auto*Matu," říká Michal Lehečka.

Je možné, že ještě není definitivní konec. Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská chce o podpoře pro obě organizace ještě jednat a případně je znovu navrhnout zastupitelstvu ke schválení.

Ekolist.cz oslovil se žádostí o vyjádření Alexandra Bellu (ODS), Alexandru Udženija (ODS) a Patrika Nachera (ANO). Vyjádření Alexandra Bellu jsme do textu doplnili 25.5 v 16:45.

Ekolist.cz vychází také díky grantové podpoře Magistrátu hl. města Prahy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Mach Ondřej Martin
Martin Mach Ondřej
Autor je šéfredaktorem serveru Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MJ

Martin Jasan

30.5.2018 10:40
Bellu se dobře učí, jak být správným členem ODS .. rozdělování státních zakázek, za rouškou pravicového starání se o dobro milionů a milionů ubohých Pražanů, to je to oč tu běží, např.:
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/384409/praha-3-priklepla-ceske-miss-100-tisic-pomuze-to-firme-radniho-zuri-opozice.html

A rozhodně nepotřebuje, nikoho kdo by na jeho "kšeftíky" upozorňoval. Fuj, ošklivá Arnika, nedostane cukříček.
Odpovědět
FV

Franta Vokřahlo

6.6.2018 21:21
Celkově je vztah většinové lidské společnosti k ochraně životního prostředí spíše neúčastný až negativní, takže je nepřekvapivé, že ve společnosti ovládané většinou ekonomy je ekologie považována vládnoucími politickými stranami nebo jednotlivci a jejich voliči téměř všude na světě povětšinou za ekoterorizmus, a občané pak svými hlasy ve volbách vyjadřují souhlas s těmito politickými stranami a jednotlivci a jejich k ekologii lhostejnou až přímo protiekologickou politikou. Podle toho to tak potom vypadá a několik ekologicky zaměřených jednotlivců to má pak zjevně velmi těžké. Ovšem po jednoznačně ekologických problémech jakými jsou dnes již viditelné oteplování atmosféry na Zemi, nedostatek vody (nebo naopak její nadbytek při záplavách), úbytek rostlinných a živočišných druhů, nemoci ze znečištěného životního prostředí, zamoření Země plasty, ubývání různých přírodních zdrojů, ubývání zemědělské půdy a mnoha dalších problémů je naopak překvapivé, že většinové společnosti tak nepatrně záleží na životním prostředí,ve kterém žije a měli by žít její vlastní potomci. S tím ovšem může něco udělat opět jen sama tato většinová společnost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist