https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odvolany-sef-lcr-restrukturalizace-byla-spravna-podnik-bude-mit-zisk-4-mld?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvolaný šéf LČR: Restrukturalizace byla správná, podnik bude mít zisk 4 miliardy

22.12.2021 17:13 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Podle Vojáčka podnik výrazně zlepšil své hospodářské výsledky.
Podle Vojáčka podnik výrazně zlepšil své hospodářské výsledky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Odvolaný generální ředitel státního podniku Lesy České republiky (LČR) Josef Vojáček si stojí za rozhodnutím o restrukturalizaci podniku, který spravuje téměř polovinu lesů v zemi. Přinesla podle něj zjednodušení administrativy, snížení počtu administrativních zaměstnanců a pokles režijních nákladů. Podnik letos podle Vojáčka vytvoří zisk asi čtyři miliardy korun. Vojáček to uvedl ve vyjádření pro ČTK v reakci na své dnešní odvolání ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Jurečka Vojáčkovo odvolání zdůvodnil manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy, která spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
reklama

 

Jurečkovo rozhodnutí Vojáček konkrétněji nekomentoval. "Rozhodnutí pana ministra respektuji a nepřísluší mi ho komentovat. Nicméně celou svou profesní kariéru stavím na tom, že za mě hovoří výsledky mé práce a čísla jsou jasná," uvedl Vojáček, který podnik řídil od září 2018.

Lesy ČR při reorganizaci mimo jiné nahradily svých 11 krajských ředitelství sedmi oblastními ředitelstvími. Změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství podle Jurečky vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ.

Vojáček uvedl, že i s přispěním příznivého letošního a loňského počasí se podniku podařilo dostat pod kontrolu největší kůrovcovou kalamitu v dějinách České republiky. "Zahájili jsme historicky nejrozsáhlejší obnovu lesů i pokalamitní rekonstrukci lesních cest a turistické infrastruktury. Na stavu lesa se projevilo výrazné posílení vlastních kapacit i zavedení vlastního obchodu se dřívím," uvedl.

Současné tempo obnovy lesů podle něj nemá v historii srovnání. Roční obnovu 22 000 hektarů lesa označil za unikátní. Projekt podniku tvořit takzvané lesy nové generace získal podle Vojáčka i podporu veřejnosti. "Svědčí o tom mimo jiné i více než třicetitisícová účast na prvním ročníku Dne za obnovu lesa," uvedl.

Podle Vojáčka podnik výrazně zlepšil své hospodářské výsledky. "Jestliže jsme v roce 2019 museli použít asi miliardu korun z externích zdrojů a dnes máme na účtech deset miliard korun a čtyři miliardy zisku, považuji to za úspěch," uvedl.

Předpokládaný profit na úrovni asi čtyř miliard korun je podle mluvčí podniku Evy Jouklové před zdaněním a tvorbou rezerv. "Hospodářský výsledek zásadně ovlivnilo navýšení cen dřeva a diverzifikace způsobů jeho prodeje," doplnila mluvčí.

Peníze od státu na kompenzace za snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity by letos mohly činit asi jednu miliardu korun po loňských 2,3 miliardy korun. Právě kompenzace pomohly podniku loni skončit v zisku 44 milionů korun. V roce 2019 podnik utrpěl ztrátu 790 milionů korun.

Podnik nyní uzavírá pětimiliardový lesnický tendr 2022+. Zatím z něj podepsal smlouvy na 37 ze 46 jednotek, které byly předmětem soutěže, tedy na 80 procentech. U dvou jednotek uchazeči odmítli podepsat smlouvu, proto podnik bude tyto soutěže na jaře 2022 opakovat.

Tendr 2022+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na zhruba pětině území. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR. Firmy vzešlé z tendru 2022+ budou pro Lesy ČR pracovat v letech 2022 až 2026.


reklama

Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 17:04
Tenhle podnik taky patří (doufám, že patřil) Burešovi....taky se tam mohutně kradlo a Uniles má taky velký podíl na kůrovcové kalamitě...
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 17:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Předlož fakta a dukazy,že se v LČR kradlo.Pokud je nemáš zmlkni.Pokud je máš je tvoji povinnosti jít na policii a oznamit protizakonné jdnání.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 19:58 Reaguje na karel krasensky
Přece to vyšetřovala několikrát policie, běžně se tam falšovala výběrová řízení, velkou většinu prací dělal Uniles, zcela vyjímečně nevlastněný Agrofertem.
Dopadlo to vždycky tak, jako všechny korupce kolem Agrofertu.
A kůrovcová kalamita nemusela být tak mohutná, harvestorem se les rozumně spravovat nedá.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 17:24 Reaguje na Pavel Hanzl

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 17:29 Reaguje na smějící se bestie
Zdravím.Je až neuvěřitelné jak masívní propaganda dovede ovlivnit jednodušší,naivní lidí bez schopnosti vlastního myšlení.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2021 19:59 Reaguje na karel krasensky
To vidím na téhle diskusi (i všude jinde). Za všechno může EU, je to banda blbů a je potřeba vystoupit.
Nikdo ale netuší, co by se dělo hodinu po vystoupení.
Odpovědět
Sl

Slovan

22.12.2021 21:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak určité internetové diskuze naštěstí nejsou ukazatelem nálad ve společnosti. Vystoupení z EU by pro nás byla jednoznačně ekonomická sebevražda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.12.2021 09:35 Reaguje na Slovan
Jistě, ale kolik lidí tohle ví?
Dnes třeba víc než polovina, ale po masivní, vylhané hyenizaci před případným referendem by to dopadlo tragicky. Jako obě presidentské volby.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.12.2021 11:02 Reaguje na Slovan
Tak ona je jedna věc vystoupení z EU, druhá je její směřování.
2004 jsem hlasoval pro vstup. A fakt mne nemusel nikdo přemlouvat.
2014 jsem si říkal, že teda občas nic moc, ale v zásadě furt dobrý
2021 si říkám, že teda pakárna místy jak sfiňa, ale furt nám zatím nic jiného nezbývá
2034 si budu říkat co?

A je dobré si přiznat, že to není žádné Hanzlovo čecháčství, ale ty diskuze o podobě a vývoji EU probíhají všude možně a těch kritických názorů fakt není úplně málo. Hanzl to hodí na Kreml, já vím:-), ale od něj tak nějak v diskuzi abstrahuji.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2021 22:45 Reaguje na smějící se bestie
Je však s podivem, že až po tak dlouhé době,

cenzoři měli střídání směn ?
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

22.12.2021 17:51 Reaguje na Pavel Hanzl
A nebyl to náhodou Jurečka, za kterého začala kůrovcová kalamita??? A který nastavoval pravidla jako ministr zemědělství, za kterých se nyní provádějí výběrová řízení??? Petrův Zdar
Odpovědět
kk

karel krasensky

22.12.2021 19:36
Ten Jurečka je tuctová politická figurka,která se stala ministrem díky spojení ODS+KDU+TOP.Tu samou možnost měli socani a komanči.Nevyužili ji skončili.Tu sámou možnost měla SPD,Trikolora a volný blok.Mohli mít víc poslancu.Jejích hloupost.Podmínky byly pro všechny stejně.Dnes po volbách se už mohou tak akorat škrabat pravou rukou za lvým uchem.Prohrali si to sami.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

22.12.2021 20:10
Takže zrušení pár kancelářských židlí vedlo k zisku čtyř miliard, hmm
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.12.2021 08:14 Reaguje na Jakub Graňák
Před kůrovcovou kalamitou byly Lesy ČR ve zisku a odváděly do státní kasy ročně miliardy. Takže já bych tomu člověku celkem věřil.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

23.12.2021 11:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Já zas moc ne, nebýt pokoronové poptávky v Améru, tak jsou v prdeli jak Baťa s dřevákama
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.12.2021 05:14
Koloritem se stalo, že po volbách GŘ Lesů ČR letí ze židle- něco je špatně.

Jurečka absolutně lesům nerozumí a osobně svým dílem nese zásluhu za jejich stav.

Základní chybu vidím v zastaralém lesním zákonu - preferuje hospodářský význam lesů a v tom, že o lesích rozhoduje MZe -- dávno mělo být pod MŽP.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist