https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odvolavany-velvyslanec-jasinski-nelituje-svych-slov-o-turowu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odvolávaný polský velvyslanec Jasiński nelituje svých slov o Turówu

7.1.2022 12:10 | VARŠAVA (ČTK)
Jasiński v nedávném rozhovoru rozhlasové stanicí Deutsche Welle mimo jiné řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów "šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně". Následně někteří polští politici obvinili velvyslance ze zrady.
Jasiński v nedávném rozhovoru rozhlasové stanicí Deutsche Welle mimo jiné řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów "šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně". Následně někteří polští politici obvinili velvyslance ze zrady.
Dosavadní polský velvyslanec v Praze Miroslaw Jasiński nelituje svého vyjádření o česko-polském sporu o těžbu uhlí pro elektrárnu Turów, přestože se jej kvůli těmto výrokům polský premiér rozhodl odvolat. Jasiński to řekl serveru Onet, který jej označil za odvolaného velvyslance. Česká strana podle webu doufá, že nebude muset na nového velvyslance zase dlouho čekat. České ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že odvolávání diplomatů je čistě v gesci jednotlivých států.
 

"Nelituji toho, co jsem řekl. Případ Turów musíme vyřešit, protože klade stín na naše vztahy s Čechy," prohlásil diplomat.

Jasiński v nedávném rozhovoru rozhlasové stanicí Deutsche Welle mimo jiné řekl, že ve sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów "šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně". Následně někteří polští politici obvinili velvyslance ze zrady a vládní mluvčí oznámil, že se premiér Mateusz Morawiecki rozhodl zahájit proces odvolání polského velvyslance v České republice.

Jasiński přiznal, že mu premiér kvůli odvolání nezavolal, přestože podle Onetu jsou kamarádi a premiér osobně rozhodl o jeho jmenování, protože chtěl mít v Praze svého člověka. Rozhodl se jej ale odvolat už po pár dnech ve funkci poté, co velvyslance za jeho výroky kritizovali další politici vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS).

"Nesleduji útoky představitelů PiS na mne a nehodlám je komentovat. To je politika. Já se na to dívám z jiného hlediska," poznamenal Jasiński. Spor o Turów se podle něj měl vyřešit na úrovni expertů z obou stran. "Je špatné, že se tím zabývají premiéři, ministři a soud Evropské unie. Mé odvolání to nezmění," dodal.

Odvolávání velvyslanců je podle českého ministerstva zahraničí výhradně v gesci jednotlivých států. Jde o suverénní rozhodnutí Polska, do kterého Česká republika nijak nezasahuje a nijak ho nekomentuje, sdělila ČTK mluvčí resortu Lenka Do.

"Doufáme, že nebudeme muset znovu velice dlouho čekat na nového velvyslance," citoval Onet nejmenovaného vysoce postaveného českého diplomata v Praze. "Ta situace je pro nás trošku tragikomická. Čekali jsme půldruhého roku na polského velvyslance. Teď je nový velvyslanec odvolaný a my se o tom dozvídáme nikoliv z polského ministerstva zahraničí, ale z Onetu," dodal. Připomněl, že Česko své velvyslance ve Varšavě mění efektivně, "protože si vážíme Polska".

Jasiński je v pořadí druhým polským velvyslancem za sebou, který je odvoláván v ovzduší skandálu. Jeho předchůdkyně musela odejít kvůli podezření z šikany podřízených, o čemž se česká strana rovněž dozvěděla z médií, což odporuje diplomatické praxi, poznamenal Onet.

Polská média připomínají, že Jasiński - na rozdíl od svých předchůdkyň v Praze - hovoří česky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

7.1.2022 19:27
Čestně řekl jak to vidí
Odpovědět
DA

DAG

8.1.2022 13:11 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Přesně. Moc ani nechápu tu prehnanou reakci Polska. Více takových lidí a svět by byl lepší.
Odpovědět
sv

8.1.2022 17:15 Reaguje na DAG
Bohužel v Polsku vládnoucí pisáky charakterizuje náckovství a hystericky vzteklé reakce na všechno a na každého kdo s nimi nesouhlasí a brání se pisáckým podvodům a totalitním praktikám, polskými ženami počínaje, přes polskou opozici až po jiné státy a další subjekty mezinárodního práva.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.1.2022 07:22 Reaguje na
Ono určité pokrytectví k Polákům patří ale jak je vidět, tak jsou i čestní
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.1.2022 07:49 Reaguje na
v Polsku často tahá za nitky Theokracie
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist