https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/omezeni-pri-smogu-chce-praha-schvalit-do-poloviny-rijna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Omezení při smogu chce Praha schválit do poloviny října

11.4.2018 00:11 | PRAHA (ČTK)
Zákaz vjezdu pro polovinu osobních aut a nákladní vozy nad šest tun má platit po celém území Prahy s výjimkou Pražského okruhu a dálnic D8, D10 a D11 s jejich propojením přes Kbelskou a Vysočanskou radiálu. / Ilustrační foto
Zákaz vjezdu pro polovinu osobních aut a nákladní vozy nad šest tun má platit po celém území Prahy s výjimkou Pražského okruhu a dálnic D8, D10 a D11 s jejich propojením přes Kbelskou a Vysočanskou radiálu. / Ilustrační foto
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Pražský magistrát nechá připravit studii proveditelnosti dopravních opatření, která by mohla platit v době smogových situací. Na jejím základě rozhodne o finální podobě takzvaného regulačního plánu. Včera o tom rozhodli radní. Současný návrh počítá s tím, že při nejvážnějším stupni znečištění by po městě nesměly jezdit nákladní automobily nad šest tun a polovina osobních aut, jejichž poznávací značka končí buď sudým, nebo lichým číslem. Řád měl být schválen do poloviny října, původně měl platit už letos v zimě.
 

Vypracování studie proveditelnosti zadá externí projektantské firmě příslušný magistrátní odbor a vyjde na zhruba dva miliony korun. Má zahrnovat kompletní návrh dopravních opatření, navrhne místa uzavírek, objízdné trasy či úpravy dopravního značení.

Studie má být hotova do konce září a na jejím základě bude poté dopracován regulační řád a vypořádány připomínky, které k jeho návrhu dorazily z různých institucí. Podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je potíž například s opatřením umožňujícím vjezd pouze vozům se značkou končící sudou či lichou číslicí. "Problém mohou mít řidiči, kteří přijeli do města na noční, a pak potřebují odjet, protože jim skončí práce. Jenže začne ve 03:00 platit nějaká regulace," řekl Dolínek. Zavedení může zkomplikovat podle něj také neexistence částí vnitřního a vnějšího silničního okruhu. Dopravu by nebylo kam odklánět.

Kromě samotných dopravních opatření magistrát vypracuje také plán činnosti jednotlivých městských organizací a odborů v případě vyhlášení smogové situace.

Opatření má platit v době vyhlášení takzvaného stavu regulace, tedy nejhoršího stupně znečištění. Při jeho vyhlášení musí omezovat provoz i výrobní podniky. Za posledních 12 let byl tento stav vyhlášen čtyřikrát. Zákaz vjezdu pro polovinu osobních aut a nákladní vozy nad šest tun má platit po celém území Prahy s výjimkou Pražského okruhu a dálnic D8, D10 a D11 s jejich propojením přes Kbelskou a Vysočanskou radiálu.

Smogová situace se vyhlašuje, pokud alespoň na polovině měřicích stanic překročil dvanáctihodinový průměr škodlivin hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový a ve výhledu na 24 hodin se nepředpokládá jeho pokles. Stav regulace meteorologové vyhlašují v případě, že průměr překročí 150 mikrogramů na metr krychlový.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Schreib
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist