https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/opec-pripousti-ze-s-drahou-ropou-nic-nezmuze-je-nutne-investovat-do-tezby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OPEC připouští, že s drahou ropou nic nezmůže, je nutné investovat do těžby

16.2.2022 16:59 | RIJÁD (ČTK)
OPEC v této otázce dostal do sporu s jinými organizacemi, které naopak upozorňují, že svět by se měl vydat cestou snižování těžby ropy a zaměřit se na obnovitelné zdroje energie.
OPEC v této otázce dostal do sporu s jinými organizacemi, které naopak upozorňují, že svět by se měl vydat cestou snižování těžby ropy a zaměřit se na obnovitelné zdroje energie.
Foto | swisscan / Flickr
Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) připustila, že s vysokými cenami ropy teď nic nezmůže a že řešením jsou výrazně vyšší investice do těžby. Na konferenci v Rijádu to řekl prezident organizace Bruno Jean-Richard Itoua. V tom se OPEC dostal do sporu s jinými organizacemi, které naopak upozorňují, že svět by se měl vydat cestou snižování těžby ropy a zaměřit se na obnovitelné zdroje energie. Severomořská ropa Brent se teď prodává za více než 90 dolarů za barel a je nejdražší za více než sedm let.
 

Itoua řekl, že země, které patří k významným producentům ropy, teď nemají možnost zvýšit kapacity. V minulosti totiž málo investovaly. Poptávka po ropě se ale výrazně zvyšuje a pokud ji těžaři mají uspokojit, budou muset začít investovat do rozšíření těžby, řekl Itoua. Ten je zároveň ministrem energetiky v Kongu.

Šéf kartelu OPEC také poznamenal, že členské země těží na maximum sjednaných limitů. Znamená to, že případné další zvýšení těžby budou muset dohodnout se zeměmi, které nejsou členy OPEC. Organizace spolupracuje s několika dalšími zeměmi včetně Ruska, pro tuto širší skupinu se vžil název OPEC+. Itoua však upozornil, že situace ve dvou až třech zemích skupiny OPEC+ je teď špatná a nelze tam těžit tolik ropy, kolik si tyto země sjednaly.

V Rijádu spolu jednali šéfové nejdůležitějších organizací, které se věnují energetice. Bavili se o budoucnosti těžby ropy, a to v situaci, kdy se poptávka zvyšuje a spolu s ní také ceny. To vše v době, kdy rostoucí počet zemí slibuje odhodlání přejít k čistším zdrojům energie.

Fóra se vedle zástupců OPEC zúčastnili také představitelé Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a Mezinárodního fóra pro energetiku (IEF). Prezentovali tam názory na budoucí vývoj poptávky po ropě, které se často dost odlišovaly. Tématem byla také energetická bezpečnost a zajištění stability na trhu.

Významné těžební země, jako je Saúdská Arábie nebo Spojené arabské emiráty, už dlouho tvrdí, že příliš rychlá transformace a odklon od fosilních paliv nepříznivě ovlivní světovou ekonomiku a zhorší životní podmínky těch nejchudších. Řada zemí, kde je těžba ropy významným odvětvím, totiž spoléhá na příjmy z jejího prodeje.

Země, které podporují rychlou transformaci k čistým zdrojům energie, naopak trvají na tom, že investice do energetiky musejí směřovat hlavně do obnovitelných zdrojů, jako je větrná a solární energie. Je podle nich potřeba se zaměřit na financování inovativních řešení, pokud se má svět vyhnout katastrofickému scénáři výrazného zvýšení průměrné teploty na planetě. Na obou stranách je ale shoda v tom, že svět je zatím daleko od dosažení udržitelných cílů, vzhledem k tomu, že poptávka po energiích se dál zvyšuje.

"Nejdeme po vytyčené cestě. Jak by tedy měli ti odpovědní na toto dilema reagovat? Je realitou, že svět své energetické potřeby z 80 procent uspokojuje fosilními palivy," řekl podle agentury AP generální tajemník Mezinárodního fóra pro energetiku Joseph McMonigle. Tato organizace sídlí v Saúdské Arábii a byla i hostitelem sympozia.

IEF je největší organizací ministrů energetiky, má 71 členských zemí, mezi nimiž jsou i Spojené státy.

Poptávka po ropě se výrazně zvyšuje zejména díky tomu, že odeznívá pandemie covidu-19. Když před dvěma lety na jaře začala, vlády omezily společenské kontakty a výsledkem byl propad ekonomické činnosti. Poptávka po surovinách následně prudce klesla a cena ropy se dostala na mnohaletá minima kolem 20 dolarů za barel. OPEC a jeho spojenci výrazně omezili těžbu, kterou ale už loni začali postupně zvyšovat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

16.2.2022 19:59
Situace je extrémně špatná. Máme asi 80% energie z fosilu, zásoby na Zemi jsou stále dost vysoké, ale stejně dojdou. To těžaře a ropáky absolutně nezajímá.
Jenže kdyby došly, tak bude už na Zemi naprosto nedýchatelně a ekosystém bude dávno mrtvý.

Takže to musíme zarazit co nejdříve, což vidím dost černě, člověk je tvor víceméně blbý.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.2.2022 13:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Proč by to mělo zajímat těžaře? Jako že bude poptávka a oni zavřou krám a půjdou místo toho ekologicky pěstovat ředkvičky?
Prostě bez fosilních paliv se ještě kua dlouho neobejdeme. Takže se musí těžit. A tedy se do té těžby musí investovat. Vot i tak.
Na jednu stranu tu někde z před pár dní visí článek, jak jsou banky hrozné, bo ... https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropske-banky-stale-poskytuji-miliardy-usd-na-rozsireni-tezby-ropy-a-plynu

A na straně druhé pak EU hysterčí a píše ponížené supliky do Norska, jestli by trošku nemohli zvednout těžbu.

Jak u blbejch na dvorku ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.2.2022 15:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Ropní magnáti jsou takoví chudáci, že si musí na modernizaci těžby půjčovat u bank?
Dražší ropa má taky své výhody....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.2.2022 15:36 Reaguje na Pavel Hanzl
To má ... Joe vo tom ví své ... 5 dolarů u pumpy za galon a národ je bez sebe jako nikdy:-))).

Kdo není debil, ten při podnikání využívá úvěr. Dokonce i za bolšánů to tak bylo. Že o tom lopata Hanzl nic neví nepřekvapuje:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

17.2.2022 13:58
Jinak Brent za 90, to je slušný :-/.
Odpovědět
AZ

A Z

17.2.2022 16:45
Hmmm dražší ropa? No tak to snad ruské HDP vyleze nad 11 t. USD na obyvatele. :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist