https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/oslava-mezi-rybami-symbolicky-zakoncila-v-expozici-ziva-voda-letosni-sezonu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Oslava mezi rybami symbolicky zakončila v expozici Živá voda letošní sezonu

29.12.2023 16:34 (ČTK)
Areál Živá voda byl otevřen v roce 2012. Představuje život ve sladkovodních vodách, jeho velkou atrakcí je podvodní tunel, díky němuž lidé mohou pozorovat prostředí pod hladinou.
Areál Živá voda byl otevřen v roce 2012. Představuje život ve sladkovodních vodách, jeho velkou atrakcí je podvodní tunel, díky němuž lidé mohou pozorovat prostředí pod hladinou.
Foto | Palickap / Wikimeda Commons
Předsilvestrovská oslava mezi rybami dnes symbolicky zakončila letošní sezonu v expozici Živá voda v Modré na Uherskohradišťsku. Návštěvníci díky ní mohli pozorovat z tunelu pod hladinou hrátky potápěče s rybami, ve venkovním výběhu viděli krmení praturů. Připraveny byly také dílničky pro děti.
 

Oslava je tradiční akcí, která se v Modré opakuje na sklonku každého roku. Areál s klidnou vodou podle vedoucího expozice Jiřího Kroči v těchto dnech nabízí lidem možnost relaxace a odpočinku po hektickém období před svátky. "Opravdu toho shonu a starostí máme všichni dost," řekl dnes ČTK Kroča.

Děti si užily tvoření ze včelího vosku, z papíru si mohly složit rybu, pořadatelé pro ně připravili i další atrakce. Potápěč navíc pod hladinou namátkou vylosoval z očíslovaných vstupenek několik šťastlivců, kteří si z Živé vody odnesli věcné ceny.

Do expozice dnes spolu s vnoučaty ve věku tří a pěti let zavítali také manželé Helena a Josef z Kroměříže. Živá voda je jedním z oblíbených cílů jejich výletů. "My jsme sem jeli jenom tak. Jeli jsme se podívat na ryby a vůbec jsme nevěděli, že je tady nějaká akce. To bylo náhodné ranní rozhodnutí. Je to tu super," uvedli manželé.

Letos expozici navštívilo přibližně 150 000 lidí, loni jich bylo asi o 2000 méně. Před nedávnem ji obohatila samice vyzy velké, druhu, který je považován za největší sladkovodní rybu světa. Zhruba 2,5 metru dlouhý a 150 kilogramů vážící exemplář přivezlo na jaře do Modré speciálně upravené nákladní auto z jeseteří farmy v Německu. "Určitě i tato obrovská vyza napomohla tomu, že byl enormní zájem o náš areál. Kde jinde vidět tak majestátní, ohromnou rybu, která dětem při troše fantazie opravdu evokuje žraloka," řekl Kroča.

Areál Živá voda byl otevřen v roce 2012. Představuje život ve sladkovodních vodách, jeho velkou atrakcí je podvodní tunel, díky němuž lidé mohou pozorovat prostředí pod hladinou. Kromě ryb a vodních živočichů ukazuje expozice i rostliny typické pro povodí řeky Moravy. Od roku 2018 je její součástí také výběh s pratury, které mohou návštěvníci sledovat z nadhledu díky dřevěné lávce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist