https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ostravska-zoologicka-zahrada-zacala-s-chovem-lamy-vikuni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ostravská zoologická zahrada začala s chovem lamy vikuni

30.10.2022 00:20 | OSTRAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ostravská zoologická zahrada začala s chovem nového druhu. Jde o lamu vikuňu, jeden ze dvou divokých druhů lamy. Zoo získala dvě samice z německé Zoo Hannover. Později k nim přibudou ještě další samice a samec, řekla ČTK mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

"Vikuňa je jedním ze dvou divokých druhů lam žijících v jihoamerické přírodě. Obývá svahy And v Peru, Chile, Bolívii a Argentině ve výšce 3700 až 4800 metrů nad mořem. Životu ve vysokohorských podmínkách je dobře přizpůsobena, protože na spodní straně prstů má mozoly, pomocí nichž se bezpečně pohybuje na úzkých stezkách a skalních římsách," uvedla Nováková. Červené krvinky lamy vikuni dokážou v řídké horské atmosféře vázat více kyslíku, před chladem ji chrání velmi hustá srst.

Vikuně žijí v rodinných skupinách tvořených samcem a pěti až deseti samicemi s mláďaty. "V minulosti byl tento druh nadměrně loven pro srst a maso a čelil konkurenci domácích zvířat, což vedlo k prudkému poklesu populace a vikuňa se zařadila mezi ohrožené druhy. Do první poloviny 90. let minulého století byla na Červeném seznamu ohrožených druhů řazena v kategorii zranitelný. Díky ochranářským aktivitám a zákazu mezinárodního obchodu se podařilo rapidní úbytek zastavit," doplnila mluvčí.

V současnosti se početnost populace odhaduje na 350 000 dospělých jedinců. Návštěvníci Zoo Ostrava mohou vikuně vidět ve výběhu v blízkosti Pavilonu indických šelem, naproti kosterního modelu šavlozubce. Zoo Ostrava mohou zájemci do konce října navštívit až do 18:00, pokladny a pavilony se zavírají o hodinu dříve.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist