https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/parezy-pred-ministerstvem-zemedelstvi-greenpeace-upozornilo-na-kaceni-lesu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pařezy před ministerstvem zemědělství Greenpeace upozornilo na kácení lesů

4.5.2023 19:16 | PRAHA (ČTK)
Dnešní happening byl součástí kampaně Nekácejte.cz, kterou Greenpeace spustilo minulý týden. Lidé mohou u této příležitosti podepsat výzvu, která bojuje za větší ochranu starých lesů.
Dnešní happening byl součástí kampaně Nekácejte.cz, kterou Greenpeace spustilo minulý týden. Lidé mohou u této příležitosti podepsat výzvu, která bojuje za větší ochranu starých lesů.
Foto | Matúš Molnár / Greenpeace
Pařezy rozmístěnými před vchod do budovy ministerstva zemědělství dnes chtěli zástupci organizace Greenpeace upozornit na kácení lesů starších 120 let. Jejich ochrana je v Česku nedostatečná, uvedli. Za vážnou označili situaci v Krušných horách nebo Mariánském údolí na Ústecku. Staré stromy podle zástupců Greenpeace kácí jak státní podnik Lesy ČR, tak soukromé subjekty. V přírodě jsou přitom domovem vzácných druhů hmyzu, rostlin či savců, doplnili. Greenpeace dnes ministerstvu zemědělství také předalo požadavky na ochranu starých lesů.
 

Stát by měl podle nich například nastavit takové podmínky, které by vedly k úplnému zastavení kácení starých lesů. Opatření by se v prvé řadě měla dotknout Lesů ČR, ty totiž obhospodařují asi polovinu starých lesů ve státním majetku, uvedla vedoucí kampaně Greenpeace za záchranu starých lesů Nikol Krajčová. V Česku podle ní lesy starší 120 let zabírají přibližně devět procent rozlohy, chráněná je ale jen malá část, řekla.

"Staré lesy mají i další důležité funkce, stabilizují vodní režim v krajině a pomáhají nám zmírňovat průběh klimatické krize. Vyzýváme proto dnes Lesy ČR a ministerstvo zemědělství, aby přestaly kácet lesy starší 120 let, a ochránily je tak pro biodiverzitu i nás všechny. Je na rozhodnutí státu, jak naloží s majetkem nás všech, proto by měl rozhodnout o ochraně lesů ve svém vlastnictví co nejdříve," řekla Krejčová. V dutinách stromů se podle ní ukrývají vzácné druhu brouků, jako je například kovařík fialový či tesařík alpský. Ve starých lesích žije také sokol stěhovavý či netopýr rezavý, doplnila.

Greenpeace například dlouhodobě upozorňuje na situaci ve východním Krušnohoří. "V minulosti se zde vyskytly případy holosečného kácení, vysazování nepůvodních dřevin, či dokonce ilegálního kácení bez povolení, a to jak ze strany soukromého vlastníka, tak i státní společnosti Lesy ČR. Státní společnost přitom v současné době plánuje další těžbu v nejstarších porostech na úpatí Krušných hor," uvedla organizace dříve. V minulosti Greenpeace také kritizovala nedostatečnou ochranu bukových lesů v okolí zámku u Horního Jiřetína nebo lesů u Litvínova.

Dnešní happening byl součástí kampaně Nekácejte.cz, kterou Greenpeace spustilo minulý týden. Lidé mohou u této příležitosti podepsat výzvu, která bojuje za větší ochranu starých lesů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

5.5.2023 06:59
Máme bezzásahová území, kde se nekácí. Jinde se kácí, protože dřevo je obnovitelná surovina a na místo vykácených stromů se sází nové. Pokud je ponecháme zetlít, zachycený CO2 se opět uvolní do atmosféry a navíc majitel utrpí škodu z nerealizovaného prodeje dřeva.
Obdobné akce ukazují na vyprázněnost dané skupiny, protože všechny podstatné a smysluplné změny v oblasti ochrany životního prostředí vykonaly předchozí generace. Tam, kde mají rozhodovací moc, prosazují řešení, která jsou škodlivá. Namátkou třeba prosazování biopaliv a zákaz jaderné energetiky.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.5.2023 08:10 Reaguje na Richard Vacek
byť chápu motiv, nerozumím, proč si někdo myslí, že se starý strom nemůže porazit a využít dřevní hmotu, aby z toho byl třeba nábytek nebo něco s trvalou hodnotou. Ono záleží jak se ta dřevní hmota využije, když z ní vytvoříte něco, co trvá a nestrčíte jí do kotle, tak CO2 se neuvolní, jenže to bychom museli také více tuto "dřevní" hmotu preferovat i ve stavebnictví, nejen na prkna ale i trámy, které vydrží desítky let a při dobré péči i déle.
Obecně v přírodě neumírají jen mohutné stromy a tak když se nechají zetlít, tak se živiny vrátí do půdy. Jde o míru a to jak se dřevo využívá následně.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.5.2023 08:31
ale asi se naráží na tohle....https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/lukasn-hrabek-tisice-let-stare-lesy-v-krusnych-horach-padaji-k-zemi
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

5.5.2023 12:18
V Krušných horách není skutečně větší plocha starého lesa. No měl by tam být Národní park.
Odpovědět
VN

Vladimír Němec

13.8.2023 00:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na svazích ano, tam jsou právě ty bučiny. "Původní" lesy, hlavně smrkové, byly zničeny imisemi především na náhorní planině Krušných hor. Jinak Krušné hory byly historicky několikrát brutálně odlesněny téměř do mrtě a to především v souvislosti s těžbou a zpracováním kovových rud a také v souvislosti se sklářským a dalším průmyslem. Proto je tam u dnes již starších porostů v zásadě určitá stejnověkost.
Odpovědět
Anyr

Anyr

5.5.2023 14:55
Žel, předchozí generace - minimálně v ČR - přistupovali k celé přírodě jen jako k "zásobárně, poskytovateli surovin dle lidské libovůle", a z lesů se staly jen prosté "záhony různě jakostního dřeva", bez ohledu na to, že právě lesy (= moc mnoho stromů u sebe, které spolutvoří lesní ekosystém) z podstatné části zajišťují život na planetě tak, jak funguje dnes.
Socialismus nebo kapitalismus, to je jedno - vždy šlo jen o prachy, o moc. A les byl a stále je fajn výrobní prostředek.

Pokud by šlo jen o můj názor: zákonem stanovit jako jediný možný postup hospodaření výběrnou těžbu, zákonem určit jaké stromy nesmí být poraženy, a to ve všech lesech bez ohledu na "vlastníka", a zákonem určit procentuální zastoupení druhů dřevin a to vždy s ohledem na lokální podmínky.
Navíc, abych tu zdejší diskutující nasral víc, osobně považuju myšlenku VLASTNICTVÍ lesa za nehoráznou lidskou aroganci a do nebe volající nesmysl :)
Člověk na planete vlastní leda tak kulový. Maximálně chvilku spravuje to či ono, a to téměř vždy pěkně blbě.

Krásný víkend všem, a nemračte se! :D :*
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.5.2023 15:28 Reaguje na Anyr
Je fajn, že vám imponuje systém, kdy (téměř) vše bylo státní. Obdobně to mají tuším v Číně. Člověk nemůže vlastnit pozemky, stát mu je pronajme (třeba na sto let). Zjednoduší se tím výstavba dálnic a podobně, kde to nenaráží na spoustu zatvrzelých vlastníků.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.5.2023 16:56 Reaguje na Anyr
Jak to, že vy jako komunard nevíte, že základ takového zákona je už od Karla IV, potažmo téměř v dnešním duchu od Marie Teresie.
Odpovědět
VN

Vladimír Němec

13.8.2023 00:24 Reaguje na Anyr
Co se výběrného způsobu týká, tak se leckde začíná prosazovat filozofie "Dauerwald". Jenže se to nedá zavést hned a možná ani ne všude. Co se týká těch starých lesů, hlavně bučin, tak to jsou monokultury, vysazované kdysi kvůli potřebě sklářského průmyslu. Někomu se to líbí, mne to spíše děsí, protože tam vidím počínající známky rozpadu. Každá monokultura je totiž malér už z principu. Pro různé organismy jsou řešením především tzv. biotopové stromy, kde se vlastníkovi natisknutými penězi zaplatí za to, že je nechá stát.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.5.2023 18:53
Předpokládám že před umístěním pařezů si Greenpeace vyjednalo na místním obecním úřadě dočasný zábor půdy. Pokud ne, tak tím umístěním pařezů spáchali minimálně přestupek.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

5.5.2023 20:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tuším, že u našich soudů platí pravidlo, že když spácháte přestupek v dobrém úmyslu, tak se o přestupek nejedná.
Tak nějak to bylo s nebohými ruskými turisty, u kterých hotel požadoval podepsání nějakého cancu, jinak že je neubytuje.
https://ostrava.rozhlas.cz/ostravsky-hotel-kde-neubytovavali-ruske-turisty-s-pokutou-od-coi-nesouhlasi-6983317
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

6.5.2023 07:49
V posledních letech mám pocit, že se ekologičtí aktivisté úplně pomátli a ve své bublině ztratili smysl pro realitu a hospodaření v krajině... Chtějí přírozenější žití s větším využitím obnovitelných zdrojů nebo je pro ně důležitější přehnané ochranářství než udržitelné hospodaření s přírodními zdroji ?
Jejich argumentace je často demagogie. V tomto případě zmiňované funkce plní i jiné typy lesa nebo krajiny a navíc stromy 120 let jsou v mnoha lokalitách o málo starší než optimální těžební věk.
A podobných ochranářských kauz, které popírají udržitelné hospodaření, je hodně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

6.5.2023 17:01 Reaguje na Tomáš Zeman
Je ale pravdou, že i starý bukový les na dostatečné ploše (nějaká desítka km2) by měl být i v Krušných horách. Ale taky louky, rašeliniště, pastviny a výmladkové lesy a ... Jen ty vrtule by tam být neměly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist