https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pavel-vysypanim-hnoje-pred-urad-vlady-se-problemy-zemedelcu-nevyresi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pavel: Vysypáním hnoje před úřad vlády se problémy zemědělců nevyřeší

7.3.2024 19:31 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | palinchak / Depositphotos
Prezident Petr Pavel rozumí tomu, že se zemědělci cítí frustrovaní, vysypáním hnoje před úřad vlády se ale jejich problémy nevyřeší. Podle něj by se zástupci velkých i malých zemědělců měli snažit najít s vládou řešení, kterým nebude jen zvyšování dotací. Pavel to řekl novinářům v Kersku na Nymbursku na závěr dvoudenní návštěvy Středočeského kraje.
 

Před sídlem vlády v Praze se dnes uskutečnila demonstrace nespokojených zemědělců proti národní politice. Zúčastnila se jí asi tisícovka lidí. Jeden ze zemědělců dnes před úřad vlády a na přilehlé tramvajové koleje vysypal hnůj, a omezil tak provoz MHD. Policisté ho zadrželi, je podezřelý z několika přestupků.

"Na jedné straně naprosto chápu, že zemědělci se cítí už frustrovaní, protože jednání o řešení jejich dlouhodobých problémů probíhají dlouho a možná ne s takovými výsledky, jaké by si představovali. Na druhou stranu vysypat hnůj před úřad vlády určitě ty problémy nevyřeší," uvedl Pavel. Podobně zemědělcům podle prezidenta neprospívá to, že se k jejich protestním akcím přidávají skupinky nebo jednotlivci, kteří se podle něj chtějí na akcích jenom přiživit.

Pavel míní, že by stálo za to dát dohromady nejen zástupce sdružené ve svazech, ale i malé a možná i soukromé zemědělce, kteří mají na věc jiný pohled než ti velcí, a pokusit se s vládou u stolu - ne na ulicích - najít řešení. Tím řešením nebude jenom zvyšování dotací, protože to je podle Pavla nikdy nekončící proces vedoucí do slepé uličky, ale hledání systémových řešení.

Celkově dnes podle mluvčí Agrární komory Barbory Pánkové do Prahy přijelo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 zemědělských strojů. Po skončení akce se jeden z protestujících dostal za zátarasy před úřadem vlády a policie jej zadržela, jinak byla demonstrace poměrně klidná. Zemědělci požadují od vlády podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem, případně nedanění evropské provozní dotace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 19:38
Planými sliby také ne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

7.3.2024 19:40 Reaguje na Karel Zvářal
A nebyl to hnůj, nýbrž digestát, produkt protežovaných bioplynek.
Odpovědět

Petr Šrámek

8.3.2024 19:43 Reaguje na Karel Zvářal
Od kdy digestát, který je tekutý, drží tvar kupy?Popravdě to byla směs hnoje a oběrků siláží z jámy. Stál jsem metr od toho.
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.3.2024 20:09
Hnůj je vzácná surovina, to není výsměch vládě. Hnůj to je přece jeden ze stavebních "kamenů" k naplnění zelených cílů Green dealu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.3.2024 08:00 Reaguje na Milan Milan
1*
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

9.3.2024 22:30
Vysypaný hnůj opravdu problém zemědělců nevyřeší. Ale může být pro kompetentní pracovníky připomenutím, aby se o problémy zajímali a hlavně, aby je ve své kompetenci také i řešili.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist