https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/perutyn-ohnivy-si-nasel-cestu-do-atlantiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Perutýn ohnivý si našel cestu do Atlantiku

30.3.2011 01:00 | GAINESVILLE/HODONÍN (Ecomonitor)
Zdánlivá křehkost a krása je však ošidná, pruhování slouží jako dokonalé maskování při útoku na nic netušící kořisti. Bodce na ploutvích jsou napuštěny silným toxinem.
Zdánlivá křehkost a krása je však ošidná, pruhování slouží jako dokonalé maskování při útoku na nic netušící kořisti. Bodce na ploutvích jsou napuštěny silným toxinem.
Foto | Radomír Dohnal / Ekolist.cz
Za normálních okolností je vysoký počet volně žijících zvířat chápán jako známka dobrého stavu ekosystému. Což ale není případ na pohled úchvatné ryby, která začala obývat západní pobřeží Atlantiku – perutýna ohnivého, píše server ENN.
 

Nový osídlenec, který obohatil podmořskou faunu západního pobřeží Atlantiku, dělá mořským biologům na čele hluboké vrásky. Perutýn ohnivý má svou domovinu v mořích jihovýchodní Asie. Dosud nejasným způsobem se dostal do vod, kde na jeho velmi dravé stravovací návyky rozhodně nejsou zařízení. Překvapivá je zejména rychlost, s jakou se tento nádherný a současně nebezpečný druh šíří vodami Atlantiku. Karibik obsadil během tří let.

Některé oblasti jako Bermudy nebo Kajmanské ostrovy se pustily do kontroly výskytu perutýnů. Těm se daří i v oblasti Mexického zálivu a pobřežního šelfu podél západního pobřeží USA. „Nic podobného tu dosud nebylo k vidění,“ říká Pam Schoefildová, vědkyně z floridského centra ekologických studií. „Pozorovali jsme v těchto vodách už řadu nepůvodních druhů, ale rychlost a schopnost šířit se u perutýnů překonala naše dosavadní zkušenosti,“ dodává Schoefildová, která se podrobně zabývá možným negativním dopadem výskytu invazních exemplářů na přirozená společenstva korálových útesů.

Perutýni jsou doma v mělčích vodách Indického nebo Tichého oceánu a dotvářejí exotický obraz tropických útesů a lagun. Ryba dorůstající až 35 centimetrů je skutečným elegánem, dávajícím na odiv své pruhovaně vybarvené tělo s vlajícími ostny ploutevních bodců, připomínajícími lví hřívu. Kvůli této výzdobě je nazývána „lionfish“, lví ryba.

Zdánlivá křehkost a krása je však ošidná, pruhování slouží jako dokonalé maskování při útoku na nic netušící kořisti. Bodce na ploutvích jsou napuštěny silným toxinem. Vědci v současné době nepředpokládají, že by tohoto dravého krasavce, který už nyní velmi dobře konkuruje místním predátorům, bylo možno nějak celoplošně hubit. O jednotlivé zákroky se pokouší většinou jen správy podmořských rezervací, například ve Florida Keys National Marine Sanctuary, kde bylo odstraněno v loňském roce 600 perutýnů.

Článek byl uveřejněn 17. 3. 2011 pod názvem „The Spread of Lionfish in the Atlantic“ na serveru Environmental News Network.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist