https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petici-proti-spalovne-v-rybitvi-u-pardubic-podepsalo-10.000-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petici proti spalovně v Rybitví u Pardubic podepsalo 10 000 lidí

14.4.2023 11:18 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
Petici proti spalovně nebezpečných odpadů v Rybitví u Pardubic podepsalo 10 000 lidí, další osm stovek elektronicky. Zástupci města ji předali Senátu. Odpůrci zprovoznění spalovny teď čekají na posudek ministerstva životního prostředí, bude do konce dubna, uvedl magistrát.
 

"Máme za sebou již několik veřejných projednání, máme řadu pádných argumentů, proč obnovení provozu spalovny výslovně odmítáme. Zástupci z řad ministerstva životního prostředí i společnosti AVE CZ tyto argumenty slyšeli jak od nás, tak i přímo od obyvatel Pardubic a okolních obcí, kteří se dle mého oprávněně bojí toho, že by obnovený provoz výrazným způsobem negativně ovlivnil životní prostředí v okolí jejich domovů," řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Zařízení vlastní AVE CZ od roku 2006, spalovna je odstavená od roku 2004. Pokud by firma, která o obnovu odstavené spalovny usiluje, získala kladné stanovisko ministerstva životního prostředí, potřebuje před zahájením stavby ještě integrované povolení, územní a stavební povolení, což je dlouhodobý proces. Pardubická radnice doufá, že kladné hodnocení nedostane.

Společnost tam chce spalovat až 20 000 tun průmyslového a nemocničního odpadu za rok, což s dvoutýdenní odstávkou představuje ročně 7500 provozních hodin. Projekt má zahrnovat stavbu nové provozně administrativní budovy s laboratoří na analýzy přijímaných odpadů, modernizaci příjmu odpadů s rekonstrukcí příjmu kapalných odpadů, sanaci bunkru na pevné odpady. Součástí jsou také stavební úpravy svozové a provozní budovy nebo výstavba nové rotační pece a parního kotle.

Firma opakovaně přepracovávala dokumentaci. Radnice několikrát využila svého práva a zaslala v řádném termínu na ministerstvo životního prostředí několik připomínek. Poslední veřejné projednání se konalo loni v listopadu.

"Uvidíme, jaký bude nakonec výsledný verdikt, ale stále věříme, že ministerstvo nebude brát naše argumenty i hlas veřejnosti na lehkou váhu. Přeci jen zde jde o zdraví lidí a naše připomínky k přepracované dokumentaci jasně dokazují, že spuštění spalovny bude mít zásadní vliv na životní prostředí," řekl náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist