https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/petrlik-vinik-havarie-na-becve-se-uz-bude-hledat-jen-stezi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Petrlík: Viník havárie na Bečvě se už bude hledat jen stěží

15.10.2020 17:09 | PRAHA (ČTK)
Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se podle Povodí Moravy podařilo naředit i zvýšením odtoků z přehrad. V případu padlo několik trestních oznámení.
Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se podle Povodí Moravy podařilo naředit i zvýšením odtoků z přehrad. V případu padlo několik trestních oznámení.
Bude už těžké hledat viníka ekologické katastrofy na řece Bečvě, pokud Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a policie nemají indicie z již dříve odebraných vzorků. Na on-line tiskové konferenci to řekl Jindřich Petrlík, vedoucí programu Toxické látky a odpady ekologické organizace Arnika. Kyanidy se podle něj poměrně rychle ve vodě rozpouštějí. Proto se obává, že pokud viník ještě není policii znám, bude se muset spolehnout už pouze na svědectví lidí z konkrétních provozů. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) přitom po havárii uvedl, že věří, že najít zdroj znečištění bude otázkou hodin.
 

Úhyn desítek tun ryb v Bečvě způsobil kyanid. Brabec na začátku října řekl, že látka mohla pocházet z kanálu vedoucího do řeky z areálu bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm.

"Problém je, že v havárii jsme tak daleko. Kyanidy se poměrně rychle rozpouštějí ve vodách, reagují. Pokud nejsou indicie z těch vzorků, co odebrala ČIŽP po havárii, tak se obávám, že teď jejich hledání už bude záležet jenom na svědectví konkrétních lidí z konkrétních provozů. Ale dohledat to na základě nějakých stop kyanidů bude podle mě složité," poznamenal Petrlík.

Podle něj pozornost zprvu upoutala chemička DEZA, která spadá pod koncern Agrofert. "Protože vykazuje dlouhodobě kyanidy ve vypouštěných vodách," řekl. ČIŽP i policie to ale podle Brabce vyloučily, vinu odmítla i chemička. Do areálu bývalé Tesly v Rožnově podle něj vedla jiná indicie. "Když jsme se podívali na seznam kyanidových havárií v České republice, tak právě z Rožnova došlo k úniku kyanidů v roce 1979," uvedl Petrlík.

"Je otázka, jestli to je nějaký ze stávajících provozů, které tam jsou, které mohou používat kyanidy v té své technologii, nebo jestli nemohlo jít o nějaké staré zásoby, které tam zůstaly a které se nedopatřením nebo úmyslně mohly dostat do odpadních vod," dodal. Jednou z možností je, že někdo objevil v areálu starý sud a namísto toho, aby jej předal k odborné likvidaci, zbavil se jej tímto způsobem, míní.

Kyanid zasáhl více než třicetikilometrový úsek Bečvy z Valašského Meziříčí až po Přerov. Kontaminační mrak po sobě zanechal mrtvou řeku. Havárie s tak masivním úhynem ryb se vyskytují podle evidence ČIŽP zhruba jednou za deset let. Koncentraci nebezpečných látek v řece se podle Povodí Moravy podařilo naředit i zvýšením odtoků z přehrad. V případu padlo několik trestních oznámení.

Co se týče látek nebezpečných pro vodní organismy, nejvíc jich loni podle dat Integrovaného registru znečišťování (IRZ) vypustila společnost MS technik právě v Rožnově. Meziročně se v celé ČR podle Petrlíka zvýšilo množství takových látek vypuštěných do vody zhruba o devět tun.

Nejvíce kyanidů loni vypustila čistírna odpadních vod v Ostravě, která pravděpodobně přijímá odpadní vody z místních metalurgických provozů. DEZA je pátým největším znečišťovatelem vod kyanidy, loni jich vypustila do Bečvy o 30 kilogramů více oproti roku 2018.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.10.2020 04:31
Neschopnost nebo nezájem Policie ČR a dalších složek státní správy - jinak to pojmenovat nelze.

Za krádež pěti balení pistácií tři roky natvrdo a stačily na to tři týdny ,
za vytrávení řeky a ohrožení veřejného zdraví nic.
Jednoznačný návod pro ekologické lumpy všeho druhu, aby se nebáli a se ŽP si taky nedělali vrásky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.10.2020 07:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, konečně můžu s vámi bez poznámek souhlasit. Já to vidím jako šlompáctví neboaž fatální neschopnost státní správy. Jestli je viník třeba stačil zkorumpovat miliónovými úplatky se nedá říci.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.10.2020 10:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zase vám musím oponovat pane Vinklere. Neřekl bych, že je to jednoznačný návod..... ale spíš jednoznačné zjištění, že u nás někteří jsou prostě a jasně, ať se děje co se děje, nepostižitelní. No a že to potom také vypovídá něco, ne zrovna lichotivého o státní správě a státních institucích obecně. S tím naopak souhlasím
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.10.2020 10:06
Tak dlouho hledali náhradního viníka, až našli záznam o tom, že z areálu bývalé Tesly Rožnov unikl kyanid v roce 1979..... že ale nesedí místo prvního úhynu ryb s umístěním tohoto kanálu a že naopak sedí s tím kde je výpust DEZY, která navíc vypouští kyanid naprosto standardně a každoročně, tak to nikomu u policie ani ČIŽP nevadí.....

Pokud to skončí tímto očividně zmanipulovaným vyšetřováním, tak už nevěřím ani policii ČR (o zkorumpovanosti ČIŽP už se ví dlouho a mám s tím i osobní zkušenost)... i policie už je totiž pravděpodobně zkorumpovaná Babišem a jeho organizovanými zločinci z všemožných chemiček a jiných hovadských Agroferních závodů....
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

16.10.2020 10:29 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ano, DEZU všichni rychle vyloučili dřív, než byly vůbec nějaké výsledky rozboru vody. Přitom její mluvčí vysloveně lže a potenciál vytrávit Bečvu tahle firma má docela dobrou:
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/10/13/deza-o-stopovych-kyanidech-a-kyanidovych-stopach-cast-ii/?fbclid=IwAR2WODQua2bvjLPeWFXB8eMqBoq_zXIcZSscGw2Kff8jp1c9WsE0FkMknA0
Odpovědět
MM

Mirek Macháček

17.10.2020 18:25 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Musím s Vámi naprosto souhlasit.
V neděli 20.9. jsem náhodou byl zrovna na rybách na Bečvě. Otrava v plném proudu. V pondělí jsem s dozvěděl, že totální otrava začala kousek pod mostem do Choryně. Jel jsem se tam podívat, pod mostem a ani nad mostem žádné mrtvé ryby, vše začalo několik set metrů níže.
Ve čtvrtek jsme se dozvěděli , že řeku vytrávil kyanid, přesto si rybáři stěžovali na zápach chloru. Pod mostem je velký sypaný splav, ketrý dokonale promísí veškerou vodu v Bečvě - z toho jsem usoudil, že výtok jedu musel být blízko tomuto jezu.
Velmi mě překvapilo, že jako možný viník byly označené firmy v bývalém areálu Tesly na základě toho, že na výtoku staré kanalizace, bylo naměřené mírné překročení kyanidů - vyšetřování se tedy směřovalo do Rožnova.
V pondělí po havárii, kdy se ještě nevědělo, co vodu vytrávilo, byla vyloučena z okruhu podezřelých Deza.
Jelikož jsem v bývalé Tesle několik let pracoval, ptal jsem se ve firmách, kde pracují s kyanidy, zda je možné, abyse kianid z Tesly dostal do Bečvy pod Valašským Meziříčím. Zjistil jsem, že je to téměř nemožné.
Jednak malé firmy nakoupené látky přísně evidují a musí mít doklady o jeho likvidaci - vše musí souhlasit.
V Tesle je chemická čistírna, kde jsou vody s kianidy několkrát přečerpávány, přitom kontrolovány na obsah kyanidů. Kyanid je přitom neutralizován Chlornenam draselným. Údajně na čističce nejsou taková množství a ni koncentrace, které by dokázaly Bečvu otrávit na 40 km.
Pokud by se někde našla stará zátěž, jak píše p. Petrlík a někdo by vylil sud s kyanidem do kanalizace, vše by proběhlo jinak, než že by byla vytrávená bečva pod Juřinkou.
V Tesle je kanalizace dešťová - ta by vytrávila Bečvu v Rožnově
Kanalizace splašková by vytrávila čístírnu v Zubří.
Pokud by kyanid někdo vylil do chemické kanalizace, pak se kyanid objevil v čístírně v Tesle a laboratoře by toto objevily.
Také je zde ten aspekt, pokud by někdo vylil sud kyanidu do jakékoliv kanalizace, ještě by za tímto sudem musel ,,poslat,, obrovské množství chlornanu. Pokud chlornan ještě leptal sliznice po 25 km v Hustopečích, pak asi nebyl vylit d kanalizace v Rožnově.Nejsem chemik, ale bylo mi sděleno, že chlornan po 5 km by neměl být cítit a neměl by leptat ??
Na výtoku z kanalizace z Tesly již v úterý 22.9. žily nitěnky, které by asi takovou nálož kyanidů a chlornanu nepřežily.
Také jsem si prošel celou Bečvu od Choryně až k Juřince. Ten den tekly 4m3/sec. Tedy poměrně málo vody. Pokud by jed vytekl z Tesly, pak k místu masového úhynu více jak 4 km. Údajně byly nějaké mrtvé ryby blíže, ale já jsem je neviděl. Na trase kde měl projít kyanid jsou dva velké jezy, několik menších kamenných skluzů. Je téměř jisté, pokud by jed vytekl zde, že by mrtvé ryby v tak malém průtoku musely být mnohem výše.
Navíc zde byl prováděn průzkum a bylo zjištěno , že ještě 1500 metrů pod výpostí z Tesly je vše OK.
Celou dobu jsem byl přesvědčen na základě článku na Hranickém deníku, že Deza pracuje se stopovými množstvími kyanidů a že zde není žádný zásobník kyanidů. Po přečtení článků pana Petřivalského se zdá, že je vše jinak. Také jsem četl, že i nově budovaná čistírna v Deze je napojena na laguny ve Lhotce, ale v článku pana Petřivalského je zmiňován další výtok z obtoku lagun.
Tak si tedy kladu další otázky, jak to ve skutečnosti je.
Články mně odpověděly na mnoho nejasností, ale pořád nějaké otázky zůstávají a to především jedna:,, na co potřebovaly odpovědné orgány 3 dny, aby informovaly veřejnost, že v řece teče kyanid, když to měli údajně vědět už v pondělí - opět toto zmiňuje pan Petřivalský ve svém článku. Neporušil náhodou někdo povinnost informovat občany o nebezečí?
Na závěr musím souhlasit s panem Petrlíkem, že se viník bude hledat těžko, důkazy odnesla voda a ,,nekvalitní,, práce při odběru vzorků.(Údajně neměly být použity vzorky rybářů přímo z doby otravy, protože byly v PET lahvích )??
V Tesle důkazy nalezeny nebudou, protože tam nejsou a jiný podezřelý už není???
Takže viník neznámý - zatím.

Můj názor - myslím, si, že za takovým průšvihem stojí lidé. Budou mezi nimi lidé, zodpovědni za tuto katastrofu a ti budou zatloukat. Ovšem asi tady budou i lidé, kteří o tom vědí a nenesou odpovědnost a ti si to pro sebe nenechají.
Takže nakonec to budeme tichou poštou vědět všichni, jen nebude koho potrestat.

Žijeme v přetechnizované době, může se toto stát. Zradí technika nebo chyba člověka. V normální společnosti by se to však vyšetřilo, sjednala by se náprava, lidi by to pochopili.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

16.10.2020 10:27
Naprostá neschopnost a selhání!
Kdo všechno selhal?
1/ Rybáři, protože nezajistili rychlé vyšetření ryb odborníkem na toxikologii. Vliv kyanidu jde poznat velmi rychle podle jasně červených žaber a toto podezření pak jde velice rychle prokázat jednoduchým rozborem vody. Do večera mohlo být jasno! Řadoví členové ale skvělí, ryby sbírali jako draci...
2/ Hasiči - protože se s vodou pinožili sami a teprve za 4 dny zjistili, že to byly kyanidy, tedy s křížkem po funuse. Měli si okamžitě vyžádat odbornou pomoc specializovaného subjektu. Takhle hledali jak slepej po tmě a rybáře zatím pálily ruce...
3/ Organizátor celého toho pohaváriového cirkusu, který to zjevně nezvládal: nepřizval nejkompetentnější z oboru, nekoordinoval a zvonka to vyzerá, že mu to bylo celkem šumák. Takže buď je tam někdo, kdo by měl jít okamžitě dělat něco jiného, nebo to neřídil nikdo a je to na změnu celého schématu řízení.
4/ Státní podnik Povodí Moravy, který sice začal víceméně bezodkladně pouštět vodu z Bystřičky, aby koryto propláchl a posunul problém někomu jinému, ale vysoce odborná laboratoř se zapojila až se zpožděním asi 4 dny a jen tak mimochodem Přitom jestli měl někdo potenciál věc pořešit, byli to právě oni!
5/ ČIZP, Policie, Hasiči a vůbec všichni - po havárii nikde nebyly k dispozici vzorky vody! Neuvěřitelné nezajištění důkazů! Jak se pak mají dělat další analýzy! Mám za to, že k nalezení viníka by dost pomohly právě analýzy doprovodných látek s těmi kyanidy. Jestli od ropy, tak DEZA, jestli s nějakými kovy, tak galvanovny - a pak už lze hledat podle spektra těch kovů, která firma s čím pracuje či pracovala.
Další už nebudu ani zmiňovat, tihle jsou asi nejdůležitější.
Doufejme, že šlo o selhání z neschopnosti a nikoli proto, že "nebyla vůle to vyšetřit" kvůli premiérově DEZE. To je tak z celé kauzy asi ta poslední naděje.
Hezký den!
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

16.10.2020 11:07 Reaguje na Jindřich Duras
Pane Duras, nějak s vámi nemohu souhlasit. Rybáři a hasiči odvedli svou práci výborně. Samozřejmě mohli si vzít třicet " zavařovaček" a zajišťovat vzorky ale to snad není zas tak jejich práce. Toto je v první řadě úkolem ČIŽP. Té inspekce která aniž by věděla ( nebo snad proboha, nechci domýšlet, že by to již věděla) vyloučila dopředu možného viníka. Tedy vylučovala ve chvíli kdy ještě údajně nevěděla co vůbec otravu způsobilo. Proč to bylo policii předáno až po pěti dnech? Čekalo se na to až voda zamete stopy? Zcela jednoznačně to tedy zapáchá na ČIŽP a MŽP.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

16.10.2020 11:46 Reaguje na Jarek Schindler
Rybáři odvedli svou práci dobře a obětavě, zadarmo a s úsilím pro lepší příští.
To selhání - možná opomenutí nebo se spolehli na někoho jiného, kdo to neudělal - vidím v tom, že jejich funkcionáři měli popadnout okamžitě vzorek čerstvě uhynulých ryb a vyrazit ještě v neděli do Vodňan. To je celé. Jinak zde proti nim nic nemám a jejich práce si určitě vážím.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

16.10.2020 19:21 Reaguje na Jindřich Duras
Nemohu s vámi souhlasit. Rybáři tuto práci neprovedli zadarmo-rybáře tato práce stála peníze za likvidaci uhynulých ryb a to není v žádném našem zákoně. Jinak, kdo nese odpovědnost za postup a chyby v této otravě jednoznačně vyplívají z §40 havárie a § 41 Povinnosti při havárii-tyto paragrafy jsou v zákoně o vodách-vodním zákoně. Petrův Zdar
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.10.2020 07:58 Reaguje na Jarek Schindler
Naši společnost požírá nejhorší forma korupce, korupce systémová, neboli vládní. Obávám se, že i tohle může být její důsledek.
Odpovědět
MH

Miroslav Hruška

17.10.2020 14:55
Když se do deseti dnů nepodařilo najít viníka té katastrofy, bylo už jasné, že se nenajde nikdy. Ne proto, že by to nešlo, ale patrně proto, že by to někoho pořádně seklo přes prsty. Myslím si, že tady nejde o nezájem policie, ale vypadá to tak, že kdyby policie někoho dopadla mohlo by to stát několik policistů místo. Ten, kdo to zavinil je asi velmi dobře usazen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.10.2020 13:30 Reaguje na Miroslav Hruška
Myslím si, že se to ví velmi jasně a důkazů je něurékom a hlavně doufám, že to někdo má schované a až to půjde, celé se to vytáhne na světlo Boží.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist