https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plastove-obaly-spolecnosti-amazon-jsou-recyklovany-jen-minimalne-zjistil-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plastové obaly společnosti Amazon jsou recyklovány jen minimálně, zjistil průzkum

22.3.2024 01:31 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Každý rok skončí jako odpad více než 317 500 tun recyklovatelných plastových obalů společnosti Amazon. Přestože by mohly být znovu využity, končí na skládkách, ve spalovnách nebo neznámo kde. Vyplývá to ze zprávy americké spotřebitelské skupiny Public Interest Research Group (PIRG) a Centra environmentálního amerického výzkumu a politiky (EARPC). Mluvčí internetového obchodu Amazon uvedla, že společnost se snaží zmenšit množství obalového materiálu, ale nemá pod kontrolou jeho konečný osud.
 

Plastové obaly, které Amazon označuje jako recyklovatelné, vytvoří ročně více než 321 500 tun odpadu. Jenom tento odpad by stačil na to, aby v podobě výplňových vzduchových polštářů obtočil Zemi více než 800krát. A nezahrnuje dalších mnoho milionů tun kartonových obalů a nerecyklovatelných obalových plastů.

Práce organizací PIRG a EARPC zjišťovala, kde recyklovatelný plast vyprodukovaný společnosti Amazon končí. Přestože má společnost svůj program sběru odpadu k recyklaci, není příliš efektivní. Za prvé vyžaduje, aby zákazníci vozili svůj obalový odpad na speciální sběrná místa. Vzhledem k tomu, že zákazníci nakupují u Amazonu mimo jiné proto, že jim zboží doručí pohodlně až ke dveřím, se do recyklačního střediska dostane méně než pět procent recyklovatelného plastu.

Ale ani to, že se plastový obal dostane do sběrného kontejneru není zárukou toho, že bude zrecyklován. "Provedli jsme průzkum účinnosti systému odevzdávání obalů v obchodech, který Amazon používá pro recyklaci svých plastových fólií," popisuje průzkum Jenn Engstromová, autorka nové zprávy a ředitelka kalifornské pobočky PIRG.

"(Pracovníci PIRG) a dobrovolníci umístili do 93 recyklovatelných obalů Amazonu, plastových sáčků s bublinkovou výstelkou a vzduchových výplňových polštářků, malá sledovací zařízení a odevzdali je do kontejnerů v obchodech po celé zemi, aby zjistili, kde nakonec skončí," vysvětluje Engstromová.

Dokonce i z těchto 93 obalů, které byly odneseny na sběrná místa určená společností Amazon, se do recyklačního centra dostaly pouze čtyři. A ani u těchto čtyř obalů není možné zjistit, jestli pak byly použity k recyklaci nebo ne, uvedla Engstromová.

Třináct z 93 sledovaných plastových obalů z Amazonu putovalo přímo na skládky, dva skončily ve spalovně a tři se dostaly do přístavů mířících do zámoří. Další putovaly zpět do skladů a distribučních center Amazonu, anebo neznámo kam.

Velká část, 24 ze sledovaných obalů, skončila ve společnosti Trex, která vyrábí plastové lavice a palubky. Podle zprávy ale není jisté, že byly obaly od Amazonu skutečně k jejich výrobě použity, protože při zpracování musí být materiál bez kontaminace potravinami nebo tekutinami a nejlépe bez štítků, což u sběru obalů z domácností nelze zaručit. A i kdyby byly plastové fólie společností Trex využity, není to technicky vzato recyklace, ale "downcyklace", jelikož se nepřeměňují na znovu použitelné obaly, ale na produkt, který už není recyklovatelný a nijak se nesnižuje spotřeba surovin potřebná k výrobě nových plastových obalů, připomíná zpráva.

V loňském roce měl Amazon odhadovaný roční příjem více než 574 miliard dolarů. Mluvčí společnosti Katie Larsenová v prohlášení uvedla, že Amazon navzdory problémům s recyklací "neustále snižuje množství obalového odpadu a pracuje na tom, aby zákazníkům usnadnil recyklaci". Dodala nicméně, že společnost "nemá kontrolu nad tím, jak je s obaly nakládáno poté, co je převezmou obce nebo recyklační centra".


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.3.2024 08:50
Tak plastové obaly, nejsou vlastně recyklovány, hned od začátku jeho používání, pro tyto účely !
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 09:35
Je málo platné, odpad sbírat a třídit, pokud o něj na trhu není zájem a není, kdo by jej v konkurenčním prostředí efektivně zpracoval a využil. I v Americe pak zjišťují, že často je lepší, ho prohnat spalovnou, uložit na skládku, nebo ho vyvézt třeba do Tramtárie a vývoz si vykázat jako recyklaci, stejně jako v Evropě. Článek tak jen potvrzuje, že veškerý komunální odpad nelze využít k recyklaci a sotva někdo v Americe dokáže zmapovat, kde který kus igelitového obalu, nebo bublinkové fólie, opravdu skončil.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

22.3.2024 11:40 Reaguje na Tonda Selektoda
možná to není kdo ví co, ale aspoň něco....
https://www.kupi.cz/magazin/clanek/24975-tesco-obal-maso#dop_ab_variant=1280001&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.3.2024 10:38
Vybrat PET, KOVY a čistý papír. Na zbytek je nejrozumnější ta ZEVO. Vše ostatní je horší.
Odpovědět
Anyr

Anyr

22.3.2024 14:53
Upřímně? Primární je snížit spotřebu obecně. Sekundárně - obaly a obalové materiály potřebují vyloženě kompletní revoluci. Obecně je obalů obrovské množství, a mnohdy je to samý zbytečný plast, viz fotka u článku.
Z mé nevelké životní praxe: objednal jsem si růži, kterou jsme sháněl už nějakou dobu (Rosa arvensis, pro zvědavé). Přišla fajn kytka. Ovšem - kytka v plastovém kořenáči, to je ok, pak to ale bylo ještě celé v dalším plastovém obalu, a zbytek krabice byl vyplněný těmi plastovými nafouknutými pytlíky (jestli to má nějaký speciální název, tak sorry :D).
Takže po vybalení stály na zemi hezké, nevelké kytky, které poslouží biodiverzitě, a za nimi se tyčila hromada plastu. Objemově to bylo v poměru tak 1:10 pro obaly.
Já chápu, že zajistit přepravu co nepoškodí zboží je důležité, taky chápu marketing společností a že chtějí balením zapůsobit na zákazníka, ale omfg, ať dávají alespoň nějakou option, jakože třeba "ekobalení"; zmuchlané noviny nebo lepenka nebo nějaké hadry nebo co já vím. :D zabalení do lepenky nebo potrhaného trička (... :D) určitě přežije i iPhone, natož ty moje růže.
A to už vůbec nemluvím o tom, jak se svět zamořuje mikroplasty. To bude jednou bomba... ://

Dokud se s tím něco neudělá, tak třídění a recyklace jsou jen věci řešící následky, nikoliv příčinu.
Ostatně, stějně jako u tolika věcí, které lidstvo páchá na sobě i přírodě, a myslí si, že to stačí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

22.3.2024 19:04 Reaguje na Anyr
Ovšem ani výsadba - šíření R. arvensis není vůbec nic přívětivého pro přírodu.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

22.3.2024 20:07 Reaguje na Anyr
No, hlavní příčina, Anyre, je v zákazníkovi. Ten přeci požadoval dodávku živého organismu – té růže. A dodavatel musel zvolit takový obal, aby ta živá rostlina v tom obalu vydržela i několik dnů přepravy a byla Vám doručena bez poškození a v pořádku.
Navíc, objednal jste si rostlinu, nikoliv textilní odpad, karton, či staré zmuchlané noviny. Tedy materiál, který by v uzavřeném vlhkém prostoru balíku po pár dnech mohl zplesnivět, ztratit mechanickou pevnost a navíc rostlinu infikovat, nebo ji poškodit výpary tiskařské barvy z novin, nebo z lepidel kartonu. Po vybalení Vám přece nic nebránilo, plastové polštářky propíchnout a nepotřebný obal zdarma odnést do kontejneru tříděného komunálního odpadu. To byste asi sotva udělal, v případě zmuchlaných navlhlých novin, kartonů, či hadrů? Trochu příště při objednávce a při následné kritice prodávajícího uvažujte!
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.3.2024 09:55
Se stoupajícím podílem zásilkového prodeje tomu ani jinak nebude. Zásilkový prodej je nejhorší zlo, co mohlo lidstvo potkat. To nejsou pouze obaly, ale
zastavěné plochy skladů a pojížďky různých vozidel k zákazníků často pouze
s miniaturními balíčky. Přitom se to mnohdy prodává někde za rohem, ale proč tam jít, když vám to dovezou až domů. Je to produkt spotřební ekonomiky na
který je jediným lékem její zákaz, ale to je utopie proti které vystoupí i
zarytí ekologové. Jakékoliv nápady s vratností obalů jsou naivní kvůli
různé velikosti, materiálu a požadavků na ochranu zboží při přepravě. On
i takový karton oblepený plastovými lepícími páskami je nakonec směsný
materiál u kterého je nutno odseparovat plast a papír. Nedej bože, když
je k papíru ještě nalepen polystyrén, molitan a jiné izolační plasty,
tak už to je rovnou směsný odpad. Zvyšováním podílu zásilkového prodeje
si vyžádá jediné a to spalovny, protože třídění a zpracování druhotných
surovin je pouze snem naivních ekologů a oddaluje jediný možný způsob
likvidace. No a nebo nic nezasílat, nebalit a nevytvářet odpady?
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

23.3.2024 14:03 Reaguje na Břetislav Machaček
Každý živý tvor spotřebovává přírodní zdroje a do svého okolí vnáší odpad. O konzumní lidské společnosti, kde je zavedena dělba práce a výroba zboží k prodeji, to platí též.
Každý výrobek se musí od výrobce k zákazníkovi dostat, a to nepoškozený. Třeba přes nějaké sklady a obchodní řetězec. A podle charakteru výrobku, ten musí být při přepravě přiměřeně chráněn nějakým přepravním obalem.
V našem právním řádu, již přes 23 let existuje zákon o obalech (477/2001 Sb.). Zákon o odpadech byl po převratu vydán dokonce již v r. 1991 (238/1991 Sb), později nahrazen novým zákonem (185/2001 Sb). Byly již vícekrát doplňovány novelami. Proto, místo zakazování zásilkového prodeje, stačí ty zákony dodržovat. Nejen na straně výrobce, ale i u jeho distributora, jakož i u spotřebitele. Kontejnerů na tříděný komunální odpad i tzv. sběrných dvorů, je snad již dost?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist