https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-ctyrech-letech-se-v-cr-objevila-holubi-nemoc-paramyxoviroza
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po čtyřech letech se v ČR objevila holubí nemoc paramyxoviróza

9.7.2020 11:01 | PRAHA (ČTK)
Holubí paramyxovirus je příbuzný nebezpečnému ptačímu paramyxoviru, který je původcem tzv. Newcastleské choroby.
Holubí paramyxovirus je příbuzný nebezpečnému ptačímu paramyxoviru, který je původcem tzv. Newcastleské choroby.
Foto | Rev Stan / Flickr
Na Pardubicku byla zjištěna paramyxoviróza v zájmovém chovu holubů. V českém holubím chovu byla choroba naposledy prokázána před čtyřmi lety, existuje proti ní očkování. Tento chov holubů se preventivně bude vakcinovat, omezí se v něm také přesuny ptactva, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. V chovu podle něj bylo kolem 80 ptáků, uhynuly jich jednotky. U onemocnění se na rozdíl od výskytu ptačí chřipky nebo Newcastleské choroby (pseudomor drůbeže) nevytyčují ochranná pásma ani se chov nevybíjí.
 

"Onemocnění je charakterizované nervovými příznaky, obrnou, stočením krku, žíznivostí a průjmem. Nemocní holubi mohou uhynout, ale většina ptáků přežívá a chřadne, poruchy nervové činnosti mohou být i doživotní," uvedl Majer. V zájmových chovech byla paramyxoviróza potvrzená v letech 2013 a 2016, u volně žijících ptáků mezi lety 2015 a 2017.

Holubí paramyxovirus je příbuzný nebezpečnému ptačímu paramyxoviru, který je původcem tzv. Newcastleské choroby. "Pro prevenci paramyxovirózy holubů i Newcastleské choroby je nejdůležitější vakcinace. Na trhu jsou dostupné vakcíny pro kura domácího, krůty i holuby. Je rozhodující provádět vakcinaci v souladu s doporučením výrobce vakcinačního přípravku tak, aby se vytvořila dostatečná imunita," dodal ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pseudomor drůbeže se naposledy v ČR objevil po 20 letech předloni v dubnu v Šanově na Zlínsku. Malochovatel tehdy nahlásil veterinářům úhyn 11 z 34 slepic. Po vyšetření se nepotvrdila ptačí chřipka, ale pseudomor. Veterináři proto v obci vybili 71 slepic a jednu perličku, dalších 15 slepic uhynulo dříve. Kromě zasaženého chovu byla utracena drůbež v sousedícím hospodářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

10.7.2020 18:33
Jo, jo. To je pořád dokola. Holubi zavření celoročně v přeplněných posr.ných voliérách, neustále preventivně vakcinovaní a odčervovaní (samozřejmě v některých chovech opakovaně chronicky začervení). Ti holubi se pořádně nikdy neproletí z obavy ztrát způsobených dravci, takže ten přírodní výběr je leda na nemocech. Proč tyto choroby neřádí u věžáků, jež musí každodenně desítky km za město za potravou už nikoho z holubářů jaksi nezajímá ...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist