https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/po-letech-ruseni-zahradkarskych-kolonii-maji-v-brne-vzniknout-nove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Po letech rušení zahrádkářských kolonií mají v Brně vzniknout nové

6.2.2022 09:35 | BRNO (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | PxHere
Po mnoha letech rušení zahrádkářských kolonií, na jejichž pozemcích vznikají bytové a rodinné domy, nechá vedení Brna prověřit možnosti vzniku nových kolonií. Město chce podpořit jak budování klasických zahrad, tak komunitních zahrad, které by měly vznikat společně s novými parky. Tento týden kvůli tomu město podepsalo memorandum s Českým zahrádkářským svazem a obě strany si nastavily principy spolupráce, řekl novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). V budoucnu už se nemají místo zahrad stavět byty a domy, i tak mohou některé zaniknout.
 

"Memorandum nastavuje předvídatelnost ve vztahu města a zahrádkářů, kteří mají své zahrady obvykle na pozemcích města," řekl Hladík a zmínil i to, že dříve byli zahrádkáři často překvapeni, co se má se zahrádkami dít, protože je málokdy někdo informoval o záměrech města. Podle Hladíka by se už do budoucna nemělo stávat, co bylo obvyklé v minulosti, že zelené plochy zahrad musely ustoupit výstavbě.

I když i nyní lze počítat s tím, že ne všude zahrady vydrží, měly by existovat pouze tři důvody pro jejich rušení. Jsou jimi infrastrukturní stavby, tedy silnice a železnice, protipovodňová ochrana v záplavovém území a vznik parků. Ohrožených je zhruba 100 hektarů. "Naším cílem není jen vytváření nových zahrádkářských osad a komunitních zahrad, ale i tvorba přírodě blízkých opatření, pořádání výstav a školení, organizace návštěvních dnů, zapojení škol a školek nebo popularizace včelaření. Zahrádky jsou totiž důležitým prvkem ekosystému města, který přispívá mimo jiné k ochraně životního prostředí a ke zmírňování klimatických změn. Při zahradničení si budujeme kladný vztah k přírodě a přispíváme k udržitelnému rozvoji samozásobitelstvím lokálními potravinami," uvedl Hladík.

V červnu by měli zastupitelé schválit nový územní plán a poté chce vedení města zadat studii, která prověří možnou budoucnost dosavadních či nových lokalit. Určí, jak velká by měla být plocha klasických a komunitních zahrad a jak velká bude veřejná zeleň. Nové zahrady by mohly v budoucnu vzniknout v Tuřanech, Dvorskách, na Žabovřeských loukách, bude se řešit budoucnost Žlutého a Červeného kopce. "Další prověřované lokality leží u Vídeňské ulice, v Černovicích, na Kraví hoře a jednou z lokalit je i černovická pískovna," doplnil Hladík.

Zahrádkáři také dostanou od města každý rok dotaci 100 000 korun na svou činnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

6.2.2022 11:29
Konečně politici pochopili, že zahrádkáři nejsou (i pro přírodu) nepřátelé.
Dobrý počin.
<rl>
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.2.2022 07:16
Brno je v ČR průkopníkem v rozumném přístupu k ŽP. Dobrá práce!
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.2.2022 09:31 Reaguje na Lukáš Kašpárek
já bych zas tak zásadně nejásal. spotřeba sajrajtů bývá v oněch oázách zahrádkářského štěstí násobně až řádově větší než v komerčním zemědělství.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

7.2.2022 11:57 Reaguje na Lukas B.
No to záleží jak kdo a jak kde, ale pořád je lepší podporovat existenci zahrádek než podporovat rušení všech možných zelených ploch na úkor stavby dalších a dalších bytových domů a jiných developerských projektů.

Navíc dnes víc a víc zahrádkářů přechází na "BIO" produkci, takže i to se mění. A celkově bych řekl, že se poměrně dost mění i celkový archetyp "klasického městského zahrádkáře". Ale dokonalé a bez chyb není nikdy nic, takže jasně.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.2.2022 16:21
Zastavět je to prasárna.
Na údržbu veřejné zeleně města většinou nemají peníze a beztak na to dlabou, takže tohle je taková z nouze cnost.
Za mě dobrý.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

12.2.2022 18:38
Nebudou brzo volby? Hezké Kačenko hezké, jak praví klasik.
Ono totiž v Brně není kde brát, ty vyvlastněné se prodaly developerům. Takže předvolební sliby.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist