https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podle-stepanka-nikdo-nevi-co-se-se-drevem-stane-mesto-to-odmita
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřPodle Štěpánka nikdo neví, co se se dřevem stane; město to odmítá

28.1.2002 11:15 | PRAHA (EkoList)
"Ředitelka odboru městské zeleně Kateřina Vaculová před časem Pražanům veřejně slíbila, že bude o jakémkoli kácení s předstihem informovat a v případě potřeby těžbu v terénu vysvětlí," říká Petr Štěpánek, předseda občanského sdružení Oživení. "Svůj slib už několikrát porušila a Pražané jsou opakovaně svědky kácení vzrostlých zdravých stromů," sdělil EkoListu Štěpánek. Kateřina Vaculová to však odmítá: "Slib, který jsem dala, se týkal obory Hvězda, a ten také plním."
 

V oboře Hvězda má být v lednu a únoru vykáceno 40 smrků a 49 listnáčů, převážně dubů, buků a lip. Na vykácené ploše mají být zasazeny mladé stromky. "Lidé z okolí Hvězdy jsou dopředu informováni pomocí letáku, které jim roznášíme domů, v oboře máme i informační desku. O kácení ve Hvězdě jsme vydali i tiskovou zprávu," brání se nařčení Kateřina Vaculová. "Asi budeme muset pro příště informovat o všech podobných pracech, alespoň na webu hlavního města," řekla Vaculová a dodala: "Já pana Štěpánka trochu znám a mrzí mě, že sem nepřijde, mohli bychom si takové věci ujasnit."

Podle Štěpánka je také nejasné, jak bude se dřevem vytěženým v Krči naloženo. "Raduje se firma Lesy hlavního města Prahy, která za Pražanům neznámých podmínek a s dotací z městského rozpočtu za neznámou cenu a v neznámém množství neznámo komu dřevo prodává" říká Štěpánek.

Co se děje s vytěženým dřevem, vysvětluje Dan Frantík, vedoucí odboru městské zeleně: "Je to podprůměrná kulatina, Lesy budou rády, když to prodají za cenu maximálně 1500 Kč za m3. Zde byly vytěženy 4 m3 kulatiny. To nepokryje ani náklady na práce spojené s těžbou, navíc klest bude seštěpkována a to taky něco stojí. Městu nejde o zisk, ale o obnovu porostu. Trochu mě uráží, že si někdo myslí, že na tom chceme zbohatnout, ale na tomhle se vydělat nedá," hájí se Frantík, a pokračuje: "Každá kulatina je evidována. Dřevo bude odvezeno na pilu Lesů hlavního města Prahy, nebo prodáno případným zájemcům. Pokud si podáte žádost o informaci, zcela jistě se dozvíte, co se konkrétně s těmito kmeny stalo. Bude to ovšem stát úhradu za poskytnutí informace podle zákona o informacích."

Štěpánek poukazuje na to, že by bylo žádoucí, aby se alespoň část dřeva na místě těžby ponechala, aby se v něm mohla rozvinout společenství hmyzu, na nichž je potom dále závislá fauna, především ptactvo Kunratického lesa. Tomu se Frantík v podstatě nebrání. "Ve Hvězdě to tak děláme, bezobratlým to pomáhá, v Krči o tom neuvažujeme," říká. "Tam, kde to má prokazatelně význam, tam to praktikujeme. Tady nebyl důvod, principiálně to však není problém."

V pražském lesoparku Krčský les, konkrétně na území přírodní památky Údolí Kunratického potoka, bylo v minulých dnech vykáceno na dvacet vzrostlých dubů. Na podnět Petra Štěpánka zde v úterý 22. ledna proběhlo šetření České inspekce životního prostředí. Mezi aktéry šetření, Magistrátem hl. m. Prahy a Petrem Štěpánkem, panují neshody jak v pohledu na šetrnost provedení těžby, tak i na její opodstatněnost.

Klest bude seštěpkována Klest bude seštěpkována Za kubík tohoto dřeva dostane magistrát maximálně 1 500 Kč Ve stráni jsou jasně patrné rýhy po stahování kmenů Klest bude seštěpkována Frantík: Každý strom je evidován

Foto: Martin Mach/EkoList


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist