https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/podmorske-lesy-jsou-nepravem-opomijenym-ulozistem-uhliku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Podmořské lesy jsou neprávem opomíjeným úložištěm uhlíku

9.11.2020 01:25 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podmořské traviny patří k nejproduktivnějším ekosystémům světa, uhlík vážou ve své biomase na podobném principu jako lesy a dlouhodobě jej pak fixují v sedimentech.
Podmořské traviny patří k nejproduktivnějším ekosystémům světa, uhlík vážou ve své biomase na podobném principu jako lesy a dlouhodobě jej pak fixují v sedimentech.
Velká Británie se podobně jako desítky dalších zemí snaží zařídit, aby do roku 2050 naplnila podstatu Pařížské úmluvy, a dosáhla uhlíkové neutrality. Jedním z aplikovaných opatření se má na ostrovech stát i poměrně masivní zalesňování. Na své podmořské lesy ale zatím zapomněli. Píše o tom Conversation.
 

Británie je v určité výhodě. Ve snaze o dosažení uhlíkové neutrality se může opřít o vlastní přírodu. Převážně odlesněná/nezalesněná krajina nabízí alespoň teoreticky dostatek půdy k výsadbě stromů a oživením momentálně odvodněných rašelinišť a blat může svou schopnost vázat uhlík také slušně vylepšit. Oba přístupy tu jsou momentálně v řešení s tím, že poněkud větší pozornosti se dostává stromům. Je to totiž akce, která je dobře vidět. V plánu je aktuálně výsadba 30 000 hektarů lesa (300 kilometrů čtverečních) ročně.

Ne každý výsadbě stromů fandí: na ostrovech je každá půda vzácností a povětšinou je v rukou soukromníků. Kompenzační schémata motivující farmáře k zalesnění části vlastní půdy tak přijdou vládu draze. Stromy také neporostou na bonitní půdě, takže i jejich schopnost vázat uhlík nebude úplně na výši. Řešení klimakrize zalesněním se kritikům zdá také poněkud pomalé, měřitelný efekt se dostaví nejdříve za tři dekády. A je otázkou, jak dlouho vlastně uhlík vyvázaný z atmosféry v dřevní biomase zůstane. Přitom to jde i jinak.

Pippa Mooreová, profesorka mořské biologie z univerzity v Newcastle, upozorňuje na to, že Britové zatím trestuhodně přehlíží a nedoceňují další potenciální přírodní úložiště uhlíku. A to pořádně velkokapacitní. Příbřežní „lesy a stepi“ za hranou přílivu, travnatou vegetaci pod mořskou hladinou. V národním inventáři zdrojů a úložišť skleníkových plynů je zatím nenalezneme, i když zrovna jejich schopnost vázat uhlík v biomase je velmi pohotová.

V této souvislosti se hodí zmínit, že Británie má dvanácté nejdelší pobřeží na světě. A zatímco 27 zemí už začalo v rámci řešení pařížských závazků realizovat opatření na podporu těchto vodních habitatů, Britové je zatím opomíjejí. Přitom podmořské traviny patří k nejproduktivnějším ekosystémům světa, uhlík vážou ve své biomase na podobném principu jako lesy a dlouhodobě jej pak fixují v sedimentech. Mooreová smýšlí, že i proto podmořské traviny si pozornost rozhodně zaslouží.

Mimo jiné slouží jako bariéra vlnobití a ničivým záplavám, ochraňují pobřeží před erozí, podporují život rozmanité fauny. Sázka na ně by mohla být win-win-win situací: Britové by se tolik nemuseli vzdávat zemědělské a farmáři obdělávané půdy v prospěch stromů, ochránili by biodiverzitu i vlastní majetek na pobřeží. A přitom všem by získali kýžené přírodní úložiště uhlíku.

Úplně zadarmo by to také nebylo: potřeba by bylo lépe čistit vody tekoucí do moří, ukončit vypouštění kanalizace do oceánu. Znamenalo by to i změny v zemědělském hospodaření, které je zásadním zdrojem chemického znečištění vody, a regulaci akvakultur a průmyslového rybářství. Přesto by investice do podpory a ochrany již existujících podmořských lesů Velké Británii ušetřila podle odborníků spoustu starostí a peněz.


reklama

 
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.
Vydání článku finančně podpořilo Hlavní město Praha v rámci projektu Ekoporadnypraha.cz.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist