https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polaci-chystaji-kvuli-turowu-na-odpoledne-blokadu-hranice-u-hradku-n.n
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poláci chystají kvůli Turówu na odpoledne blokádu hranice u Hrádku nad Nisou

25.5.2021 10:57 | HRÁDEK NAD NISOU (ČTK)
Podobný protest se na výzvu organizace Ruce pryč od Turówa uskutečnil u hranic 22. března.
Podobný protest se na výzvu organizace Ruce pryč od Turówa uskutečnil u hranic 22. března.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Mapy.cz
Blokádu silnice na česko-polském hraničním přechodu Hrádek nad Nisou - Kopačov chystá na dnešní odpoledne organizace Ruce pryč od Turówa. Důvodem protestu je rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie, který minulý týden vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření a Polsku nařídil okamžitě zastavit těžbu v hnědouhelném dolu Turów, který se nachází nedaleko hranic s Českem a Německem.
 

"Po absurdním rozhodnutí o této otázce na návrh Čechů se znovu sejdeme na kruhovém objezdu v Kopaczowě (Kopačově), abychom zablokovali vstup do Polska a vyjádřili tak nesouhlas s nespravedlivým, neférovým a škodlivým rozhodnutím uzavřít náš důl," uvedli organizátoři protestu.

Podobný protest se na výzvu organizace Ruce pryč od Turówa uskutečnil u hranic 22. března. Desítky polských aut tehdy projížděly nepřetržitě dvě hodiny mezi kruhovými objezdy na polské straně. Bránily tím ve vjezdu na polskou silnici 332, jež navazuje na českou I/35, kterou k cestě do Polska a sousedního Německa využívají stovky řidičů, zejména kamionů. Řidiče osobních aut tehdy policisté posílali na blízký starý přechod, kamiony tudy ale nemohou, a tak se před hranicí v ČR vytvořila kolona. Tentokrát chtějí Poláci demonstrovat od 14:15 co nejdéle, nejméně do 18:00.

Důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu, obojí vlastní společnost PGE. České úřady se na unijní justici obrátily letos v únoru s žalobou proti rozšiřování dolu, které podle nich ohrožuje kvalitu pitné vody pro obyvatele Libereckého kraje. Polsko podle české strany porušuje unijní právo tím, že umožnilo pokračování těžby bez posouzení jejího vlivu na životní prostředí. Varšava to odmítá a nedávno schválila prodloužení provozu dolu do roku 2044. Proti rozhodnutí evropského soudu o zastavení těžby se ohradili polský premiér Mateusz Morawiecki i společnost PGE. Polský premiér v pondělí ale uvedl, že budou s Českou republikou o Turówě jednat. V dolu se těží dál.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

25.5.2021 19:45
Jen,aby se situace nevyhrotila a Poláci na náa nezautočili jezdeckou kavalerii a jejích hulány s velmi ostrými šavlemi
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist