https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/polak-vynesl-50kilogramovy-kamen-na-vrchol-hory-rysy-hrozi-mu-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Polák vynesl 50kilogramový kámen na vrchol hory Rysy, hrozí mu pokuta

16.9.2023 21:02 (ČTK)
Panorama z nejvyššího bodu Polska - vrcholu Rysy.
Panorama z nejvyššího bodu Polska - vrcholu Rysy.
Polský sportovec a sběratel nejrůznějších rekordů Wojciech Sobierajski minulý víkend vynesl na vrchol hory Rysy na polské straně Tater kámen vážící 50 kilogramů. Chtěl totiž, aby tento nejvyšší bod Polska dosáhl výšky 2500 metrů nad mořem. Muži, který se o svůj sportovní výkon podělil na sociálních sítích, ale nyní podle polských médií hrozí pokuta kvůli možnému narušení přírody.
 

"Nemyslím si, že je čím se chlubit. Na co se nosit s 50kilogramovým kamenem, když může ohrozit ostatní turisty, i tu osobu, která ho nese. Záležitost nyní řeší správa parku," řekla rozhlasové stanici RMF24 pracovnice Tatranského národního parku Magdalena Zwijaczová-Kozicová. Pokud podle ní správa zjistí porušení některého ustanovení zákona o ochraně přírody, Sobierajski bude čelit důsledkům svého "opovážlivého" chování.

"Od teď má nejvyšší vrchol Polska 2500 metrů nad mořem," napsal Sobierajski na instagramu, kde podrobně zaznamenal celý svůj více než devítihodinový výstup.

List Gazeta Wyborcza poznamenal, že to není poprvé, co se někdo pokusil oficiálně 2499 metrů vysoký vrchol uměle navýšit, aby dosáhl kulatého čísla. Adam Rzepecki, člen uměleckého uskupení Lodž Kaliska, z vynášení menších kamenů udělal před několika lety umělecký happening. "Proč by měly být Rysy jenom 2499 metrů vysoké? Přidejte metr a Poláci budou mít dvouapůltisícovku," vybízel tehdy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

17.9.2023 08:48
2499m je takové blbé číslo , měli by mu dát pochvalu, jenže úředníci přenášejí papíry a ne kameny, to nedokáží a proto mají vztek,
na východě Turecka je hora Nemrut, moc pěkná , je z ní výhled na všechny strany, u vrcholu jsou sochy,nebo spíš hlavy soch a na vrcholu je veliká hromada kamení, kterou tam nanosili lidé,dávno v minulosti a prý schovává něco záhadného,
tam zvýšili vrchol tak o 40m
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.9.2023 14:22 Reaguje na vaber
Rysy je vrchol ležící v Tatranském národním parku. Národní park je nejvyšší stupeň ochrany přírody. Tomu Polákovi by měli v prvé řadě nakopat prdel.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

17.9.2023 18:07 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Potíž je v tom, že si mnoho lidí myslí, že si v národním parku mohou dělat co chtějí!

Když jedu někam, kde platí zvláštní režim, tak bych se s ním měl napřed seznámit, ne?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

17.9.2023 18:31 Reaguje na Jiří Kvítek
Přesně.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

17.9.2023 21:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jak pusobi na ty nejvzacnejsi pritodni hodnoty Tatier ten fakt, ze polska plosina vrcholu Rysu ma 2499 m n m resp. 2500 m n m (slovenska je tusim o 2 metry vyssi) Navrhuji odstrelit kus slovenskeho vrcholu a vytezene kamenivo prestehovat o par metru na polskou stranu. Uvolni se tim cast tvurciho potencialu polske mladeze, ze nebudou pri zemepisu nuceni memorovat nepodstatne triviality a zlepsi se vztahy Slovenska a (obcas imperialne mysliciho...) Polska
Precedenty tady jiz jsou. Pred par desetiletimi udelal kamennou pyramidu na Bukovci nad Jizerkou tamni svetobeznik Gustav Ginzel a tim zvysil nadmorskou vysku tohoto vrcholu na dustojnych 1000 m n m
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

19.9.2023 10:34
Každopádně je to hloupost, ale na druhé straně se povolují na vrcholech horské chaty, vysílače, rozhledny, kříže za mrtvé horolezce a jiné o mnoho více cizorodější prvky než kámen, který se může sám od sebe skutálet dolů.
Ono je ale snazší potrestat jednotlivce, než čelit těm, kteří zaplatí za
povolení tam postavit lanovku, či hotel. A to je to, co vytýkám zřizování
CHKO a NP, kde záleží hlavně na vedení, aby se zabývalo podstatnými vlivy
na přírodu a nikoliv zástupnými maličkostmi podle přísloví o dělání z
komára vola a o zastírání velkých nepravostí medializací maličkostí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist